Last news in Fakti

9 Януари, 2022 22:34 2 052 21

400 военнослужещи са пострадали при безредиците в Казахстан

  • казахстан-
  • безредици-
  • пострадали-
  • военнослужещи-
  • бойна техника

В сблъсъците са повредени и близо 100 единици бойна техника

400 военнослужещи са пострадали при безредиците в Казахстан - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Близо 400 военнослужещи са пострадали по време на безредиците в Казахстан от последните дни, съобщи агенция ТАСС, като цитира главнокомандващия Националната гвардия Руслан Жаксиликов. По думите му, пострадалите са получили раните си в сблъсъци с "хулиганстващи тълпи" в градовете Алмати, Чикмент и "ред областни центрове". В сблъсъците са повредени и близо 100 единици бойна техника.

Безредиците в Казахстан започнаха на 2 януари след рязкото поскъпване на горивата в богатата на петрол централноазиатска държава и продължиха пет дни.

Днес кореспондентът на ТАСС съобщи, че военните са усилили патрулите си в главния град Алмати. По улиците се срещат по два-три камиона с десетки войници.

За да се справи с размириците, президентът Касим Жомарт Токаев повика преди дни хиляди войници от Русия и други партньорски държави от Организацията на договора за колективна сигурност.

Лидери на Организацията, сред тях и руският президент Владимир Путин, ще проведат утре видеоконференция за обстановката в Казахстан, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да питам

    9 17 Отговор
    Абе то добре, ама защо не казват нищо и за убитите деца?

    Коментиран от #5

  • 2 Ал Бунди

    15 16 Отговор
    А никой ме казва, че повече от 80%от хората там живеят с по-малко от 100$ месечна заплата. Същата работа като тук или в която и да е друга бивша източна страна. И винаги при такива случаи се намират отрепки, които радикализират протестите и се възползват да качат гребена на събитията..Примери..колкото щеш.
  • 3 Пако

    26 3 Отговор
    КАЗАХСТАН Е ПО ВАЖЕН ДАЖЕ ОТ УКРАЙНА ЗА РУСНАЦИТЕ И ЗАТОВА ТЕ НЯМА ДА ИЗПУСНАТ СИТУАЦИЯТА ОТ КОНТРОЛ И ДА ДОПУСНАТ ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ ТАМ.
  • 4 Ххххх

    28 5 Отговор
    Пострадалите военнослужещи да не би да са пострадали от мирно протестиращи ,позор за запада и НАтО , манипулатори!!???

    Коментиран от #7

  • 5 Вълчо АЛФА

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "да питам":

    Да. Убитите не могат да се върнат. Афганистанските терористи ще умрът. ХАУ
  • 6 Любопитен

    18 0 Отговор
    При 400 пострадали военнослужещи би могло да се каже че там има Може би гражданска война
  • 7 Кире лажецо

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ххххх":

    А ти слуша ли изявлението на Токаев, че ще се защитят всички страни, които имат интереси там. Като информация само да ти кажа, че единствено Лукойл има някакво мижаво присъствие там от руските петролодобивни компании там, всички останали са западни -Шел, Шеврон..при полезните изкопаеми също превес имат западни инвеститори. И попрегледай руските новинарски емисии, най-вече коментарите под тях. Че тогава се изхвърляй като таковата на мокър пясък. Бил съм там преди 6години..няколко града са добре и благоустроени, наистина бляскави, с висок стандарт. Но като мръднеш по селата ..мизерия, каквато и в Столипиново не познават.
  • 8 Ирена

    4 8 Отговор
    Кризата в Казахстан е хитро осъществена от Трета страна с цел отлагане на всякакви действия спрямо Украйна.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Хитра си като стадо лисици

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ирена":

    Да, планът на Папуа Нова Гвинея беше разкрит! А че казахите мизеруват със 100 долара минимална заплата, при толкова богата на ресурси страна, не е важно. 2005 полицията в Казахстан пак разстрелва 15 протестиращи срещу уволнението си миньори. Явно диктатурата в Казахстан има опит в кърваво потушаване на протести.

    Коментиран от #10

  • 10 Ал Бунди

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хитра си като стадо лисици":

    Абе ти добре им го казваш, ама мисирките не могат да го асимилират факта, че около 60% от бизнеса в Казахстан е в ръцете на западни компании. А кой е тоя луд да коли кокошката дето му снася златни яйца? Всъщност..като се замисли човек върху събитията и като изгледа в тубата колоните танкове, БМПта и камионите със съоръжения за РЕБ и на мислещите ще им се изясни каква е ситуацията. Повтарям- на мислещите, които тук не са чак толкова много.Аз не знам някъде да се ползват съоръжения за Радио-Електронна Борба за борба с безредици по улиците.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ghgh

    6 1 Отговор
    Добре де как са влезли толкова много и са подготвили плана без да ги надушат. Тия служби нямат ли или...

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой си

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ghgh":

    Никой не е влязъл. Хората са се вдигнали с коловете, щото им е писнало от олигарси и корупция, наистина по селата мизерията е неописуема, а средната заплата едва-едва гони 100$.Управлението на цялата страна е родово-кланова и крадат. колкото могат. Друг е въпросът, че от протестите са се възползвали една клика от радикални елементи, дори бих казал престъпни, но имащи на разположение много средства. А Токаев вкарва чужди сили, за да оправдае зверствата на режима...явно няма доверие на армията и полицията, а това е показател до каква степен са се изродили управниците им на местно ниво..почти е сигурно, че тия са вече в гражданска война. Да видим събитията, дано не съм прав.
  • 15 оня с коня

    0 8 Отговор
    Цяла Орда Хитри,Злобни и Безцеремонни "Войни с Перо" събрани под Знамето на ТАСС ЗАЛИВАТ С ДЕЗИНОРМАЦИЯ промивайки Не само Руското Съзнание,но се опитват да манипулират ХИБРИДНО и всякакви Люде по Света,пък...Който им се върже.Ето и в Статията- изнася се Инфо/независимо колко е верно/ за пострадали 400 военнослужащи,но СЕ МЪЛЧИ пък Колко от Протестиращите са със сириозни Физически Травми.А те са В ПЪТИ ПОВЕЧЕ от въпросните военнослужащи- гарантирано!А иначе Нещата са прости:Звъни въпроснит Руски Васал от някоя от републиките включени в Договора за "Военна взаимопомощ" на Путин че е на Зор и момеунтално Получава определено Количество Руски Подразделения които "не си поплюват".Верно че не сме там да видим как се "Умиротворява",но ОТ ЛИЧЕН ОПИТ знаем как ставаше това в бившия Източен Блок - Унгария през 1956-та и в Чехия през 1968-ма!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 хихихихи

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    "...Протестиращите са със сириозни Физически Травми...", "Звъни въпроснит Руски Васал", "на Путин че е на Зор и момеунтално", "от въпросните военнослужащи"!!! Е те на това те му се казва "глътна си граматиката"
  • 18 1234

    0 1 Отговор
    А колко мирни хора са пострадали никой не пише,

    Коментиран от #21

  • 19 Европа

    3 0 Отговор
    Трябва да си много наивен човек за да си мислим, че Байконур и газопровода за Китай ще бъдат доброволно и великодушно неоххранявани

    Коментиран от #20

  • 20 Ал Бунди

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Европа":

    Браво бе. Ето един, който има нещо под капата.!!! Лайк от мен...
  • 21 падналия ангел

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "1234":

    Цяла тема има, с бройката!