Отидете към основна версия

35 065 313

Новина от последните минути: НАТО преминава в бойна готовност

  • нато-
  • русия-
  • европа-
  • бойна готовност-
  • източна европа-
  • армия-
  • заплаха-
  • украйна-
  • йенс столтенберг-
  • новина

НАТО изпраща подкрепления за отбраната в Източна Европа

Съюзниците в НАТО поставят силите си в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия. Това бе съобщено в сайта на НАТО.

Докато Русия продължава да струпва свои войски близо до Украйна, съюзниците в НАТО засилват отбранителните си способности, за да възпрат потенциална агресия. НАТО припомня на сайта си, че през последните дни редица съюзници в Алианса направиха съобщения за разгръщане към Източна Европа и подсилване на източния фланг. Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири бойни изтребителя Ф-16 в Литва. Испания изпраща кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля изпращането на изтребители в България. Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Холандия изпраща два бойни самолета Ф-35 в България през април, посочиха от Алианса. Съединените щати също ясно изразиха готовност да увеличат военното си присъствие на изток.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: „Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили на НАТО. НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на нашата среда за сигурност, включително чрез укрепване на нашата колективна отбрана". НАТО подчертава, че е отбранителен алианс, който няма да допусне агресия срещу някоя от членките. В отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г., НАТО увеличи присъствието си в източната част на Алианса, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша. Тяхното присъствие показва ясно, че атака срещу един съюзник ще се счита за атака срещу целия Алианс. Преди 2014 г. в източната част на пакта нямаше сили на НАТО, се уточнява в съобщението.

Европейският съюз е готов да наложи "невиждани досега" икономически санкции, ако Русия нападне Украйна, каза в понеделник външният министър на Дания преди срещата на външните министри на блока. Напрежението в Украйна се засилва от месеци, след като Русия събра около 100 000 войници близо до границата с Украйна - драстично натрупване, което Западът казва, че е подготовка за война, за да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО. За момента Европейският съюз не планира изтегляне на семействата на своите дипломати от Украйна, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той е казал това, след като Съединените щати съобщиха, че възнамеряват да изтеглят семействата на своите дипломати от Украйна, посочвайки като причина очакваното всеки момент военно нападение от страна на Русия. Великобритания също започна да евакуира част от персонала си в Киев. "Няма да направим същото, защото не знаем за никакви конкретни причини. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обаче ще ни информира", заяви днес Борел пред репортери при пристигането си за среща на министрите на външните работи на страните от ЕС, към която се очаква Блинкън да се присъедини следобед онлайн.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 161 гласа.

Свързани новини