10 Декември, 2021 17:50 1 976 79

Речта на омразата влиза в списъка на престъпленията в ЕС

  • ек-
  • ес-
  • реч на омразата-
  • престъпления-
  • урсула фон дер лaйен-
  • инициатива-
  • омраза-
  • закон

Омразата няма място в Европа. Тя е в разрез с основните ни ценности и принципи.

Речта на омразата влиза в списъка на престъпленията в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представя инициатива за включване на речта на омразата и престъпленията от омраза в списъка на престъпленията в ЕС, както беше обявено от председателя Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза за 2020 година.

Речта на омразата и престъпленията от омраза се увеличиха рязко в цяла Европа и се превърнаха в особено сериозно и тревожно явление — както офлайн, така и онлайн. За справяне с това общоевропейско предизвикателство са необходими общи действия на ЕС. Понастоящем обаче няма правно основание за инкриминиране на речта на омразата и престъпленията от омраза на равнището на ЕС. Съществуващият списък на престъпленията в ЕС в Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) трябва да бъде разширен, за да се гарантират минимални общи правила за начините за определяне на престъпленията и санкциите, приложими във всички държави от ЕС. Инициативата е първата стъпка в процеса на разширяване на списъка на престъпленията в ЕС. Следващата стъпка ще бъде държавите членки да одобрят инициативата, преди Комисията да може да представи законодателно предложение.

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: „Омразата няма място в Европа. Тя е в разрез с основните ни ценности и принципи. Нуждаем се от действия на равнище ЕС, за да гарантираме, че омразата се инкриминира по един и същ начин навсякъде в Европа.“ Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс отбеляза: „Трябва да отвърнем решително на предизвикателствата, поставени от речта на омразата и престъпленията от омраза в целия ЕС — сега и за в бъдеще. Инициативата е важна стъпка към по-ефективен европейски отговор на подобни заплахи срещу плурализма и приобщаването. Няма да позволим това явление да отслаби нашите демокрации".

Основни елементи на съобщението

С инициативата се представят доказателства за необходимостта от разширяване на списъка на престъпленията в ЕС, за да бъдат включени речта на омразата и престъпленията от омраза съгласно критериите, установени в член 83, параграф 1 от ДФЕС:

- Трансграничното измерение на речта на омразата и престъпленията от омраза: онлайн изказванията на омраза се разпространяват бързо и са достъпни за всички навсякъде. Идеологиите зад речта на омраза и престъпленията от омраза, могат да бъдат разработвани на международно равнище и бързо споделяни онлайн. Престъпленията от омраза могат да бъдат извършвани от престъпни мрежи с членове от няколко държави.

- Речта на омразата и престъпленията от омраза като област на престъпност: Комисията смята, че речта на омразата и престъпленията от омраза представляват област на престъпност, тъй като имат специфична обща черта — „омразата“ — насочена към лица или групи лица, споделящи (или възприемани като споделящи) едни и същи защитени характеристики.

- Речта на омразата и престъпленията от омраза като област на особено тежка престъпност: речта на омразата и престъпленията от омраза са особено тежки престъпления, тъй като подкопават общите ценности и основните права на ЕС, утвърдени в членове 2 и 6 от Договора за Европейски съюз, както и в Хартата на основните права. Те имат вредно въздействие върху хората, техните общности и обществото като цяло.

- Развитие на престъпността: налице е постоянно нарастване на двете явления поради различни икономически, социални и технологични промени. Пандемията от COVID-19 е един от факторите, допринасящи за това нарастване.

- Няма алтернатива на разширяването на списъка на престъпленията в ЕС: речта на омразата и престъпленията от омраза са инкриминирани в различна степен в държавите от ЕС. Единствено разширяването на списъка на престъпленията в ЕС, за да бъдат включени в него речта на омразата и престъпленията от омраза, може да доведе до ефективен и всеобхватен наказателноправен подход към тези явления на равнището на ЕС, както и до последователна защита на жертвите на подобни деяния.

След като получи одобрението на Европейския парламент, Съветът трябва единодушно да приеме решение, с което речта на омразата и престъпленията от омраза се определят като нова област на престъпност, която отговаря на критериите, посочени в член 83, параграф 1 от ДФЕС. Впоследствие Комисията може да предложи приемането на законодателство за установяване на минимални правила относно определенията и санкциите за реч на омразата и престъпления от омраза, които да бъдат приети от Европейския парламент и Съвета в съответствие с обикновената законодателна процедура.

Публикуваното външно проучване потвърждава мащаба и тревожната тенденция, свързана с речта на омразата и престъпленията от омраза. По време на пандемията нарасна степента на омраза, изразявана по адрес на ромите, евреите, мюсюлманите и лицата от азиатски произход, или към хората, които се възприемат като такива, намираща израз в расистки нападения и побои, физически тормоз, заплахи и расистки изстъпления. Според различни източници 52 % от младите жени и момичета са били подложени на онлайн насилие, включително заплахи и сексуален тормоз, докато хората с увреждания са изложени на по-голям риск да станат жертви на тормоз и тежки престъпления, включително престъпления от омраза, в сравнение с други лица.

Престъпленията от омраза и речта на омразата са в разрез с основните европейски ценности, установени в член 2 от Договора за ЕС. Съгласно член 83, параграф 1 от Договора за функционирането на ЕС („ДФЕС“) Европейският парламент и Съветът могат да установят минимални правила относно определянето на престъпленията и санкциите в области на особено тежка престъпност с трансгранично измерение. Такива области са например тероризмът, трафикът на хора и сексуалната експлоатация на жени и деца. Въз основа на развитието на престъпността Съветът може да приеме решение за определяне на други такива области, което дава възможност на Комисията – като втора стъпка – да предложи стабилна уредба за борба с речта на омразата и престъпленията от омраза на равнището на ЕС.

На равнището на ЕС вече съществува уредба за силен общ отговор на расистките и ксенофобските изказвания на омраза и престъпленията от омраза чрез Рамковото решение на Съвета относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право. Целта на рамковото решение е да се гарантира, че сериозните прояви на расизъм и ксенофобия подлежат на ефективни, пропорционални и възпиращи наказателни санкции в целия ЕС. Решението задължава държавите членки да инкриминират речта на омразата, т.е. публичното подбуждане към насилие или омраза въз основа на раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност. От държавите членки се изисква също така да гарантират, че за престъпления, различни от реч на омразата, такава расистка и ксенофобска мотивация се счита за утежняващо обстоятелство или, като алтернатива, че тази мотивация може да бъде взета предвид при определянето на санкциите.

Комисията подкрепя усилията на държавите членки за ефективно прилагане на рамковото решение чрез работата на Групата на високо равнище за борба с расизма и ксенофобията и други форми на нетърпимост. Инициативата е част от по-широк набор от действия на ЕС за борба с незаконната реч на омразата и идеологиите на насилствения екстремизъм и тероризма онлайн, като например Кодекса на ЕС за поведение за противодействие на незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза, предложения Законодателен акт за цифровите услуги, Регламента относно борбата с терористичното съдържание онлайн и интернет форума на ЕС. С настоящата инициатива ще се подкрепи Планът за действие на ЕС за борба с расизма за периода 2020—2025 г. и Стратегията за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския начин на живот в ЕС, както и Стратегията за равенство между половете за периода 2020—2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Отряд К 19

    60 2 Отговор
    Нямам думи Тея няма ли с какво да се занимават,само глупости,
  • 8 Механик

    78 3 Отговор
    Всичко, което не се харесва на НОВИЯ РЕД е "език на омразата". Принципно имаш право на мнение, но само на такова, което е подобно на мнението на новите господари. Като начало се почна с троловете и платените клакьори, които веднагически изкарват НЕСЪГЛСНИЯ, я лумпен, я какскет, я комунист... Сега иде ред на якото триене по форумите и вече е предложено дори НЕСЪГЛАСНИТЕ да бъдат инкриминирани. Най-веорятно ше има и концлагери за тях. Така яко мирише на социализъм+фашизъм, че няма на къде.

    Коментиран от #23, #46, #47

  • 9 Днес

    35 2 Отговор
    гербавата омраза на Заседанието беше като вулкан ! Плюс примитивно до болка ниво !
  • 10 Джендо от "Записките..."

    27 0 Отговор
    Само льобофта е важна! Джендо мий името!
  • 11 Антигербер

    41 3 Отговор
    Яко фашизъм....
  • 12 иво

    58 2 Отговор
    Започвам да мразя ЕС а това вече е сериозно
  • 13 Стоян Александров

    59 1 Отговор
    А аз не искам в Европа негри и мюсулмани. Това омраза ли е ?

    Коментиран от #62

  • 14 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    43 1 Отговор
    Не виждам, как ще го обяснят това на прииждащите в Европа тъмни индивиди...
  • 15 Мунчо

    52 2 Отговор
    Урсула па ли ти ма?? Шило ли имаш у задн.ко шавран.ио разтропана? Значи ако не ти ареса кво пишем и оп омраза и у затворо? Че те съдиме скоро с сичките ти аверчета у Брюксел

    Коментиран от #21

  • 16 Асен Милев

    62 1 Отговор
    Това е уникално!
    Езикът на омразата не е престъпление, защото омразата е човешко чувство. И защото именно тази омраза, в повечето случаи е оправдана.
    Самата идея законът да преследва не самото деяние, а мотивите за него е безумно абсурдна!
    Чия свобода или собственост заплашва езика, пък бил той на омраза, гордост, ревност, завист, презрение
    Що за идиотия е да задължаваш някого какво да чувства?
    Къде е свободата на съвестта? ,.,.,Преди имаше съмнения, на явно е вече, че ЕС е собственост на ционистите-Сорос и сие...

    Коментиран от #20

  • 17 Офффф

    45 1 Отговор
    И тия с техните ценности омръзнаха. Да ти и лицемерите. Живяха и живеят все още от колонизирането на цял континент... ама дрънкат за ценности. Толкова фалш и лицемерие не съм виждал и при Тошово време у нас.

    Коментиран от #22

  • 18 малиии

    20 0 Отговор
    Главният Тръкач застъпи ...
  • 19 Стефан Петров

    51 2 Отговор
    Никой да не си прави илюзии. С т.н. "реч омразата" се опитват да ни затворят устата. и да не допуснат всякакво друго мнение, противоречащо на официалното. Това е първата крачка към новия тоталитаризъм. Припомнете си как започна фашизма- с преследване на всякакво неофициално мнение и убиване на изказалия го..
  • 20 Механик

    32 0 Отговор

    До коментар #16 от "Асен Милев":

    Моите адмирации! Напълно обоснован и издържан коментар! Отново, браво за мнението!!
  • 21 огняр от Биркенау

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мунчо":

    чакам те
  • 22 Да , бе

    5 21 Отговор

    До коментар #17 от "Офффф":

    Я виж в Русия как свободно се изразяват ... Лоното на свободата на словото .

    Коментиран от #27, #35

  • 23 механизатор

    7 11 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    ми къпи се бе синхал

    Коментиран от #31

  • 24 someone

    39 1 Отговор
    така завоалирано ще се прави цензура на неудобните , я кажеш нещо срещу цигани, мюсюлмани айде директно си наказан. Целта е да ни запушат устите и да ни хакат с емигранти, да се раздават права на гейове и който и да е друг, само не на белия европеец.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вай вай

    16 0 Отговор
    Значи да видим дали ми е станало ясно,трябва да си затваряме устата на обществено място, да не се бием и приказваме "нежни думи "кат са напииме. ОНЛАЙН внимавай какво пишеш вай вай ами при развод разрешено ли е бой ,омраза. Май трябва да удара една ракия нищо не разбрах
  • 27 Механик

    27 2 Отговор

    До коментар #22 от "Да , бе":

    Ако това, един ПРЕСТЪПНИК (навални) да има право да поства в мрежите, ти наричаш "отнемане на свободата на словото) , занчи си яко "задимен". Тоя в панделата има интернет и поства мнението си по света и ти имаше това за отнемане на словото?! Дали в Гуантанамо имат право да си изказват мнението ?
    Толкова сте плоски, че чак сте и кухи!

    Коментиран от #30, #44

  • 28 най-после

    22 2 Отговор
    Ако заради тази реч в България глобяваха, нямаше да имаме нужда от европейски средства. Щяхме да натрупваме неизчерпаеми богатства , та дори и да създадем световен фонд за подпомагане на нуждаещите се.
  • 29 Забавно

    22 1 Отговор
    Русофобията влиза ли в това число?

    Коментиран от #33

  • 30 механизатор

    5 11 Отговор

    До коментар #27 от "Механик":

    да те уредя почивка там?или предпочиташ абу гариб,тора бора,кса?а сан салвадор?

    Коментиран от #39

  • 31 Механик

    20 4 Отговор

    До коментар #23 от "механизатор":

    Мирише не от мен, а от тия, дето ти плащат. Аз съм написал всичко точно, а това, че на тебе не ти изнася е друг въпрос. И да те питам, понеже си особено надарен! Какво е "синхал"? Щото може и да не знаеш, но това е племето населяващо Шри Ланка. По тоя начин ти искаш да ме засегнеш по етнически принцип, а това според господарите ти е "език на омразата".
    Понял ?

    Коментиран от #36

  • 32 Паскал

    1 9 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    имам ваксина за теб

    Коментиран от #53

  • 33 мразенето на орки

    15 3 Отговор

    До коментар #29 от "Забавно":

    е естествено
  • 34 Ротшилд

    12 5 Отговор
    Така рекох, така да бъде, гои!
  • 35 Северен марсианец

    15 8 Отговор

    До коментар #22 от "Да , бе":

    Аз наричам българите татари от любов .А вие ме мразите.Защото ви любя, поругавам вашите паметни плочи и войнишки гробища,а вие ме мразите.Европа е зад мене.Ще ви съди,защото не сте толерантни.
  • 36 механизатор

    3 7 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    много по здрави от SOMBRA NEGRA
    недочеловек
  • 37 И кой определя

    24 2 Отговор
    понятието "омраза" и нейната "насоченост"?! Утре ме погледнеш лошо и аз те опандизвам,понеже съм разчел "омраза" в погледа ти.И защо? Ами защото имам власт и желание да те опандизя.Аре стига бе! Запада трябваше да спре до порното /харесвам го/ както Хитлер трябваше да спре до Полша /не я харесвам/ но Запада никога не спира когато трябва..
  • 38 ха ха

    20 2 Отговор
    Давоските феодали насилващи Европа са се заели да премахнат свободата на словото. Това е истинската цел за инкриминиране на мъглявата реч на омразата. Всеки недоволен от ордите заливащи Европа ще бъде тормозен на европейско ниво.
  • 39 Механик

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "механизатор":

    Давай! уреди ми почивка там (Гуантанамо)! В тоя ред на мисли, ти пак ли не схвана какво ти хортувам?Аз те питам дали там им дават интернет, ти искаш да ме пращаш на почивка. Типично по соросоидски. Отделно, ако искаш аз мога да ти съдействам за една почивка в спа-център Аушвиц.

    Коментиран от #40

  • 40 механизатор

    3 12 Отговор

    До коментар #39 от "Механик":

    искам да се запозная със семейството ти.
  • 41 Костова

    24 3 Отговор
    Трансгранично измерение на речта на омразата?! Щеше да е смешно, ако не беше прекалено тъжно. Следващата стъпка коя ще е, 5 години затвор защото си погледнал на криво азиатски емигрант , от който се разнасят подозрителни и неприятни миризми? В същото време речта на омразата към Русия няма да се намали, а дори ще е по-интензивна. Пълен контрол в социалните мрежи, забрана на изказване на каквото и да било мнение или несъгласие, под предлог, че някой може да изтълкува сумите ти като реч на омраза само защото не си съгласен с неговата гледна точка.

    Коментиран от #43

  • 42 мой

    19 1 Отговор
    Поредната регулация. Нищо повече от ограничаване свободата на словото.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Да , бе

    2 14 Отговор

    До коментар #27 от "Механик":

    Ти па си много умен .. А точи маслото у канала . Я виж ВКонтакте какво става ..
  • 45 ха ха

    20 1 Отговор
    Някога Иди Амин се беше изцепил, че при него имало свобода на словото, ама той не можел да гарантира свободата на всеки изказал се. Ние такъв ЕС ли искаме?
  • 46 Ganiu tzarvula

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Като ти бръкнат един път в джоба,и веднъж в джоб по руски и ще се научиш!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 не бе .

    2 0 Отговор
    Б@@@@СИ , ПАК МА ИЗТРЪКА , ТРЪКАЧА
  • 49 Не четете ли бе?

    13 1 Отговор
    Либералите в САЩ признаха че са се провалили с прекалената свобода на едни групи и ограниченията на други. Затова всички трябва да са равни и да не дразнят другите.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ХАХАХАХАХ

    15 0 Отговор
    А ФАШИЗМЪТ, КАТО ДЕЙСТВИЕ, ГО ВАДИМ ОТ СПИСЪКА С ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
  • 52 Реч на омразата

    9 0 Отговор
    Във ФАТКИ се свежда до Омраза към речта
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Аха, това го кажете

    11 0 Отговор
    На македонските юго-комунисти
  • 55 Перо

    19 2 Отговор
    Поредният опит на неолибералите да защитят паразитите на обществата и истанбулската конвенция. Човек,ако каже от коя народностна група са най-много в затворите и от коя група са престъпниците с бели якички,автоматично влиза в списъка с речите на омраза! За определени индивиди ще е забранено да се казва истината!

    Коментиран от #57

  • 56 БорисОFF

    12 1 Отговор
    Само да питам две неща:
    Кой ще определя, какво е реч на омразата?
    Ако кажа, че не обичам и не мога да търпя укри, македонисти, ватници, рашисти, ислямисти, фашисти, нацисти, кравохамериканци, брюкселски лизачи, ваксъри, антиваксъри и т.н. - това ще бъъде ли реч на омразата?
  • 57 хахах

    4 3 Отговор

    До коментар #55 от "Перо":

    Май ще ти е от полза!В цял свят на некадърната работа и казват българска работа!А вече ще трябва да си мълчат!И ако Макрон каже пак ,че предпочита емигранти от Слоновата кост пред българи, ще може го осъдиш!!;)

    Коментиран от #79

  • 58 нагли бе

    8 1 Отговор
    Че какво ще ви остане , вие освен омраза друго можете ли да пораждате бе бюрокрадци.
  • 59 Истината съм аз

    10 2 Отговор
    Егати измамата ...ако някой краде ...не можеш да го наречеш крадец...това е само в полза да ни мачкат още повече ...и в германия съда е олеле мале ...така че измама ...а фейса ..македонец псува яко България и феисбук отговаря ...не виждаме нищо нередно !!!! А иначе са ме блокирали за смешни случай
  • 60 жжжжжж

    7 0 Отговор
    става дума за фашистка и комунистическа заплаха. който не е съгласин с полит-комисаря ще бъде осъден.
  • 61 ако аз

    7 2 Отговор
    напиша Аз обичам Хитлер Сталин Тимур и други такива ким чен унчовци ще обявите ли и любовта за престъпление.Тия тотално изтрещяха.

    Коментиран от #67

  • 62 Турчина

    4 12 Отговор

    До коментар #13 от "Стоян Александров":

    Негрите и мюсюлманите не са канили европейците по техните земи на времето, но те са дошли да ги разграбят векове наред! Разкарвали са негрите в циркове из "демократична" Европа! Така, че особенно негрите имат много да им връщат!
  • 63 истината е

    11 0 Отговор
    ЕДНА.Не омразата което е нормално човешко чувство.Пришълците нямат място в Европа.Да си стоят там където са родени и ако на някой фон тон или барон евро дУ ПЕТАТ НЕ МУ ХАРЕСВА ДА фАЩА ВЛАКА ЗА ТАМ ОТ КЪДЕТО ИДВАТ ТИЯ .

    Коментиран от #64

  • 64 истината е

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "истината е":

    Съвсем друга!Преди 2007г ,кога не беше бг в ЕС и българина драпаше да измекярства в Гърция и на запад , друго приказваше!Сега на гол тумбак чифте посиш!
  • 65 Грульо

    12 1 Отговор
    Урсула и брюкселските бюрoкрати да ги вкарат да живеят в гетата, без охрана, да покажат нагледно позицията си за езика на омразата. Сигурен съм че до месец ще им минат мераците и ще станат фенове на езика на омразата.D
  • 66 Нормален човек

    9 0 Отговор
    Речта на омразата влиза в списъка на престъпленията в ЕС......
    Добре, значи въпросът със случващото се с българите и българщината в северната македония е вече не само европейски проблем, а скоро и престъпление. Или нещо пак не съм разбрал 🤔🤔🤔
  • 67 обичай си ги,бе

    6 3 Отговор

    До коментар #61 от "ако аз":

    И хитлер и сталин........Що трябва да го пропагандираш?Те канибалите човешко обичат, педофилите,малки деца а Едип майка си е обичал!Ненормалниците поне си мълчете.
  • 68 Варненец

    10 1 Отговор
    Ти да видиш, а защо всяването на паника, което е престъпление от години, се толерира от същите тези?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Коко

    6 4 Отговор
    Цитирам част от статията по-горе: "По време на пандемията нарасна степента на омраза, изразявана по адрес на ромите, евреите, мюсюлманите и лицата от азиатски произход, или към хората, които се възприемат като такива, намираща израз в расистки нападения и побои, физически тормоз, заплахи и расистки изстъпления."
    Ето за какво става дума.
  • 71 Ген Вазов

    6 3 Отговор
    Това (E SS) перфектна организация, фюрера Лайнер вика ся като искаме да ви убием няма да мрънкате я аааа ..... искаме празни улици и роби, да можем ние чистокръвно ваксаните с физиологичен разтвор да си щрапаме навсякъде без да ни се плюе в лицето, защото нали ние сме от тея чистите изпили кръвчицата на милиони и боцнати с правилния разтвор. Златния милиард от хора са само елитни и биороботи да обслужват ЕЛИТА. Другото може да го няма. Само не знам кой се мисли за Ной от тея лудите и надали Господ му е казал как да е затрие творението му. Ма да не забравяме че и те ще напълнят своята дупка рано или късно и тогава идва за тях 3-4-5 милионния райх в един добре шлифован казан.....е там ще видят какво е медиъм риар печено.

    Коментиран от #72

  • 72 гей фазоф

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "Ген Вазов":

    мажи се с мас

    Коментиран от #73

  • 73 Ген Вазов

    1 2 Отговор

    До коментар #72 от "гей фазоф":

    А ти ми яж Кора да те е.а у калъфа.

    Коментиран от #78

  • 74 Коко

    6 0 Отговор
    Така езикът ни ще стане алегоричен, много изтънчен и перфиден, многозначен и леко докосващ шията с перце, но омразата няма да изчезне. Такава е човешката природа.
  • 75 XXL

    6 1 Отговор
    И така, речта на фактите вече официално се нарича реч на омразата. Всяко престъпление извършено от църни срещу бели е защото са клети и онеправдани и са нямали друг изход освен да го извършат. Всяко престъпление извършено от бели срещу църни задължително е мотивирано от омраза. Да няма неразбрали!

    Хитлер и Сталин скърцат със зъби от яд в гроба, че едно време не са решили да правят демокряция. Това е то успешната диктатура, не като тяхното.
  • 76 Павел пенев

    7 2 Отговор
    Речта на омразата е всекидневие в ЕС по отношение на Русия и Китай,както и фалшивата Гьобелсова пропаганда и фашизираните методи на ръководство на съюза чрез тъпи задължаващи безсмислени директиви. Това е проблемно в ЕС и там трябва да са насочени усилията към солидарност,която не съществува.
  • 77 Лео

    7 0 Отговор
    Отивам да повръщам от омразата към ес
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Макрон ако

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "хахах":

    кажел? А ти НЕ можа да се сетиш къде и кога го е казал...помня, помня, ама нито ти , нито кукловодите ти помните🤣🤣🤣