Отидете към основна версия

2 063 24

Беларуската АЕЦ е спестила 1,8 милиарда кубични метра природен газ

  • беларуска аец-
  • природен газ-
  • беларус-
  • аец-
  • атомна енергетика

Това е съпоставимо с годишния обем на потребление на синьо гориво

Снимка: БГНЕС/ EPA

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ е произвел 6,9 милиарда киловатчаса електроенергия, откакто е включен в енергосистемата на страната, обяви министърът на енергетиката Виктор Каранкевич. Работата на атомната мощност е позволило да се заместят около 1,8 милиарда кубични метра природен газ, което е почти съпоставимо с годишния обем на потребление на синьо гориво от населението на Беларус.

Относно напредъка по втори енергоблок на централата, Каранкевич отбеляза, че в процеса на физическото му стартиране, в активната зона на реактора е заредено свежо ядрено гориво.

Следващата стъпка е излизане на минимално контролируемо ниво на мощност, за да се стигне до етапа на енергийното стартиране и подаването на първите киловатчаса в мрежата на страната. С въвеждането в експлоатация на втори енергоблок, обемът на производство на електроенергия от първата АЕЦ в Беларус ще бъде около 18,5 милиарда киловатчаса годишно, което би позволило ежегодно да се спестят около 4,5 милиарда кубични метра природен газ.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: