Отидете към основна версия

1 448 8

Съседите дават помощ от 150 млн. EUR за топлоенергия

  • румъния-
  • програма-
  • топлоенергия

Румънската програма се удължава с 2 години

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Румънският премиер Николае Чука обяви удължаване с две години на отпускането на държавна помощ на обща стойност 150 млн. EUR за проекти, касаещи инвестиции за насърчаване на производството и дистрибуцията на топлинна енергия в централизирана система от възобновяеми източници като биомаса, биогаз, биотермална енергия, предаде Аджерпрес. „Максималната помощ, която може да се отпусне на един бенефициент, е 15 млн. EUR за инвестиционен проект, от които 85% представляват безвъзмездни еврофондове, а 15% „обществено съфинансиране", уточни Чука.

Той заяви, че е имал среща с представители на държавните компании, които развиват дейност в енергийния сектор, включително добив, складиране и транспорт на газ през националната газопреносна мрежа. На нея са били обсъдени проблемите и намирането на решения, в случай че метеорологичната обстановка се влоши.

"Предстои следващата седмица да имаме нова среща в същия формат, така че да можем да одобрим план с мерки, за да гарантираме, че ще осигурим функциониране на цялото оборудване и снабдяване с електроенергия и газ на всички потребители", подчерта Чука.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Румъния купува 32 изтребителя F-16

    Румъния иска да закупи 32 изтребителя F-16 от Норвегия. Предвиденият общ бюджет възлиза на 454 млн. евро, съобщи норвежкото правителство, предаде аген ...
    24.12.2021
    5 371
    66
Новини по държави: