Отидете към основна версия

4 169 37

ЕК няма да препоръча задължително ваксиниране

  • задължителна ваксинация-
  • ес-
  • ек-
  • урсула фон дер лайен-
  • европа-
  • ваксини-
  • коронавирус

Все още 150 милиона граждани на ЕС не са ваксинирани

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия няма да препоръча задължително ваксиниране срещу коронавируса. Това каза говорител на комисията в отговор на въпроси, свързани с изявления на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Комисията няма пълномощия по въпросите на здравеопазването и те се решават от държавите в ЕС, посочи говорителят. Той обясни, че Фон дер Лайен е изразила личното си мнение, когато е казала, че държавите от ЕС трябва да обмислят дали да не направят ваксините задължителни. Според нея е подходящо въпросът да бъде обсъден, но ЕК няма да прави препоръка за въвеждане на задължителни ваксини, посочи говорителят. Той отбеляза, че все още 150 милиона граждани на ЕС не са ваксинирани и повечето от тях отговорят на условията за имунизация.

Урсула фон дер Лайен заяви наскоро: През последните няколко седмици много от нас станаха непосредствени свидетели на новата вълна от COVID-19, довела до заразяването на някои от нашите близки приятели, колеги, членове на семейството или любими хора. Бързото увеличаване на броя на заразените подлага на все по-голямо напрежение нашите болници и здравни работници. Към това се добавя и появата на вероятно силно заразния вариант Омикрон, към който трябва да подходим с най-голямо внимание. Убедена съм обаче, че ЕС е на висотата, необходима за справяне с тези предизвикателства. Днес представяме широк набор от действия — от увеличаване на усилията ни за ваксиниране и инвестирането в лечения, до подобряване на наблюдението и профилактиката, през засилване на нашата солидарност в световен мащаб. Междувременно отново настойчиво призовавам всеки от вас: ваксинирайте се, поставете си бустерна доза и спазвайте правилата, за да се защитите.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини