24 Ноември, 2021 07:06 4 117 32

Криза! Байдън обяви спешни мерки срещу поскъпването на петрола

  • сащ-
  • петрол-
  • опек-
  • джо байдън

Белият дом води преговори с Япония, Южна Корея, Китай и Индия в опит чрез общи действия да се свали цената на суровината

Криза! Байдън обяви спешни мерки срещу поскъпването на петрола - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Спешни и очаквани мерки срещу поскъпването на петрола обяви днес американският президент Джо Байдън, предаде "Индипендънт". САЩ "посягат" на държавните си резерви от петрол, както бе обявено по-рано. Само за година цената на петрола в САЩ се е увеличила с 40 на сто.

Байдън е обявил лаконично новината, без да отговаря на този етап на журналистически въпроси. Той е припомнил подобни скокове през 2012, 2014 и 2019 г.

Представител на Белия дом каза по-рано, че САЩ ще пуснат 50 милиона барела в опит да се борят с нарастващите цени.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Байдън се е обърнал към ОПЕК с призив да увеличат добива на суров петрол, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Апелът му засега обаче остава без резултат. Затова президентът обсъжда възможността да освободи количества от държавния резерв, който възлиза на общо 620 милиона барела.

Според "Ню Йорк таймс" американският държавен резерв е разчетен да покрие нуждите от петрол за един месец. Той е предвиден за извънредни ситуации като природни бедствия или военни действия.

Въпреки това администрацията на Джо Байдън води преговори с Япония, Южна Корея, Китай и Индия в опит чрез общи действия да се свали цената на петрола.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    32 6 Отговор
    Фашистите демократи са в поза партер сами си го забиха със задължителните ваксини,които ще бъдат спрени в над 20 щата.Тръмп отново ще бъде президент
  • 2 пешо ахмака

    37 2 Отговор
    ОПЕК да вземат да увеличат добива!! Скоро да не се окаже, че някоя от страните с петрол е във война и Байдън ще се бори за тяхното освобождаване.
  • 3 Яла Мине

    24 3 Отговор
    Техните спешни мерки са ясни! Ще въдворяват някъде демокрацията си,ноооо не на техния континент!
  • 4 гадно

    21 3 Отговор
    Що бе да не би фирмите добиващи петрол в краварника да не са доволни от високите цени та искат печалбите им да намалеят.
  • 5 оня с магарето

    20 3 Отговор
    Санкции на използващите петрол няма ли да наложат?
  • 6 mi6osp

    19 1 Отговор
    Вчера САЩ обявиха, че пускат на пазара 50 милиона барела петрол от стратегическите си резерви. Цените на петрола на световните пазари обаче се повишиха. Причината е че тези количества са високосернист сланцев нефт , който оказва корозия върху метала на тръбопроводи и апаратура в нефтопреработващите инсталации и че от този нефт не може да се получава дизелово гориво.(Bloomberg).

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Анонимен

    23 1 Отговор
    Дали се е обадил до Федералния резерв?! Щото откак е КОВИД-а там се "печатат" долари като след Втората световна война?! Една империя се срива като се обезцени валутата ѝ! Дали се е замислял по това дядко Джо?! Износа на инфлация от великите Щати естествено ни преб++++ва и нас с цените на всичко! Защо не обърна внимание на китайци, руснаци и прочее като казваха да не се унасят с "печатането"?!

    Коментиран от #27

  • 8 No comment

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "mi6osp":

    Руски танкери с дизелово гориво се насочват към източното крайбрежие на Съединените щати. От няколко години САЩ увеличават доставките на петрол и петролни продукти от Русия. Просто по-рано най-често не ставаше дума за дизелово гориво, а за мазут, който САЩ изкупуват от Русия в големи количества, смесват се с лек нефта и получават смес за преработка.

    Коментиран от #18

  • 9 Анонимен

    10 18 Отговор

    До коментар #6 от "mi6osp":

    По руски - сланци; по български - шисти! От самолет се вижда , че си го гледал в ТАСС!

    Коментиран от #13, #15, #28

  • 10 циклон

    9 14 Отговор
    Новината е фалшива и сигурно е по поръчка на кремъл,за да оправдае високите цени на лукойл.В момента петрола е на цена 78$ а у нас горивата са по 2,50

    Коментиран от #16

  • 11 Друго си е Тръмп

    17 2 Отговор
    Бай Тръмпи държеше арабите за топките, затвори си очите за убийството в Турция, но като им кажеше да увеличат добивите, те го правеха. Деменцията Байдън го нямат за нищо.
  • 12 значи

    8 11 Отговор
    Байдън да разреши на Иран и Венецуела да изнасят петрол и тогава пазара ще се пренасити!А болшевиките и чаршафите ще вият като побеснели вълци.
  • 13 Гошо

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    И нещо неправилно ли има ,ако е чел или гледал ТАСС
    Ама че цената се вдигна въпреки въпреки изявленията на Байдън Сигурно е станало така защото ги е направил по СНН а не пред ТАСС
    Ако беше говорил пред руски СМИ петрола да е станал 10 долара ,ама а де като се обяснява пред такива лъжльовци като ББС ,СНН ,Ройтерс ,кой да му повярва
  • 14 Механик

    21 2 Отговор
    Ограбиха половин свят и пак не им стига на тия нещастници.
    Алчност неизмерна ! Лакомия!
    Като видят, че веченикой не им се връзва и, че нама какво да крадат вече, като едното нищо ще натиснат копчето и ще се свърши всичко.
    Такива изроди са измислили приказката "След нас и потоп".
  • 15 Гошо

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    https://fakti.bg/world/631779-cenata-na-petrola-tragna-nadolu
    Ето ти тук и едно потвърждение за лъжльовците от вчера В случая е същия автор и на днешната статия
  • 16 Гошо

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "циклон":

    В момента е 82.60
    Ама така е като не се сещаме да си караме шистов нефт от щатите за по петарка ,ами пълним гушите на руснаците Един протест организиран от теб пред президентството ще свърши добра работа А и за азерски газ , те го дават по пак по петарка

    Коментиран от #17, #29

  • 17 циклон

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гошо":

    Руския в момента е 79$ и цената му е такава от 3 месеца!

    Коментиран от #26

  • 18 mi6osp

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "No comment":

    Миналата година Русия направи рекорден внос в САЩ с руски танкера на тежък нефт, основно венецуелски. Тази година изнасят за САЩ и много дизелово гориво, което в Русия (държавата без енергийна криза) е евтино, а в САЩ -скъпо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Търновец

    5 0 Отговор
    USA имат 612 млн варела нефт в резерв а Джо обяви само 50 млн за продажба, трябваше да го направи пpеди меcец – цената от 80 $ e спекулативна; Конгреса трябваше да създаде комиcия и привиkа борсовите спекуланти. Има причини. А у нас тpябва да има повече резеpвуаpи.
  • 21 не може да бъде

    6 0 Отговор
    Това е общо взето правилно решение,но има едно "но "-да не стане така ,че СНН да съобщи в най-гледаното време ,че руски танкери с нефт и дизелово гориво са нападнали независима Georgia /Грузия/...а всъщност ставало дума за щата Georgia...

    Коментиран от #30

  • 22 Алф

    9 0 Отговор
    За Северен поток казал ли е нещо, или само завижда?
  • 23 Иван

    5 0 Отговор
    Защо води преговори с Китай, а не с Тайван?

    Коментиран от #24

  • 24 mi6osp

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    За да има успех, при срещата си със Си , Байдън го увери, че САЩ никога няма да признаят Тайван за самостоятелна държава, т.е признават единен"единен Китай".
  • 25 От страни

    4 0 Отговор
    "Ето значи как става - когато някой има нещо дето ти трябва обявяваш го като враг а после спокойно го ограбваш" Джейк Съли "Аватар".
    Време е да почнат някоя войничка та да си набавят петрол и газ, щото "шистовия" петрол от Либия и от Русия намаля и скоро ще има "Безумния Макс. Пътя на яроста" - ще се тепят за галон бензин по бензиностанциите.
    Американските учени с голямо учудване открили над своите залежи от петрол няква страна.
  • 26 Гошо

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "циклон":

    Абе шмугльо я виж там където трябва и не говори глупости ,къде в котировките пише руски нефт

    Коментиран от #31

  • 27 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    И да се обажда и да не се обажда от това нищо не зависи щото "бесния принтър" работи без да спира и без това. А па ние сме страните където се изнася инфлацията. Нали така ни учиха в училището - "паричната маса М1 отговаря на общото количество на произведени стоки и на оказанеите услуги". А тия печатят пари и под нашите стоки и услуги а на нас не ни дават право на емисия на лева. Нали някъде трябва да се утаява инфлацията.
  • 28 От страни

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Що, кво му е грешката - тук много неща няма да напишат ама никога. Аз чета и руския инет и американския и нашия. Само китайския не мога с пустите му ченгелчета, ама китайските новини и на английски са достъпни - не са интересни, все едно при бай Тошово.
  • 29 От страни

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гошо":

    Азерска газ няма излишна ама грам. Норвегия закри някои от находищата а някои намали, така че в бъдеще само братушки на пазара. СП-2 още не тръгнал се е исплатил за 6 месеци 21 година - дяла на Русия в СП2 е 408 милиарда рубли, за шест месеци доходите на Газпром са 960 милиарда рубли. Очакваше се да се плати за 15 години а стана за 6 месеци. А иа още 6 месеци до края на годината. Дреме му на Путин да пуска СП2. Той го каза - "да замръзват".
  • 30 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "не може да бъде":

    В мрежата има разговори на американци в форумите когато чули че Русия нападнала Джоржия-Грузия а те разбрали че тяхната, намерете и четете да се превиеш от смях = като оня Форестол скочил през прозореца с крясъци "Русняците идват".
  • 31 падналия ангел

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    Котировките са с наименованията на нефта, а не руски или американски. В момента ги гледам-брент е 82.70 за барел, Урал е 80.70 за барел. Първия е със скок от 0.40% а "руския" е със скок от 0.41%.

    Коментиран от #32

  • 32 От страни

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "падналия ангел":

    Работата не е в котировките - Америка като натисна Венецуела изгуби тежката нефт от там. Всичките заводи са настроени за определен тип нефт. Американските заводи са работили със смес от лека WTI и тежка BCF-17 от Венецуела. Сега се налага да купува руска тежка нефт та да замести техната, щото се опитаха да намърдат Гуайдо и не стана и Мадуро ги натири.
    Сега, за 6 месеци отчета казва че САЩ са купили 9 милиона тони от Русия.