Отидете към основна версия

5 083 28

Турция обясни за "капана" за отношенията с Русия

  • турция-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • андрей карлов

Посланик Карлов беше застрелян точно преди пет години на 19 декември 2016 г. при откриването на фотоизложбата "Русия от Калининград до Камчатка през очите на пътешественик" в Анкара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва и Анкара не са попаднали в капана, поставен от организаторите на убийството на руския посланик Андрей Карлов в турската столица. Това коментира турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за "Новости".

"Изминаха пет години от смъртта на посланик Андрей Карлов в резултат на коварно убийство. Атаката срещу посланик Карлов беше атака срещу турско-руската дружба. Турция и Русия обаче не попаднаха в този капан. Затова тези, които искаха да навредят на турско-руското приятелство, бяха разочаровани", отбеляза турският първи дипломат.

Той нарече нападението терористичен акт. "Тероризмът в своята нечовешка жестокост няма раса, религия, език. Турция най-добре разбира тази болка, тъй като в близкото минало загуби най-голям брой дипломати, станали жертви на терор (убити през 1970-80-те години от бойци на Арменската тайна армия за освобождението на Армения - ASALA, б. р)", посочи Чавушоглу.

Карлов беше застрелян точно преди пет години на 19 декември 2016 г. при откриването на фотоизложбата "Русия от Калининград до Камчатка през очите на пътешественик" в Анкара. Нападението беше извършено от полицай Мевлют Мерт Алтънташ, който беше ликвидиран от силите за сигурност.

Обвинения за организация на убийството бяха повдигнати срещу 28 заподозрени, включително живеещия в изгнание в САЩ религиозен лидер Фетхуллах Гюлен, който отрече обвиненията. През март съд в Анкара постанови присъда по делото за убийството на Карлов. Петима от обвиняемите бяха осъдени на доживотен затвор. Осем души получиха от три до 15 години затвор, още шестима бяха оправдани. Делата на деветима издирвани обвиняеми, сред които и Гюлен, бяха отделени в отделни производства по искане на прокуратурата.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: