Отидете към основна версия

1 397 17

Тайван купува военно оборудване от САЩ

  • тайван-
  • сащ-
  • дрон-
  • сделка-
  • военни

Сделката се очаква да бъде финализирана през март 2022 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

До март 2022 г. се очаква Тайван да подпише договор със САЩ за закупуването на четири американски дрона MQ-9B за военноморско разузнаване, съобщи вестник The Taipei Times, позовавайки се на началника на отдела за отбрана на острова Цю Гуоженг.

В същото време Гуоженг се затрудни да отговори на въпрос на депутати кога може да бъде подписан документ за закупуването на четиридесет самоходни гаубици М-109А6. Служителят уточни, че страните продължават преговорите по този въпрос на фона на разногласията относно цената и спецификациите на високоточни системи за насочване.

САЩ са основният доставчик на оръжие за Тайван. През следващите години Вашингтон обеща да продаде на Тайпе много танкове M2A2 Abrams, изтребители F-16V, ракетни системи за многократно изстрелване HIMARS, крилати ракети, морски мини и друго оборудване.

САЩ прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха такива с Пекин. Признавайки политиката на "един Китай", Вашингтон продължава да поддържа контакти със самоуправляващия се остров и го снабдява с оръжие. Това предизвиква протести в КНР, където Тайван се разглежда като неразделна част от китайската територия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини