Отидете към основна версия

6 885 98

Много бързо може да се направи ваксина за Омикрон

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • учени-
  • здраве-
  • андрю полард

Използваните в момента ваксини би трябвало да са ефективни и срещу новата разновидност

Снимка: Shutterstock

Възможно е "много бързо" да се разработи ваксина срещу варианта Омикрон на коронавируса, предаде AFP, като цитира изказване на британския учен Андрю Полард. Той е начело на групата за изследване на ваксините на университета в Оксфорд.

Експертът сподели пред Би Би Си мнението, че е "изключително малко вероятно" новата разновидност Омикрон да се разпространи масово сред ваксинираното население, "както видяхме миналата година" с варианта Делта. Но ако все пак това се случи, то "ще бъде възможно да действаме много бързо", тъй като според Полард "процесите за разработването на нова ваксина стават все по-добри и по-добри".

Британският учен смята, че използваните в момента ваксини срещу COVID-19 би трябвало да са ефективни и срещу новата разновидност, но това ще стане ясно догодина. Първите случаи на новия вариант на коронавируса бяха открити в Република Южна Африка, която на 24 ноември информира за тях СЗО. Заразени с разновидността Омикрон вече има и в Европа.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията изрази безпокойство от това как новата мутация на коронавируса Омикрон ще повлияе на имунната защита. Новата разновидност B.1.1.529 е най-различаващият се вариант на коронавируса, който е идентифициран досега в големи мащаби. Компанията "Бионтех" съобщи, че очаква до две седмици да разполага с повече данни, които да ѝ помогнат да установи дали разработената от нея съвместно с "Пфайзер" ваксина срещу коронавируса се нуждае от преработване заради открития в Южна Африка нов вариант на коронавируса,

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 44 гласа.

Свързани новини