Отидете към основна версия

6 220 76

Западът трябва да издърпа Казахстан от орбитата на Русия

  • казахстан-
  • русия-
  • протести-
  • запада-
  • мухтар аблязов-
  • нурсултан назарбаев-
  • касим-жомарт токаев

Такъв призив отправи казахстански опозиционер

Снимка: БГНЕС/ EPA

Западът трябва да извади Казахстан от орбитата на Москва, защото в противен случай руският президент Владимир Путин ще привлече централноазиатската държава в „структура като Съветския съюз”. Това каза пред агенция „Ройтерс” бивш министър, който сега е казахстански опозиционен лидер.

Протестите, които започнаха като отговор на покачването на цените на горивата, прераснаха тази седмица в широко движение срещу Нурсултан Назарбаев, който се оттегли като президент през 2019 г. след десетилетия на власт, но остана реалната власт в Казахстан. Президентът Касим-Жомарт Токаев, избраният наследник на Назарбаев, поиска помощ от Русия за справяне с войната по улиците на страната.

Мухтар Аблязов, бивш банкер и министър на търговията, който сега е лидер на опозиционното движение Демократичен избор на Казахстан, каза, че Западът трябва да влезе в битката. „Ако това не се случи, Казахстан ще се превърне в Беларус и (руският президент Владимир) Путин методично ще наложи своята програма – пресъздаването на структура като Съветския съюз“, каза казахстанският опозиционер.

По-рано днес бе съобщено, че миротворците от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) съвместно с правоохранителните органи на Казахстан са поели изцяло контрола върху летището на град Алмати. Това съобщи пред журналисти говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. Започналите в Казахстан на 2 януари масови протести срещу поскъпването на горивата прераснаха в безредици. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството и обяви извънредно положение. По негово искане ОДКС изпрати в Казахстан миротворчески сили за стабилизиране на обстановката. По данни на властите, в момента конституционният ред като цяло вече е възстановен във всички региони на страната. Най-трудно все още е положението в Алмати.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 59 гласа.

Свързани новини