Отидете към основна версия

2 124 29

"Новавакс" ще започне да доставя ваксини срещу COVID-19 на ЕС още през януари

  • новавакс-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • коронавирус

Препаратът на американската компания, одобрен от европейския регулатор, има ефикасност 90 процента и е конвенционален

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Новавакс" ще започне да доставя ваксини срещу Covid-19 на Европейския съюз още през януари, след като днес получи разрешение от регулатора, обявиха от компанията.

Ваксините осигуряват ефективна защита и срещу новия вариант Омикрон, който буквално върлува по света, отбеляза водещият американски експерт д-р Антъни Фаучи.

В редица страни напредва и имунизирането на деца от 5-годишна възраст.

Ваксината на американската компания "Новавакс", одобрена от европейския регулатор, има ефикасност 90 процента и е конвенционална, т.е. не е иРНК, каквито са "Пфайзер" и "Модерна".

Бустерна доза от препарата срещу Covid-19 на "Модерна" осигурява защита срещу новия вариант Омикрон според лабораторни изследвания, съобщиха от компанията. Две дози дават ниско ниво на антитела срещу Омикрон, но с трета от 50 микрограма то се повишава 37 пъти. Бустер от 100 микрограма, колкото са първите две дози пък увеличава защитата над 80 пъти и решението дали да се прилага сега зависи от регулаторите. В САЩ е одобрена 50 микрограма трета доза.

Пореден призив за ваксиниране отправи главният експерт по инфекциозни болести в страната доктор Антъни Фаучи:

"Няма никакво съмнение, че Омикрон има изключителна способност да се разпространява. Ако искаме да се справим успешно с Омикрон, ваксинираните хора трябва да си сложат трета доза. А хората, които не са имунизирани, очевидно трябва да го направят".

Френските здравни власти одобриха днес ваксинацията срещу коронавирус на деца между 5 и 11 години.

Властите в Белгия решиха до края на месеца да започне имунизирането на децата в тази възрастова група.

Австрия пък стана поредната държава, която въведе по-строги правила на фона на новия вариант на коронавируса. Пристигащите трябва да имат PCR тест, дори и да са ваксинирани. Говорител на виенското летище обясни:

"Хората, които не са ваксинирани или преболедували, но имат PCR тест, трябва да влязат в 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена най-рано след пет дни и тест".

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Свързани новини