Отидете към основна версия

3 750 79

САЩ: Русия ескалира напрежението

  • украйна-
  • русия-
  • беларус-
  • учения-
  • ескалация-
  • белият дом

Мащабните руски военни учения в Беларус допринасят за ескалацията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Мащабните руски военни учения в Беларус допринасят за ескалацията на напрежението в свързания с Украйна конфликт, заяви Белият дом, предаде Ройтерс.

"Докато наблюдаваме подготовката за тези военни учения, отново смятаме, че това със сигурност допринася за ескалацията, а не за деескалацията", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя визираше ученията "Съюзна решимост-2022", които НАТО определи като най-голямото разполагане на руски войски в Беларус след края на Студената война. Очаква се ученията да започнат утре. Междувременно стана ясно, че британската външна министърка е отлетяла за Москва, за да се опита да разсее напрежението, породено от струпването на руски войски в близост до Украйна, и да предупреди, че евентуална инвазия ще доведе до "огромни последици за всички участници", съобщи Асошиейтед прес.

"Русия има избор. Силно я насърчаваме да се ангажира, да деескалира и да избере пътя на дипломацията", заяви външната министърка Лиз Тръс, преди да отпътува на първото посещение на висш пратеник на Обединеното кралство в Москва от повече от четири години. Русия е струпала над 100 000 войници близо до границата с Украйна и провежда военни маневри в региона, но твърди, че няма намерение да нахлува в съседна Украйна. Москва иска гаранции от Запада, че НАТО няма да приеме за свои членове Украйна и други бивши съветски държави, че алиансът ще спре разполагането на оръжия там и ще изтегли силите си от Източна Европа. САЩ и НАТО категорично отхвърлят тези искания. Западните държави заявяват, че ще наложат най-строгите досега санкции срещу руски предприятия и физически лица, ако Москва нахлуе в Украйна.

Прехвърлянето на руски войски в Беларус представлява според НАТО най-голямото разполагане на руски части там след края на Студената война. При това не става дума само за струпването на военни части: с тях в Беларус пристигат и бойни самолети, ракети Искандер, които могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, противоракетни системи S-400 и специални звена на военното разузнаване ГРУ, заяви в Брюксел по-рано този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Налице са и предположения, че по този начин Москва цели да принуди НАТО да се откаже от по-нататъшни разширявания и най-вече от евентуален прием на Украйна. Путин настоява освен това за изтегляне на натовски части от източните страни-членки на Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 36 гласа.

Свързани новини