Отидете към основна версия

2 055 21

400 военнослужещи са пострадали при безредиците в Казахстан

  • казахстан-
  • безредици-
  • пострадали-
  • военнослужещи-
  • бойна техника

В сблъсъците са повредени и близо 100 единици бойна техника

Снимка: EPA/БГНЕС

Близо 400 военнослужещи са пострадали по време на безредиците в Казахстан от последните дни, съобщи агенция ТАСС, като цитира главнокомандващия Националната гвардия Руслан Жаксиликов. По думите му, пострадалите са получили раните си в сблъсъци с "хулиганстващи тълпи" в градовете Алмати, Чикмент и "ред областни центрове". В сблъсъците са повредени и близо 100 единици бойна техника.

Безредиците в Казахстан започнаха на 2 януари след рязкото поскъпване на горивата в богатата на петрол централноазиатска държава и продължиха пет дни.

Днес кореспондентът на ТАСС съобщи, че военните са усилили патрулите си в главния град Алмати. По улиците се срещат по два-три камиона с десетки войници.

За да се справи с размириците, президентът Касим Жомарт Токаев повика преди дни хиляди войници от Русия и други партньорски държави от Организацията на договора за колективна сигурност.

Лидери на Организацията, сред тях и руският президент Владимир Путин, ще проведат утре видеоконференция за обстановката в Казахстан, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини