Отидете към основна версия

5 172 28

Джонсън изрази загриженост пред Путин

  • борис джонсън-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • нато

В разговора британският премиер настоял за нуждата да се намали напрежението по дипломатически път

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън е изразил пред руския президент Владимир Путин дълбока загриженост от струпването на руски войски по украинската граница.

В разговора Джонсън настоя за нуждата да се намали напрежението по дипломатически път. Той обаче отново повтори предупреждението за "сериозни последици' в случай на "дестабилизиращи действия" от страна на Русия.

Украйна дели граници както с ЕС, така и с руската страна, но като бивша съветска република има много по-дълбоки социални и културни връзки с Москва. Русия обаче обвинява Киев в провокация и търси гаранции срещу разширяването на НАТО на изток и разполагане на оръжия близо до руската граница.

След разговора от "Даунинг стрийт" излязоха със съобщение, в което освен, че се говори за търсенето на дипломатически канали за намаляване на напрежението, се отчита и ангажиментът на Обединеното кралство към украинската териториална цялост и суверенитет.

Джонсън и Путин са говорили не само за напрежението около Украйна. Те са обсъдили също климатичните промени, като са дали висока оценка на форума в Глазгоу по-рано тази година, особено що се отнася до защитата на горите.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: