13 Януари, 2022 17:11 3 403 37

САЩ уверяват Европа, че санкциите срещу Русия няма да сринат енергетиката

  • санкции-
  • сащ-
  • газ-
  • русия-
  • енергетика-
  • украйна-
  • европа-
  • война

Русия вече ограничава доставките на газ за Западна Европа

САЩ уверяват Европа, че санкциите срещу Русия няма да сринат енергетиката - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ се стремят да уверят европейските съюзници, че всякакви потенциални санкции срещу Русия, ако тя атакува Украйна, няма да нарушат краткосрочните енергийни доставки на континента - трудно за изпълнение обещание с настъпването на зимата, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

САЩ работят, за да измислят опции за извънредни ситуации, в случай че президентът Владимир Путин реши да намали енергийните доставки за Европа в отговор на ограничения от западните страни за продажбата на технологии, от които Русия се нуждае за своя енергиен сектор, според двама служители на администрацията на Байдън, предаде Bloomberg. Докато Европа зависи от Москва за критичнитe доставки на газ, особено през зимата, Русия не може да си позволи удара върху икономиката си от ограничаването на продажбите на енергия на запад, според човек, запознат с усилията на администрацията. Целта на САЩ би била да гарантират, че всички санкции са достатъчно силни, за да покажат решителността на Запада срещу Русия, като същевременно ограничават въздействието върху Европа, САЩ и световната икономика, според източника.

Това би било трудно да се постигне. Русия вече ограничава доставките на газ за Западна Европа, каза в сряда ръководителят на Международната енергийна агенция. Изпълнителният директор на (Международната агенция по енергетика) МАЕ Фатих Бирол каза пред репортери, че Русия може да увеличи доставките на газ за континента с поне една трета от сегашните нива, но запазва ограниченията за спот продажби въпреки високите цени. „Има силни елементи на стегнатост на европейския газов пазар поради поведението на Русия“, каза Бирол. Руските доставки на газ за Европа спаднаха с 25% през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано и са намалели с 22% в сравнение с нивата преди пандемията, според МАЕ. Путин каза, че европейските клиенти не са търсили повече доставки на газ от "Газпром".

Решението на Путин да използва енергийните доставки като оръжие след нахлуване в Украйна само би затвърдило решимостта на Европа да намери по-надеждни енергийни доставки другаде, според човек, запознат с усилията на САЩ. Уверенията към съюзниците идват, след като САЩ, НАТО и Русия приключиха първия кръг от преговори в сряда, насочен към облекчаване на напрежението във връзка с натрупването на повече от 100 000 войници на Москва на границата с Украйна. Дискусиите в Брюксел приключиха без дата за последващи разговори, въпреки че в четвъртък ще има среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по въпроса. Отделно в сряда администрацията на Байдън заяви, че ще подкрепи законодателство, предложено от сенатора от Ню Джърси Боб Менендес, което ще въведе санкции за газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия, ако Путин атакува Украйна. Този тръбопровод, срещу който САЩ отдавна се противопоставят, е почти завършен и очаква екологично одобрение в Германия.

Европейският природен газ поевтиня

Европейските цени на газа се понижиха за четвърти ден в началото на седмицата на фона на облекчаване на опасенията за скъсването на доставките на континента. До голяма степен това се дължи на повече товари на втечнен природен газ, които компенсираха ниските нива на съхранение в Европа и ограничените руските потоци към региона. „Великобритания е на път да получи още шест товара на втечнен природен газ до края на тази седмица на фона на вълна от товари за втечнен природен газ, които се насочват към Европа“, се казва в ежедневен доклад на Gazprom Energy. „Пристигането на втечнен природен газ помага да се осигури гъвкавост за балансиране на мрежите или ще помогне за запълване на складови съоръжения, за да се удължат нивата на запасите през зимата."

Европа се бори с енергийна криза, която утрои повече от три пъти цените на газа през последната година и повече от удвои разходите за електроенергия, а търсенето остава силно, тъй като въглищата и атомните електроцентрали затварят. Доставките на втечнен природен газ за Европа вероятно ще се повишат през януари на фона на по-топло от нормалното време в Азия, каза в изследователска бележка Абхишек Рохатги, анализатор на LNG в BloombergNEF. Въпреки това, поради по-високите доставки, няма налични слотове на терминалите за внос и товарите се търгуват с отстъпка, според търговци, запознати с въпроса.

Руски доставки

Доставките на руски газ по газопровода "Ямал-Европа" се придвижват на изток от Германия към Полша за 24-ти ден, обратно на обичайната посока. Потоците през Украйна също са по-ниски от нормалните и идват на фона на по-ниски температури през останалата част от седмицата. „Това е така, защото търговците са предпочели да вземат газ от запасите, за да избегнат да плащат близо до рекордно високи цени“, пише Inspired Energy в бележка. "В резултат на това "Газпром" няма оферти за износ на запад." Докато доставките на газ за Европа през Украйна не бяха прекъснати, когато Русия анексира Крим през 2014 г., те бяха временно прекъснати по време на спорове за цената на газа през 2006 и 2009 г.

Какво могат да включват санкциите срещу Русия

Демократите в Сената на САЩ разкриха в сряда законопроект за налагане на широки санкции срещу висши руски правителствени и военни служители, включително президента Владимир Путин, и ключови банкови институции, ако Москва се включи във военни действия срещу Украйна. Предложеното законодателство, подкрепено от Белия дом, включва разпоредби за подпомагане на сигурността на Украйна и насърчава Съединените щати да „обмислят всички налични и подходящи мерки“, че газопроводът между Русия и Германия „Северен поток 2“ – „инструмент за злоупотреба и влияние на Руската федерация" - няма да влезе в действие.

„Това законодателство показва абсолютно ясно, че Сенатът на САЩ няма да стои със скръстени ръце, докато Кремъл заплашва с повторно нахлуване в Украйна“, каза в изявление сенатор Робърт Менендес, демократ, председател на комисията по външни отношения на Сената, който представи законопроекта. Законопроектът, за който съобщи за първи път Washington Post, ще бъде насочен и към компании в Русия, които предлагат защитени системи за съобщения, като SWIFT, които банките използват за обмен на ключова информация с други финансови институции. Законопроектът ще "донесе сериозни разходи за руската икономика", ако Русия продължи с инвазия, каза говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо

    82 6 Отговор
    е, че как! краварите ще се притекат на помощ. ще доставят свой продукт. евтин-евтииин!
  • 2 ЪРП

    87 3 Отговор
    АЙДЕ ТОГАВА СъЩ ДА ПОДПИШАТ И ПОДПЕЧАТАТ ПИСМЕНО ,ЧЕ ЩЕ ДОСТАВЯТ НА ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ЕС БЕЗПЛАТНО И БЕЗВЪЗМЕЗДНО ВТЕЧНЕН ГАЗ ЗА НЕОГРАНИЧЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ.......ИМА-НЯМА, НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ!!!!!!!

    Коментиран от #9, #27

  • 3 Карл Маркс

    89 4 Отговор
    Последна крушка в Европа ще изгасне на една тиха уличка в Кьолн след това снега ще затрупа тихичко градовете!
  • 4 янките

    73 3 Отговор
    Да пращат ток в херметични контейнери , че и светлина в клозетите няма да имат , а и от студ ще умрат !1
  • 5 гиш иш

    59 2 Отговор
    най добре е да им спрат газта за да скимтят
  • 6 BOBO

    66 2 Отговор
    А ДА ВИДИМ КОИ КОГО ТЕХНОЛОГИИ МНОГО ПО СВЕТА АМА ГАЗ НЕМА
  • 7 5иция

    65 0 Отговор
    Увеличаването цените на петрола всъщност помага на Русия, Иран, Венецуела за който САЩ ни уверява че им правила ембарго. Загубста е за такива като нас. Тая тактика я правиха и преди петрола бе 40 а сега е 80$ барела. По въздрастните си спомнят.
  • 8 456

    64 1 Отговор
    САЩ ако кажат, че е ден погледнете небето. Та така, толкова трябва да им се вярва. Щом кажат нещо, значи е на обратно.
  • 9 Е как ще подпишат

    58 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЪРП":

    те и сега се дърпат да подпишат каквото и да е което ги задължава в нещо.Но повярлвай,че ще дръпнат ушите на пуделите и те ще легнат и този въпрос повече няма да се повдига.Докато всички държави от ЕС не се противопоставят на САЩ а покорно служат за тяхна изтривалка нещата ще стават все по-зле.Колкото си изпълниха доставките на сгъстен газ за гейропата толкова ще са им и обещанията т.е. нищо.Да вярваш на краврите е все едно да повярваш на вълка,че ще ти опазе стадото.

    Коментиран от #17

  • 10 ЦК на КПСС

    61 2 Отговор
    Врътне ли Вовата кранчето,ще се озъбите 🇷🇺
  • 11 Европа

    6 53 Отговор
    Тогава Путин най-накрая ще получи това, което си търси от години.
  • 12 Курдоколенко

    18 0 Отговор
    Кемефаче за водомеро.
  • 13 Иванушка

    67 1 Отговор
    Хубаво е Русия още малко да притегне гайките на ЕС, да се види кой носи Панталоните в Европа, а кой минижупчето. Което не е никак здравословно в тоя кучи студ.
  • 14 $%^

    5 65 Отговор
    Европейците ще разберат,че руският газ е вреден за здравето.Русия си вкара автогол и американският втечнен газ ще залее Европа.

    Коментиран от #18, #20, #28

  • 15 Европеидите

    46 2 Отговор
    Ще скимтят и тракат със зъби а чичо Сам ще гледа на другата страна.
  • 16 Kcaniba

    53 3 Отговор
    Опаа, фащ пак жертват овцата си - Европа!! Кж газ щяха да и носят на старата госпожа, уж щяха да отстояват интересите и, накрая фащ си гонят техните, срещат се с Русия за съдбата на Ееропа без Европа!! Милитаризират неевропейски, доста спорни държави и райони - окраина, косово, а също така готвят бойното поле - полша,прибалтика, Румъния, че и наше крайбрежие..

    Коментиран от #19

  • 17 ЪРП

    54 1 Отговор

    До коментар #9 от "Е как ще подпишат":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ!
    ЦЯЛ СВЯТ РАЗБРА ,ЧЕ ДУМАТА ИМ НЕ СТРУВА И 2 СТИНКИ.....А, МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ И ОБЕЩАНИЯ ЗА ТЯХ СА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ !!!!!!!!!......
    УМНИТЕ ДЪРЖАВИ РАЗБРАХА ТОВА И ВЗЕХА МЕРКИ ,......ДА МУ МИСЛИ ЖАЛКАТА И ПОДЧИНЕНА И ПОРОБЕНА КОЛОНИАЛНА ЕВРОПА!!!!!!!!
  • 18 Иванушка

    51 1 Отговор

    До коментар #14 от "$%^":

    ".....американският втечнен газ ще залее Европа....." - да бе да брадър, така ги е заляло и оляло, че вече почнаха да връщат танкерите пълни обратно в Краварско.
  • 19 Ха ха ха ха ха

    48 1 Отговор

    До коментар #16 от "Kcaniba":

    Никаква война няма да правят. САщ се разбраха в Женева с руснаците, а ол@@офрените от ЕС лапат мухи. Така е, когато ЕС са васали... Никой ги не бръсне и за слива! Толкова е обидно за Европа това, САЩ да преговарят с руснаците за сигурността на Европа. А всъщност си преговарят за собствените си интереси!
  • 20 Ха ха ха ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "$%^":

    Ти се врътиш ха ха ха
  • 21 Ха ха ха ха ха

    44 2 Отговор
    Много е простичко. Когато парите свършат, развода е неизбежен! А парите и в Европа и в САЩ свършиха! Хазните празни, останаха само дълговете:)))
  • 22 СССРБарета

    36 1 Отговор
    Разходи ще има и за прогнилата американска икономика защото ще трябва да хрантути близо 500 милиона европейци и да им работи за без пари! За да бъде конкурентен в течение на газ трябва да се продава без печалба тоест краварника трябва да работи на европейците без печалба а дебелия мазен американец Не е свикнал да работи последните 100 години! Така че предстоят интересни времена!
  • 23 Охххх

    32 3 Отговор
    Студ , мрак , глад и мизерия ....
    Но ВАКСА ще има за всички ....
    Трета бустерна , четвърта втвърдяваща ...
    Гарантирано ! Бил !
    Гейтс !
  • 24 vp gl

    34 1 Отговор
    Преди около месец, някаде прочетъх. От санкцийте в нефтената и газова промишленост руснаците не са загубили и цент. Ние загубихме милиарди. Това го казва американец.
  • 25 5иция

    26 1 Отговор
    Цялара работа е че САЩ се отказа от съвместнада сделка с Гърция, Ю. Кипър, Израел и други за прокарване на тръбопровод по Средиземно Море за диставка на израелския газ до Италия. Разбира се такива новини по европейското нет пространство няма да чуете.
  • 26 Гандалф

    25 0 Отговор
    Няма .разбира се..дамо дето ще плащаме двоино по големи сметки за ток, газ и прочие...поскъпване на услуги, хранителни и нехранителни стоки
  • 27 БПФ

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЪРП":

    Че то техните запаси ще свършат до 10 години !!! Американските индустриалци притискат правителството да ограничи износа по обясними причини !!!
  • 28 kkk

    32 1 Отговор

    До коментар #14 от "$%^":

    Да питам само:

    1- къде го тоя газ от ФАЩ?
    2- колко кораба за доставка имат ФАЩ?
    3- къде ги зареждат тези кораби?

    Да ти помогна с отговорите:

    1- няма газ от ФАЩ щото цените в Азия са по-високи и краварите продават там
    2- ФАЩ имат точно НУЛА, НИКОЛКО, НИТО ЕДИН кораб за доставка на газ- всички доставки се правят кораби които по един или друг начин са руска собственост и в краен случай може утре да потънат "случайно"...
    3- 80% от газта дето ФАЩ изнасят с кораби се зарежда на едни руски терминали из Сибир
  • 29 не може да бъде

    26 1 Отговор
    Високите цене на тока,нефта и газа могат да предизвикат катастрофа в по-слабите икономики в Европа,като и по-силните ще бъдат сериозно засегнати.Това се получава заради обвръзката на цените на суровините със сегашното международно разделение на труда.Високите цени на енергоносителите ще повлекат след себе си цените на металите ,на селскостопанската продукция,на продукцията на хим.и фармацевтична промишленост, и на автомобилната.Някои предприятия които произвеждат изкуствени торове вече изпадат в кризисно състояние. Никакъв втечнен газ не може да спаси ситуацията,защото неговата цена е висока а количеството недостатъчно!Първото полугодие на 2022 г. се очертава да бъде серизно изпитание за ЕС и тест за бъдещето му!А на Русия засега не и се налага да прави никакви остри телодвижения -просто трябва да фиксира позицията си и да чака!

    Коментиран от #36

  • 30 От страни

    11 0 Отговор
    Абе надявайте се...да е така.
  • 31 Да попитам

    17 2 Отговор
    Колко зими ще трябва да ни тотмозят заради укропляците? Ние не сме способно население като немци и французи. Ние просто няма да оцелеем при меренето на пи... между америка и русия
  • 32 От страни

    19 0 Отговор
    Проблема е там че европейците попаднаха в капан. Докато беше газта скъпа теглиха от хранилищата и продаваха, а сега когато трябва да пълнят хранилищата с газ по 2000 и после да я продават по 1000. Никой не знае кво да прави.
  • 33 ежко

    25 1 Отговор
    Слушайте САЩ и после мръзнете!САЩ няма да ви помогне, само ще ви набута, излъже и после ще вдига рамене и ще се прави на ни лук ял, ни лук мирисал!
  • 34 ПЕНКО

    10 1 Отговор
    ЗАЩО " СИНГ СИНГ ЦИИ" НА САЩ КЪМ РУСИЯ ---ТРЯБВА ДА ИМАТ НЯКАКВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЕС ?!???! ПРОСТИТУТКА НА СВОДНИКА САЩ ЛИ Е ЕС ??????????? НО КИТАЙ МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ ЗА МАЛКО ВРЕМЕ С ЕС- И ЗА ОТЗАД И ЗА ОТПРЕД !!!!!!!!!!
  • 35 5иция

    13 0 Отговор
    Френската фирма Тотал и партньорът и от САЩ заявиха че преустановяват спогодбата за съвместни сондажи(за петрол и газ ) с Гърция в Средисемно Море.
  • 36 веселяк

    16 0 Отговор

    До коментар #29 от "не може да бъде":

    "Високите цене на тока,нефта и газа могат да предизвикат катастрофа в по-слабите икономики...". Това не важи за нас, ние нямаме икономика!
  • 37 Да,бе

    6 0 Отговор
    Много ясно,че санкциите няма да сринат енергетиката,защото ще е тотално умряла.То сега цени и чудо,пък нататък думата сриване ще е бледа.