17 Януари, 2022 19:31 17 726 49

Бягство, а после обратно: Защо севернокорейци се връщат при Ким

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • корейския полуостров

От общо над 30 000 севернокорейци, успели да избягат в съседна Южна Корея през последните години, най-малко 30 са се върнали обратно в родината си

Бягство, а после обратно: Защо севернокорейци се връщат при Ким - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Севернокорейци, успели да избягат в Южна Корея, често се сблъскват с трудности - не намират работа и не могат да свикнат, че с тях се отнасят като с аутсайдери. За мнозина единственият изход е обратно през границата.

В Южна Корея гадаят какво точно е накарало един севернокореец, който през ноември 2020 успял да избяга от Пхенян, да се завърне обратно в страната си в началото на януари 2022. Някои предполагат, че това се дължи на трудностите, към които бегълците не винаги успяват да се нагодят в новия си и твърде различен начин на живот в чуждата страна.

Друг фактор е копнежът по оставеното в родината семейство. Той кара част от бегълците да пренебрегнат дори опасността от строго наказание, каквото обикновено ги очаква от страна на режима на Ким в Пхенян.

Някои се връщат обратно

Според някои съобщения, севернокореецът, за който става дума в конкретния случай, не е успял да си намери друга работа, освен като портиер. Изпитвал и трудности да се издържа финансово. От Министерството на обединението в Южна Корея, което подпомага дезертьорите в новия им живот, заявиха обаче, че мъжът е получавал финансова помощ и подкрепа при търсенето на квартира, работа и медицинска помощ.

От общо над 30 000 севернокорейци, успели да избягат в съседна Южна Корея през последните години, най-малко 30 са се върнали обратно в родината си. Според Чан–Янг Ю, избягала от Северна Корея през 2010 година, причините могат да бъдат различни: „Някои бегълци успяват трудно да се задържат на работа в Южна Корея, други срещат трудности да преодолеят културните различия, трети пък се чувстват дискриминирани“, казва 30-годишната жена.

Тя разказва например, че не се е опитвала да скрие северния си диалект, но други бегълци от Северна Корея ставали обект на подигравки именно заради акцента си. Жената разказва и това, че южнокорейски шофьор на такси принудил леля ѝ да слезе от колата му, след като узнал, че тя е севернокорейка.

Дълбоко вкоренено недоверие

Този случай едва ли е единичен. Много южнокорейци, особено от по-старото поколение, имат дълбоко вкоренено недоверие към севернокорейците, защото спомените им за Корейската война от 1950 до 1953 година са все още твърде живи.

Лелята на Ю в крайна сметка решила да се върне в Северна Корея – въпреки усилията на останалите членове от нейното семейство да я разубедят. „По-голямата сестра на баща ми е пристигнала в Южна Корея през 2015 година, но единствената ѝ дъщеря остана в Северна Корея. Леля ми беше уважавана лекарка в родината ни, а дъщеря ѝ също стана лекарка и сега не желае да напуска страната“, казва Ю.

За да работи като лекарка в Южна Корея, лелята на Ю се е нуждаела от по-висока квалификация, с каквато тя не е разполагала, затова е била принудена да работи в ресторант. И така до 2018 година, когато решила окончателно, че ще се завърне обратно в родината си – въпреки молбите на собствения ѝ брат да не прави това.

По-късно се оказало, че в Северна Корея жената е била използвана за политическа пропаганда – принуждавана била да разказва на сънародниците си колко ужасен е животът в Южна Корея, което я накарало да се върне обратно.

"Там, където всичко ми е вече познато"

„Дори и сред успешно интегрираните бегълци има хора, които рано или късно се виждат принудени да се върнат в родината си по чисто семейни причини“, казва за ДВ Кейси Лартиг, съосновател и президент на Freedom Speakers International – организация от Сеул, която помага на бегълците от Севера да изучават английски език. Някои от тях решават лично да предадат на семействата си в Северна Корея парични помощи, защото не се доверяват на куриери, или пък искат да организират бягството на свои роднини и познати.

По думите му, някои от завърналите се в Северна Корея се озовават в китайски затвори, а друга част биват интернирани от властите. „Хората може да се чудят защо някой би предпочел да се върне обратно в Северна Корея, но за част от тези хора проблемите в Южна Корея явно се оказват непреодолими. И те си казват: “Поне да съм някъде, където всичко ми е вече познато“, добавя Лартиг.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъй тъй

    116 7 Отговор
    При Кими е най-арно. Не се живей в капиталистическата действителност.
  • 2 Не свикнал

    42 116 Отговор
    Свикнеш ли да не работиш през комунизма, трудно се адаптираш другаде.

    Коментиран от #6, #43

  • 3 Глупоcти

    31 74 Отговор
    и пропaгaндa. Оcвен aко не е изнуден c рaзcтре нa cемейcтвото му, едвa ли някой би cе върнaл. Дa не е caмо Южнa Крея, от тaм cветът е негов.
  • 4 Госあ

    87 9 Отговор
    А не ве, ше мият чиниите на капиталистите. Въпреки че южнокорейците са далече от дивашкия капитализъм.
  • 5 гост

    58 18 Отговор
    Тъпо заглавие - От 30 000, само 30 са се върнали. Какъв е % писачо?
    Освен това Кимчо държи роднините им ...
  • 6 Госあ

    70 13 Отговор

    До коментар #2 от "Не свикнал":

    Ами това какво означава ? Че по добро от комунизма няма. Писна ми от свръхактивни амбициозни бездарници. Погледни ги всичките. “ залудо работи, залудо не стой” по тъпанарска сентенция не съм чувал. Обезобразиха планетата.

    Коментиран от #40

  • 7 Иванушка

    59 10 Отговор
    Ти Куче да Видиш, значи не била чак толкова "страшна", "гладна" и "боса" Корея щом десидентите подлъгали се по лъскавите мувита се връщали с посипани с пепел глави. Ганю обаче се не връща, тама в английските къпини било "по-добре", направо Екстра ша знайш. Особено като настъпиш рано сутрин някоя разлютила се пепелянка. Пепелянка ма английска значи пепелянка.

    Коментиран от #38

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123321

    59 11 Отговор
    В капиталистическия свят трябва да се оправяш сам. Държавата не те репресира, но и не те храни.

    Коментиран от #10, #18, #42

  • 10 Гошо

    49 1 Отговор

    До коментар #9 от "123321":

    Като гледам новите германци ,не съм хич убеден в това което казваш или Германия не капиталистическа страна

    Коментиран от #16

  • 11 Алфa Вълкът

    14 30 Отговор
    Умрелата сръбска лисица и той така се върна и се скри като мишка!

    Коментиран от #14

  • 12 панагюрец

    29 15 Отговор
    Какви глупости ! Ами върналите се в ск са агенти изпратени от режима там!
  • 13 панагюрец

    16 15 Отговор
    Какви глупости ! Ами върналите се в ск са агенти изпратени от режима там!
  • 14 Госあ

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "Алфa Вълкът":

    Точно мишките са църкат от щастие, щото иначе пак щеше да им сцепи трътките. Нали знаеш ?

    Коментиран от #19

  • 15 99999

    42 11 Отговор
    Е как няма да се върнат. То аз ако мога ще отида да живея там, далеч от този капиталистически тоталитаризъм.
  • 16 123321

    17 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    Няма напълно капиталистическа страна, това би граничело с анархия.
  • 17 Коко

    54 7 Отговор
    Северокорейците живеят в обстановка на всеобщо почитание и любов към своя лидер. От малки се учат да работят много, да развиват ума и тялото си. Илюзията за абсолютна защита, взаимната помощ и приятелството им дават много голяма увереност в утрешния ден. Ако не беше гладът в определени периоди, тези хора, щяха да бъдат най-щастливата нация на света. Впрочем и сега много от тях са наистина щастливи. "Царството Божие е във вас" - казва Христос. А извън Северна Корея изпитват културен шок и много, много трудно се оправят. Познавах северокорейци, та затова...

    Коментиран от #22

  • 18 99999

    50 8 Отговор

    До коментар #9 от "123321":

    Точно най-голямата диктатура е в капиталистическия свят. Там никога не е имало демокрация.

    Коментиран от #20

  • 19 Aлфа Bълкът

    9 12 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Новини не гледаш ли? Тия факти пак чакат друг да им напише статията! Будалите се събрали да го посрещат, той минал през таен тунел! Яко се одриска!
  • 20 123321

    9 22 Отговор

    До коментар #18 от "99999":

    Най - голямата диктатура е в монархическите строеве. В капиталистическият свят има политически плурализъм, което автоматично изключва тотална диктатура.

    Коментиран от #28

  • 21 Магарето

    15 10 Отговор
    Лъжете! От 30 хиляди само 30 са се върнали!
  • 22 Магарето

    5 12 Отговор

    До коментар #17 от "Коко":

    А дали са гладни и в лагера?
  • 23 И тук така

    40 11 Отговор
    При режима на Тиквите избягаха малко под 1000000 българи, но се върнаха 100.

    Коментиран от #26, #29

  • 24 Кили Манджаро

    37 6 Отговор
    Май в Ю Корея не всичко е мед и масло . Всичко е само една пропаганда. От тия 30 хил избягали , поне половината ще се върнат ама ги е страх .
  • 25 ха ха хааа

    12 36 Отговор
    Северна Корея са още в Средновековието ... Факт ..

    Коментиран от #30, #31

  • 26 А при режима

    5 14 Отговор

    До коментар #23 от "И тук така":

    На комундрелите ,КОЛКО!??
  • 27 другарят

    53 7 Отговор
    Много ясно че ще се връщат! И тук ако живеехме като по времето на Тодор Живков всичките 2 милиона българи от Западаща Европа щяха да се завърнат бягайки от робските условия на труд!

    Коментиран от #41

  • 28 99999

    27 5 Отговор

    До коментар #20 от "123321":

    Политиците в капиталистическия свят са кукли на конци, или ако щеш ги наречи фигуранти. Та, при едни фигуранти ккаъв политически плурализъм търсиш? Да вземем САЩ, до времето на Рейгън имаше либерализъм. Той отхвърля демокрацията, но действа в рамките на страната. Вече Рейгън като го замени с неолиберализма... При който също няма демокрация, но е по-лош от либерализма, тъй като убива средната класа. И не действа в рамките на страната. Наричан още олигархичен капитализъм,както и корпоративен капитализъм.
    Това е на практика, а на книга...

    Коментиран от #37

  • 29 Европеец

    30 4 Отговор

    До коментар #23 от "И тук така":

    Недей така че събаряш опорките на соросоидите - за тях хората бягаха само от социализма на бай Тошо а от банкянската мутра никой не е бягал нищо че се стопихме с 3 милиона. Сега според соросоидите е мед и масло откакто сме горди членове на НАТО и ЕС и откак сме колония на краварника.
  • 30 Амиии

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "ха ха хааа":

    Ти беше ли там? Или ти го казаха по телевиденията? М?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Механик

    29 2 Отговор
    Чакайте малко, че нещо ми се губи логиката!
    Значи, в Севрна Корея, тираните разстрелват с оръдия, дъщерите си, дават сестрите си на кучетата, пък се оказва, че
    незаконни емигранти (демек предатели) се връщат там обратно?
    Ми няма ли Ким да им изяде черния дроб, а от червата им да си направи рибарска мрежа?
    А сега дойчевелле да ми каже кога лъжат?!
    п.п.
    Дойчвеле винаги лъже!
  • 33 Hoho Boho

    8 4 Отговор
    "От 30 000 севернокорейци, успели да избягат в съседна Южна Корея през последните години, най-малко 30 са се върнали обратно."
    "Защо севернокорейци се връщат при Ким"

    Тази статия за каква аудитория е предназначена?
  • 34 Рашавия

    3 12 Отговор
    Северно корейците явно много го обичат прасето ким, както виждам на снимката тоя не смее да отвори бронирания прозорец да не го тресне народната любов.
  • 35 пламен

    8 7 Отговор
    те тия върналите ,всичките са агенти
  • 36 даката

    8 9 Отговор
    рай е...само,защо ли нашите комуняги изпращат децата си все на запад
  • 37 Дрън

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "99999":

    Ами така е...в света на Парите или си кукла или те поръчват, ако пробваш да се дърпаш...това за политиците говоря, нас никой не ни бръсне за слива :)
  • 38 Мдaaa

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Иванушка":

    ще дa ca ги поcипaли c пепел aко им оcтaнaт нa рaменете. Вярвaш ли, че ca ги поcрещнaли c отворени обятия.
  • 39 Друг

    3 2 Отговор
    Ми да дойдат в Европа. Еврогейоврте това искат!
    Ядене и пиене на корем и пари има без да се работи!
  • 40 Нямa

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    aмa докaто го имa. Поcле идвa един момент, в който някой трябвa дa плaти cметкaтa и те тaкa

    Коментиран от #44

  • 41 Хаха

    11 0 Отговор

    До коментар #27 от "другарят":

    Робски условия на труд са точно тук в България.
  • 42 Kresi

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "123321":

    Ти си далеч от разсъжденията си за съвременния капитализъм Та те изградиха далеч по добра социална система от нашия комунизъм защото брутния им вътрешен продукт БВП е далеч от нашия при соца

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Баро

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "Голям глупак":

    Ама вярно си голям глупак а баща ти е от политбюро затова ти е мъчноооо
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Nnnnn

    1 2 Отговор
    Това е все едно някой от 1960 година да отиде да живее в 2022 година и трябва да свиква с всичко ново:технологии,мода,интернет и какво ли не.
  • 49 Гост

    1 0 Отговор
    Уникална статия! От 30000 се върнали 30! И коментара е “ За мнозина единственият изход е обратно през границата.”
Новини по държави: