Отидете към основна версия

1 553 15

Финландия не планира присъединяване към НАТО

  • финландия-
  • нато-
  • швеция-
  • русия

Интересът на Финландия и Швеция към членство в НАТО се превърна в тема на международен дебат тази седмица, когато официални представители на Русия и САЩ проведоха разговори за политиката за сигурност в Женева

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Финландия не планира да се присъедини към НАТО в близко бъдеще, но е готова да застане до своите европейски съюзници и Съединените щати, като наложи строги санкции на Русия, ако тя нападне Украйна. Това заяви в сряда финландският премиер Санна Марин, цитирана от "Ройтерс".

"Това ще има много съществено въздействие и санкциите ще бъдат изключително строги", потвърди Марин.

Припомняме, че по-рано това заяви и външният министър Пекка Хаависто.

"Финландия не обсъжда с НАТО присъединяване, нито пък ѝ предстои такъв проект. Политиката на Финландия в областта на сигурността остава непроменена", заяви Хаависто.

Интересът на Финландия и Швеция към членство в НАТО се превърна в тема на международен дебат тази седмица, когато официални представители на Русия и САЩ проведоха разговори за политиката за сигурност в Женева.

В четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън намекна в интервю за MSNBC, че Финландия иска да се присъедини към НАТО, след като в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери, че Русия ще разглежда такава крачка като "инструмент за конфронтация".

В началото на месеца обаче, Марин каза, че страната трябва да запази възможността да кандидатства за членство в НАТО сега, когато военното сътрудничество с Европейския съюз се засилва.

Действията на Русия срещу Украйна бяха остро критикувани от лидерите на редица държави.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: