Отидете към основна версия

4 217 53

Джонсън зове Путин да се отдръпне от ръба в кризата с Украйна

  • русия-
  • великобритания-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • борис джонсън-
  • нато

По-рано днес стана ясно, че Великобритания ще наложи санкции на компании и хора, които са тясно свързани с Кремъл, ако Русия нападне Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън ще предупреди руския президент Владимир Путин да "се отдръпне от ръба" в кризата с Украйна в телефонен разговор днес, съобщава "Индипендънт".

Той ще разговаря с държавния глава на Русия ден, преди да замине за Киев, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Джонсън заяви, че Путин ще се сблъска с "горчивата и кървава" съпротива на народа на Украйна, в случай че Русия нахлуе в западната си съседка.

По негови думи евентуална руска инвазия в Украйна би била "абсолютна катастрофа за света".

По време на утрешната еднодневна визита в Украйна британският премиер ще бъде придружен от външния министър на страната Лиз Тръс.

По-рано днес стана ясно, че Великобритания ще наложи санкции на компании и хора, които са тясно свързани с Кремъл, ако Русия нападне Украйна.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: