Отидете към основна версия

9 009 200

Кратко и ясно послание към Путин: нападнеш ли Украйна, губиш „Северен поток 2”

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • германия-
  • северен поток 2-
  • санкции-
  • джо байдън

Западните страни ще наложат тежки икономически санкции на Русия

Снимка: Shutterstock

Американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин проведоха вчера близо двучасов видеоразговор с акцент Украйна. Успя ли този разговор да даде отговор на въпроса ще има ли нова война в Източна Украйна в началото на 2022 г.?

По-скоро не. Американският президент е отправил ясно послание на Путин, че ако руските войски нахлуят в Украйна (за какъвто сценарий предупреждава американското разузнаване), то може да забрави за газопровода „Северен поток 2”. Западните страни ще наложат тежки икономически санкции на Русия, руската рубла и руските банки. Американците са постигнали съгласие с Германия за спирането на проекта „Северен поток 2” в случай на инвазия в Украйна, предадоха „Ройтерс” и „Ню Йорк Таймс”.

Не се съобщава за военни заплахи от страна на НАТО, защото все пак Украйна не е членка на Алианса и нападение срещу нея няма да се разглежда като нападение срещу НАТО. И макар посланията на Байдън да са ясни, отговорът на Путин не е. Макар Москва да не казва открито, че няма да нападне съседна Украйна, САЩ и европейските им партньори не изключват тази възможност, а дори след вчерашния разговор съмненията остават.

В отговор на въпрос дали Русия планира след разговора на 7 декември да изтегли военните си части от границата с Украйна, външнополитическият съветник на руския президент Юрий Ушаков изрази недоумение: „Къде трябва да изтеглим нашите войски, те се намират на руска територия”. „Руските войски се намират на своя територия и никого не застрашават, това каза и президентът на Руската федерация”, изтъкна представителят на Кремъл. Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че президентът Байдън е казал на руския си колега Владимир Путин, че ако Русия нахлуе в Украйна, Съединените щати и съюзниците им ще отговорят с икономически мерки. Байдън е предупредил Путин за „силни икономически и други мерки” като наказание, ако Москва започне военен конфликт.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 86 гласа.

Свързани новини