Отидете към основна версия

1 101 10

Лондон праща още 350 войници в Полша

  • великобритания-
  • войници-
  • полша-
  • русия-
  • беларус

Целта е да се изпрати „силен сигнал“ към Русия, че Лондон и  Варшава са „рамо до рамо“, докато Москва разполага 30 000 руски войници в съседен Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания се съгласи да изпрати още 350 войници в Полша като демонстрация, че двете страни са заедно в случай, че кризата в Украйна се разпространи в Източна Европа, предаде БНР, позовавайки се на съобщение от британското министерство на отбраната.

Разполагането на войниците бе договорено двустранно, което означава, че е извън структурите на НАТО. То идва дни след като Съединените щати обявиха изпращането на парашутно-десантна част от 1 700 войници в Полша.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви на съвместна пресконференция с полския му колега Мариуш Блашчак, че целта е да се изпрати „силен сигнал“ към Русия, че Лондон и Варшава са „рамо до рамо“, докато Москва разполага 30 000 руски войници в съседен Беларус.

Блашчак от своя страна заяви, че би желал британските войници да пристигнат възможно най-скоро и да се разположат на изток от река Висла. Полша граничи на изток с Беларус и Украйна. От британските въоръжени сила посочиха, че допълнителното подразделение в Полша няма да бъде за постоянно. Великобритания обаче вече заяви намеренията си да изпрати подкрепления в Източна Европа, предлагайки да удвои контингента си от 900 бойци в Естония, които оглавяват там силите на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Полша оспорва решение на ЕС

    Полша обяви, че ще обжалва решението на ЕС за спиране на европейски средства, съобщи радио Варшава. Европейски представители обявиха, че ще обявят ...
    08.02.2022
    1 563
    1
Новини по държави: