Отидете към основна версия

1 673 19

Китай и СЗО са обсъдили нуждата от изясняване на произхода на COVID-19

  • произход-
  • китай-
  • сзо-
  • коронавирус-
  • тедрос гебрейесус-
  • пандемия-
  • вирус-
  • лаборатория

Теорията, че COVID-19 произхожда от лаборатория, бе отхвърлена

Снимка: Shutterstock

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус е обсъдил с китайския премиер Ли Къцян нуждата от по-силно сътрудничество относно произхода на COVID-19, предмет на спор и полемика, който обтегна отношенията на Пекин със Запада, предаде NOVA.

Шефът на СЗО преди това бе призовал настойчиво Китай да предостави повече данни и информация, свързани с произхода на вируса. Сега в Туитър той каза, че е имал удоволствието да се срещне с Ли Къцян и двамата са обсъдили нуждата за по-агресивни усилия относно справедливото разпределяне на ваксините по света, така че през тази година да бъдат ваксинирани 70% от цялото население.

"Ние също така обсъдихме нуждата от по-силно сътрудничество относно произхода на COVID-19, което да е подкрепено от науката и с доказателства", добави ръководителят на СЗО. Миналата година СЗО създаде научно-консултативна група, която да проучи произхода на новите патогени и призова Китай да достави необработени данни с оглед подпомагане на ново разследване за произхода на COVID-19. Но Китай отказа, като се аргументира с правилата за запазване на личния живот на пациентите. Китай постоянно отрича твърденията, че вирусът е изтекъл от специализирана лаборатория в град Ухан, където за първи път той бе открит в края на 2019 г.

Съвместно изследване на Китай и СЗО, публикувано миналата година, отхвърли теорията, че COVID-19 произхожда от лаборатория, като каза, че по-възможната хипотеза е той да е заразил хората по естествен път, вероятно чрез търговия с диви животни. Миналия ноември Китай заяви, че разсекретен доклад на американското разузнаване, в който се казва, че е възможно пандемията да произхожда от лаборатория, е научно необоснован и недостоверен.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания