Отидете към основна версия

26 032 83

САЩ удариха севернокорейци и руснак след ракетните изпитания на КНДР

  • сащ-
  • северна корея-
  • ракети-
  • корейски полуостров-
  • ким чен-ун

Вторият тест на хиперзвукова ракета за по-малко от седмица подчерта новогодишния обет на Ким да подкрепи армията с авангардни технологии в момент, когато преговорите с Южна Корея и Съединените щати са в застой

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ санкционираха шестима севернокорейци, един руснак и юридическо лице, които според тях са отговорни за набавянето на стоки за оръжейните програми на Северна Корея, ход, който следва серия от изстрелвания на севернокорейски ракети, включително две от миналата седмица насам, информира "Ройтерс".

Министерството на финансите на САЩ заяви, че действията са в съответствие с американските усилия за предотвратяване на развитието на оръжия за масово унищожение от Северна Корея и програмите за балистични ракети "и възпрепятстват опитите на Пхенян да разпространява свързани технологии".

Ведомството посочи, че санкциите са последвали шест изстрелвания на севернокорейски балистични ракети от септември 2021 г., всяко от които според него нарушава множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

В изявление заместник-министърът на финансите, отговарящ за тероризма и финансовото разузнаване, Браян Нелсън подчерта, че действията са насочени към "продължаващото използване на представители в чужбина от Северна Корея за незаконно набавяне на стоки за оръжия".

Нелсън изтъкна, че последните изстрелвания на ракети на Северна Корея са "допълнително доказателство, че тя продължава да развива забранени програми въпреки призивите на международната общност за дипломация и денуклеаризация".

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за засилване на стратегическите военни сили на страната си, докато наблюдава теста на хиперзвукова ракета във вторник, съобщиха севернокорейските държавни медии.

Вторият тест на "хиперзвукова ракета" за по-малко от седмица подчерта новогодишния обет на Ким да подкрепи армията с авангардни технологии в момент, когато преговорите с Южна Корея и Съединените щати са в застой.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.

Свързани новини