Отидете към основна версия

3 669 31

САЩ успокояват европейските съюзници след преговорите с Русия

  • сащ-
  • европа-
  • русия-
  • нато-
  • украйна

Някои европейски представители се оплакаха, че Вашингтон поема водеща роля в преговорите с Москва

Снимка: shutterstock

Водещата преговаряща на САЩ относно кризата между Запада и Русия заради струпването на военни сили на Москва на границата с Украйна информира съюзниците от НАТО днес, след безрезултатни преговори с нейния кремълски опонент, информира "Франс прес".

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман отиде днес в централата на алианса в Брюксел от Женева, където вчера проведе среща със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Някои европейски представители се оплакаха, че Вашингтон поема водеща роля в преговорите с Москва.

Те се опасяват, че са изключвани от действия за разрешаване на напрежението по границата с Украйна и за предотвратяване на конфронтация.

Ала Шърман настоя, че европейските съюзници са държани информирани, след като се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и посланици от страните членки на НАТО.

"САЩ са ангажирани да работят в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, за да настояват за деескалация и да отговорят на кризата със сигурността, причинена от Русия", написа тя в "Туитър".

Със Столтенберг Шърман "потвърдиха единен подход на НАТО към Русия, балансиращ възпирането и диалога, и подчертаха нашата непоколебима подкрепа за Украйна".

А в туит, адресиран до заместник-министъра на външните работи на Украйна Емине Джапарова, тя увери Киев, че съюзниците "няма да вземат решения за Украйна без Украйна".

След повече от седем часа преговори в Женева вчера, руските и американските официални лица предложиха да продължат разговора, въпреки че нямаше признаци за пробив.

Срещата с високи залози се състоя, след като се разразиха опасения от руска инвазия в Украйна.

Москва изиска широкообхватни отстъпки в областта на сигурността от Вашингтон и неговите съюзници от НАТО, които от своя страна заплашиха със сериозни икономически санкции, ако има някаква руска атака.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини