Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 18:50 1 953 21

Новият вариант Омикрон: какво се знае дотук

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • нов вариант-
  • заразени-
  • ваксини-
  • ваксинация

Новият вариант е вероятно по-заразен от известните до момента. Но дали е и по-опасен?

Новият вариант Омикрон: какво се знае дотук - 1
Снимка: Shutterstock

Първият случай на зараза с новия вариант на коронавируса B.1.1.529, по-известен като Омикрон, бе регистриран в Ботсвана. Оттогава мутацията се разпространява основно в Южна Африка и най-вече в провинцията Хаутенг. Междувременно и другаде по света бяха регистрирани заразени с варианта Омикрон - в Хонконг, Израел и няколко европейски държави, сред които Белгия, Германия, Великобритания. Много държави вече преустановиха полетите от и до Южна Африка.

По-заразен ли е новият вариант на вируса?

Сюзън Хопкинс от Имперския колеж в Лондон описва новия вариант като "най-притеснителния, който сме виждали досега". Поводът за безпокойството е тенденцията в Южна Африка: през последните седмици броят на новите инфекции там беше сравнително нисък, но изведнъж случаите започнаха да се покачват бързо - особено в провинция Хаутенг. Почти всички нови проби от региона отчитат, че става дума именно за новата мутация. Досега както в Европа, така и в Южна Африка преобладаваха инфекциите с Делта мутацията. Тя беше смятана за най-заразната от всички известни варианти. И все пак не трябва да се прибързва със заключенията, казва вирусологът Хартмут Хенгел от университетската клиника във Фрайбург. "Очевидно този вариант на вируса в Южна Африка се е разпространил по-бързо от Делта варианта. Но все още няма научни публикации за разпространението, все още тези заключения са предварителни."

"Защо този вариант се разпространява по-бързо засега не е ясно. Надявам се, че през следващите дни ще получим отговор на този въпрос”, казва Рихард Неер, ръководител на научна група към университета в Базел. Комбинацията от мутации в генома на този вариант на вируса е "забележителна", допълва експертът.

Омикрон се различава значително от предишните варианти на коронавируса: при него се забелязват над 30 мутации на шиповия протеин, наричан още спайк-протеин. Един от основните рискове сега е, че известните до този момент ваксинационни препарати може и да не предпазват достатъчно от Омикрон варианта. Допуснатите срещу COVID-19 ваксини помагат на имунната система да разпознава спайк-протеина, но когато той е силно променен, ефикасността на ваксината може да отслабне. А докога вирусът ще продължи да мутира? Не е ясно, казва имунологът Карстен Вацл, но мутациите няма да са безкрайни. В един момент максимумът от промени по шиповия протеин ще бъде достигнат. А дали при Омикрон става дума точно за това? Това все още е неясно.

По-тежко ли протича боледуването?

Все още разполагаме с твърде малко информация, за да се прецени дали този вариант на вируса може да доведе до по-тежко протичане на болестта и дали е по-заразен от Делта мутацията. "За момента няма индикации за промени в тежестта на протичане на заболяването", казва германският вирусолог Кристиан Дростен. Промените в генома може да означават, че Омикрон е в състояние да заобиколи имунната система. Но това не е достатъчно, за да говорим за тревожна ситуация, обяснява Дростен. За да се говори за тревожна ситуация, би трябвало например да е сигурно, че този нов вариант се разпространява по-бързо от другите, както и че предизвиква по-тежко протичане на COVID-19.

Учените в Хонконг обаче са разтревожени. Причината: двамата първи заразени с новия вариант на вируса там имат много висок вирусен товар, а това улеснява разпространяването на заразата. В Хонконг човек, който е дал положителна проба за Омикрон варианта, е заразил лице в отсрещната стая, защото вероятно не е носил подходяща маска, когато е получавал храна на вратата на хотелската си стая. Заразените до момента с Омикрон в Южна Африка обаче не са тежко болни, според информация на здравните власти. "Пациентите се оплакват най-вече от болки в тялото и силна умора. И това наблюдаваме при по-младото поколение, а не при възрастните хора", заяви председателката на тамошния лекарски съюз Анжелик Кутзи пред Би Би Си. Но за момента не става въпрос за пациенти, които трябва веднага да бъдат хоспитализирани, обяснява тя. Кутзи обаче се тревожи, че болестта може да засегне тежко пациенти с придружаващи заболявания.

Защитават ли ваксините от Омикрон?

Имунологът Вацл обяснява, че някои от мутациите в Омикрон варианта вече са познати от други варианти на вируса, които отслабват ефективността на ваксините. Но защитата от тежко протичане би трябвало да е все така висока. Рихард Неер също смята, че няма опасност за ваксинационната защита. "Т-клетките трябва да удържат срещу промените. Но е напълно възможно да се стигне до повече пробиви при имунизираните, което прави третата доза още по-важна." Производителите на ваксини BioNTech и Moderna вече обявиха, че ще проведат клинични изследвания върху новия вариант. От BioNTech оповестиха, че резултатите ще са налични до две седмици. Тогава ще стане ясно и дали е необходимо модифициране на ваксините. Андрю Полард, който е работил над препарата на AstraZeneca, също е уверен, че ваксините могат да бъдат адаптирани към новия вариант своевременно - и че съществуващите ваксини ще са все така ефективни. "Изключително малко вероятно е да се стигне до рестарт на пандемията при ваксинирано население", каза Полард пред Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Centyrion

    24 2 Отговор
    Единственото което се знае,че наближава Никулден,и Еврейската банда мъти водата,за да лови Шарани!
  • 2 American

    17 2 Отговор
    Омакарон страшна работа, прави ти мозъка на Mac Cheese, бърже в мобилната лаборатория пред пазара за 45-тата ви бооооостерна доза лол
  • 3 America

    15 1 Отговор
    Който не се е бооостнал с 74 дози ваксина минимум, хваща го Омакарон подтип на вируса и ставаш на американска манджа с макарони Mac n Cheese, повтарям пак
  • 4 Мда

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Новият вариант Омикрон: какво се знае дотук
    Кунчев знае, ама си трае. Нали днес е на работа? Нека да обясни...
  • 5 тулупов

    8 2 Отговор
    Стига вече, не ме е страх и няма да се ваксинирам ако ще и Борисов да се върне не дай боже.
  • 6 😷😷😷

    16 2 Отговор
    Знае се, че идва от и ходи по "ваксинирани" Знае се, че в Африка няма проблем за сега с него. Знае се, че фармафията потрива доволно ръце. Зна се, че ковидфашистите също. Знае се....
  • 7 Горски

    9 1 Отговор
    Абе някои знаят всичко и трупат пачко
  • 8 ГОСТ

    7 1 Отговор
    В момента се разработва следващия мутант който ще се ТЕЛЕПОРТИРА не само ще минава през стените.
    Ваксините БИ ТРЯБВАЛО да пазят ам кой знай .
    В южноафрикански вестник са били 6 случая три дни по късно в 4867 мия вестник са 1 000 000 ,така се увеличават случайте .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госあ

    5 1 Отговор
    Професионалистите от Китай (имунолози и вирусолози управляват пандемията там) казват че не са особено притеснени от Омикрон. Поданиците на Поднебесната могат да се чувстват сигурни, казват те.
  • 11 Лост

    8 0 Отговор
    Нищо не знаем. Ама знам, какво им пожелавам.
  • 12 Знае

    5 0 Отговор
    се , че нищо не се знае !
  • 13 по-подходящо име

    6 1 Отговор
    Оксиморон
  • 14 Миролюб Бенатов

    2 7 Отговор
    Това което се знае до момента! Последни сме по всичко в ЕС! Първи по смъртност! Последни по ваксиниране! Случайно ли е това . ... . . .... Не мислА

    Коментиран от #15

  • 15 Centyrion

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Миролюб Бенатов":

    Ние сме на първите места по смъртност от 2004 г насам.По детска смъртност в Европа също,дали е случайно,не мисля!За ваксините е рано да да се каже,но нито предпазват от леко боледуване,нито от смърт,имам пред очите си достатъчно случаи.
  • 16 Омаскариха

    6 0 Отговор
    Гръцката азбука...
  • 17 Човек от щаба

    7 0 Отговор
    С две думи се знае, че ваксираните до момента са достатъчно уплашени, за да им набием колкото и каквото им кажем. И именно заради това се набляга на възможен пробив на чувството им на комфорт. Останалите явно не подлежат на медийна терапия и за тях се предвижда абсурдни ограничения. Белким им писне и те да станат потребители.
  • 18 Костова

    3 0 Отговор
    Който има време и интерес да прочете в Google статия на български за тайните био лаборатории на Пентагона. В Африка има цели 10 . Е,та колко му е да се помогне на вирусът Ковид 19 в мутациите. Доказателства никакви няма и навярно никога няма да има. Просто един вариант за размисъл по темата за произхода на Омикрон.
  • 19 др ливайн

    1 0 Отговор
    знае се че е фалшива тревога
  • 20 GRAVITY

    3 0 Отговор
    Естествено , че ще е по опасен , по заразен , по смъртоносен ...
    То всяка една диктатура управлява , както фашизма и комунизма , така и ковидизма управлява със страх !
    Друго което е общо , че всички тези диктатури са обещавали ,,СВЕТЛО БЪДЕЩЕ ,, на хората , точно както ковидизма сега обещава светло бъдеще на ваксинираните и сертифицираните ...
    Има ли по голяма зараза от страхът ?
  • 21 Сатаната Гейтс

    1 0 Отговор
    СЗО е най-голямата терстична организация в света. Докато Дяволът Гейтс е на земята, вирусите няма да свършат. До 2045 г. ще има още много, много вируси и Елинската азбука няма да стигне!