Отидете към основна версия

1 434 30

НАТО ще разположи войски в Словакия

  • нато-
  • словакия-
  • войници-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • източна европа

Словашкото правителство все още няма позиция по въпроса

Снимка: БГНЕС/ EPA

НАТО обмисля да разположи известен брой военни в Словакия и други държави от източния си фланг в отговор на струпването от Русия на войски близо до Украйна. Това каза днес словашкият министър на външните работи Иван Корчок, цитиран от Ройтерс.

Корчок уточни на брифинг, че засега няма взето решение по въпроса. Ситуацията е динамична, отбеляза той и добави, че словашкото правителство все още няма позиция по въпроса за евентуалното разполагане в страната на сили на НАТО.

В. "Дейли телеграф" написа вчера, че САЩ и Обединеното кралство обмислят да изпратят по 1000 военнослужещи в Румъния, България и Унгария. Те ще бъдат подобни на батальонните бойни групи, които понастоящем са разположени в балтийските държави и Полша. Източници от британското правителство потвърдиха пред "Дейли телеграф", че Великобритания обмисля разполагането на още военни сили в Източна Европа, но се подразбира, че всеки допълнителен принос на Обединеното кралство е по-вероятно да се съсредоточи върху североизточния фланг на алианса, а не върху неговите югоизточни покрайнини.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че обмисля да постави в повишена готовност 8500 военни да бъдат дислоцирани като част от операция на НАТО. Не всички страни от НАТО са склонни да обмислят разполагането на войски преди евентуално руско нашествие в Украйна, но САЩ и Великобритания са сред тези, които са готови, съобщи Си Ен Ен, като се позова на европейски дипломат.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: