Отидете към основна версия

4 694 55

Хулуси Акар: Турция не може да бъде обвинявана за продажбата на самолети на Украйна

  • дрон-
  • турция-
  • украйна-
  • хулуси акар

По думите на министъра доставянето и използването на тези самолети е по собствена преценка на Киев и Анкара не може да бъде държана отговорна за продажбата

Снимка: shutterstock

Турският министър на отбраната Хулуси Акар изтъкна необходимостта от разрешаване на кризата между Украйна и Русия по мирен път, в съответствие с международното право и при зачитане на териториалната цялост на Украйна, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Това Акар заяви в интервю за списание М5, ориентирано към областта на отбраната.

Помолен да коментира реакцията от Русия във връзка с продажбата на безпилотни самолети от Турция на Украйна, Акар заяви, че "Турция винаги е подкрепяла разрешаването на проблемите съобразно международното право, добросъседските отношения и диалога".

"Нашата страна осъществява различни дейности за сътрудничество било с Руската федерация, било с Украйна, било със съюзнически страни, в много области, сред които е и отбраната. Продаваните на Украйна безпилотни самолети са част от това", посочи той.

По думите на Акар доставянето и използването на тези самолети е по собствена преценка на Украйна и Турция не може да бъде държана отговорна за продажбата. Той изтъкна също, че Украйна има статут на "партньор с разширени възможности" на НАТО и в този контекст увеличаването на отбранителния ѝ капацитет се вписва в плана на НАТО за индивидуално партньорство.

"Като страна от НАТО, Турция допринася за повишаване на отбранителния капацитет на Украйна в рамките на двустранните връзки и на НАТО", посочи той.

В интервюто Хулуси Акар засяга и редица други въпроси, включително отношенията на страната си с Гърция.

"Очакваме от Гърция да избягва едностранни инициативи, които ще навредят на положителната атмосфера между двете държави и ще въздействат негативно върху мира и стабилността в региона", заяви той.

"Турция е в най-челната редица в отбраната на крилото на НАТО в Югоизточна Европа срещу всякакви заплахи, в т.ч. тероризъм и миграция. Смятам, че Гърция, която се намира на същия фронт и трябва да оказва подкрепа на Турция, вреди на солидарността вътре в НАТО", посочи още Акар в интервюто.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: