Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 10:00 6 857 112

Ще разцепи ли Путин НАТО?

  • нато-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • българия-
  • румъния-
  • виктор орбан

В България руското влияние е силно. А в Румъния 60% от населението стои твърдо зад НАТО. Как е в другите страни?

Ще разцепи ли Путин НАТО? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рядко НАТО е бил толкова разединен в отношението си спрямо Русия, колкото сега в изострящия се украински конфликт. "САЩ и Великобритания залагат на твърдия подход и политиката на сплашване. Германия, Франция и Италия настояват за диалог. Но има и трета група държави около България, Унгария и Словакия, които искат да се държат настрана от сегашния конфликт и разполагането на натовски войници" - така обобщава настроенията експертът за Източна Европа Щефан Майстер от Германското дружество за външна политика DGAP.

"Обикновено Германия играе ролята на умереното свързващо звено между тях, но сега страната показва управленска слабост. Да не забравяме и това, че Западът е отслабен заради популизма, Тръмп и Брекзит", добавя Майстер. Руският президент Владимир Путин се опитва да се възползва от това и да договори нова структура на сигурността в Европа без САЩ. В тази ситуация страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа играят централна роля. Само че тонът, който идва от тях, е отчасти доста остър, добавя Майстер.

"При ескалация ще оттеглим всички хърватски войници"

В края на януари хърватският президент Зоран Миланович обяви, че страната му по никакъв начин няма да участва в този конфликт, а тази позиция породи недоумение. "Ако се стигне до ескалация, ще отзовем и последния си военнослужещ", заяви той и постави хърватското правителство в деликатна ситуация. По-късно външният министър Гордан Гърлич-Радман уточни, че президентът не е говорил от името на Хърватия, а е изразил личното си мнение. "Ние сме и ще си останем лоялен член на НАТО", увери той пред германския ФАЦ.

Поведението на Миланович е много изненадващо и заради това, че нито НАТО, нито САЩ или пък Украйна са искали някакъв военен ангажимент от Хърватия. "Неговото изявление е за вътрешнополитическа употреба и трябва да се разглежда в контекста на конфликта му с премиера Андрей Пленкович. Миланович явно е решил да залага на националистическата карта, нарече "партньор" лидера на босненските сърби Милорад Додик и се солидаризира с мечтите на хърватските националисти за ново прокарване на границите на Босна с руска подкрепа", казва д-р Филип Милачич от виенския клон на германската фондация "Фридрих Еберт".

Силно руско влияние в България

В едно свое телевизионно участие от 1 февруари руската посланичка в София Елеонора Митрофанова даде ясно да се разбере какво иска Русия: НАТО да се върне към границите си от 1997 година и да изтегли всички войски и бази на Алианса от България и Румъния. Чисто формално двете страни могат да си останат членки на НАТО, уточни руската представителка. За българския военен министър Стефан Янев идеята за фиктивно членство на страната в НАТО явно е примамлива: още през декември 2021 той се обяви във Фейсбук срещу изпращането на допълнителни натовски войски в България, заради което беше порицан от премиера Кирил Петков. По време на парламентарно изслушване през януари Янев заяви следното: "Моят апел е да намалим малко напрежението, да спрем да четем чужда преса и да спрем малко със спекулациите в тази посока. Нека бъдем българофили преди всичко и да разсъждаваме от гледна точка на българския национален интерес". И добави, че ако трябва да се разполагат сили на НАТО в България, тогава нека това да бъдат български войници, добави Янев.

Не е случайно, че той постави ударението върху "националния интерес" и "българския суверенитет": през декември в българския парламент се настаниха националистите от партия "Възраждане", които непрестанно предизвикват новото правителство. И руската посланичка очевидно цени проруската позиция на българските националисти. По думите ѝ, силното руско влияние в България се дължи и на общата история на двете страни. "Тя е най-важният ни лобист, най-силният инфлуенсър в нашите отношения", твърди Митрофанова.

60% одобрение за НАТО в Румъния

Различна е картината в Румъния, в която - наред с Германия и Полша - вече биват разполагани допълнителни американски войници и сили на НАТО. Нещо повече: актуално допитване на социологическия институт INSCOP Research показва, че НАТО се ползва с 60 процента одобрение и представлява институцията с най-високо доверие сред населението на страната. "Допълнителни части от НАТО са не само добре дошли, те са и политически капитал за правителството. Дори и националистите не смеят да заемат позиция срещу това", коментира пред ДВ политологът Сорин Йонита от организацията Expert Group в Букурещ.

"Пинчерът на Путин" в Будапеща

В контекста на разполагането на допълнителни сили на НАТО се обсъжда и Унгария, която има - както Румъния - не само обща сухопътна граница с Украйна, но и украинско малцинство. Унгарският премиер Виктор Орбан обаче от години поддържа "специални отношения" с Русия. Неговото публично възхищение от авторитарния стил на управление в Москва и отхвърлянето на санкциите срещу Русия му спечелиха прозвището "пинчерът на Путин". Миналата седмица Орбан бе в Москва на "миротворческа мисия", както официално беше наречена тази визита. В действителност ставаше въпрос най-вече за руските газови доставки, за които Унгария плаща значително по-малко от актуалните пазарни цени, както и за руското участие в разширяването на атомната електроцентрала "Пакш". Будапеща отказва да участва в дебат за засилване на унгарския ангажимент към НАТО.

Деликатната ситуация с Турция

Особено сложни са турско-руските отношения. А Турция е изключително важен член на НАТО от стратегическа гледна точка. В гражданската война в Сирия Путин и Ердоган си сътрудничат, а в Либия те подкрепят различни участници в конфликта. Освен това Ердоган хем се подигра с партньорите си от НАТО, закупувайки руската противоракетна система S-400, хем продава на Украйна бойни дрони. В същото време Турция, подобно на Германия, Унгария и България, е зависима от руския нефт и газ.

"Това е много деликатна еквилибристика от страна на Анкара: Ердоган има специално отношение към Украйна и иска да я подкрепи, както и усилията на НАТО, но в същото време не желае да дразни Путин, за да не му дава повод да спира газа или да търси реванш в Сирия", казва пред ДВ Аслъ Айсинтабаш от Европейския съвет за външни отношения. Ако руско-украинският конфликт ескалира, Анкара вероятно ще се включи със свой контингент военна сила и ще снабдява Украйна с бойни дрони, но в същото време ще позволи на руски кораби да преминават през Черно море, предполага Айсинтабаш.

Путин няма успее да разцепи НАТО

"За разлика от Запада, Русия знае към какво точно се стреми в Източна Европа: да възстанови мощта и сферите си на влияние в този район на света, които загуби през 1991 година", заяви за британския "Гардиън" известният експерт за Източна Европа проф. Тимъти Гордън Аш. За да го постигне, Кремъл използва в Югоизточна Европа основно здве оръжия: евтиния газ и национализма. По този повод Филип Маличич казва пред ДВ: "Русия дава на националистическите елити в тези страни нещо, което Западът не може и не бива да им предлага, а именно обещанието за ново прокарване на националните граници на Балканите."

Но евтиният газ, национализмът и разединението не са достатъчни да разцепят НАТО в случай на конфликт, казва Щефан Майстер. "САЩ - като водеща сила - в момента успяват да се наложат, а Алиансът е относително единен в това, че в случая трябва да действа възпиращо. Макра и някои от по-малките страни членки да бойкотират тези усилия, това няма да подкопае тяхната вярност към Алианса. Ще има доставки на оръжие, ще има засилване на военното присъствие и в крайна сметка ще се спечели време срещу Русия", казва той.

Автор Кристофер Неринг


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Националист

    36 10 Отговор
    Ако зависи от ФАКТИ , да
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гоце

    18 81 Отговор
    Това е само в главите на русосифилистиците
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БОЗА

    64 7 Отговор
    Нато ще се разцепи само...въпреки лакърдиите,че е колективен орган то си има едноличен собственик и предстои раздор покрай Украйна... Макрон каза нещо преди време-нито го чуха,нито го разбраха...;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #54

  • 8 Коментар

    105 10 Отговор
    Силно се надявам нато да се разпадне, а сащ да се изнесат от Европа!!!
    Сащ нямат работа в Европа!!!
    ЕС трябва да е истински независима организация, която се води единствено от интересите на народите си!!! Нито кукловоди, нито военни началници, нито икономически извивачи на ръце, са ок за Европа!!!
    Крайно време е хората да се осъзнаят, че империята на злото към днешна дата се казва сащ!!!
  • 9 Не на Нато

    86 10 Отговор
    От къдя на къдя тука ще има американски военни ?Питам ли е народа ?Кой си прави своеволия не може да разчита на нещо добро и на отдаденост.Паси и Ко заедно с политици и мутри и олигарси да се бият ,ако стане война .

    Коментиран от #12, #23, #56

  • 10 Шеф

    18 80 Отговор
    Докато има , Русия ще има и НАТО , някой трябва да ни пази от новите фашисти мужици
  • 11 Кон

    17 54 Отговор
    Всички знаят, че ние сме "Троянският кон" на Кремъл в НАТО.
  • 12 Гонг 2

    16 80 Отговор

    До коментар #9 от "Не на Нато":

    Ще има НАТО за да не станем руско блато
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иванушка

    101 10 Отговор
    НАТО всъщност е пушечно месо на САЩ.
    Краварите имат огромен интерес от напражение и конфликти в Европа. Те не желаят Силна и Независима Европа, а послушен васал. От тук тръгват всички политически, икономически и военни проблеми.

    Коментиран от #58

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БАЙ Х@Й ‼

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Защо да не мрът от раша тудей
  • 17 Пич

    84 5 Отговор
    А бе...тия в НАТО , да си прочетат " общите условия " !!! Там пише , че НАТО е отбранителен съюз , а чл. 5 се задейства само при заплаха за териториалната цялост , на някоя от страните членки !!! Сега..... ако бъркам , някой да ми каже , откога Украйна е член на НАТО ! И на коя държава от НАТО , и е застрашена територията ! И от какъв зор тогава , трябва да пуснем войски на НАТО , на наше земя ! Ако имаше основание за задействане на чл. 5 , веднага щях да се съглася , че клинчиме ! А от друга страна , войските на Русия , може да си маршируват колкото си искат на руска територия ! Учудващо е нахалството на НАТО , което се опитва да държи сметка на суверенна държава , къде да и маршируват войските , когато да на територията , на същата тази суверенна държава !!!??? Ако някой адвокат на соросоидите , успее да ме опровергае аргументирано , и ми посочи коя натовска държава е застрашена териториално , и защо Русия не може да разполага войските си , на собствената си територия , ще му се извиня веднага за коментара си !!!

    Коментиран от #29

  • 18 Внимание-статия на Дойче Веле-пропаганда

    70 5 Отговор
    Русия разбира се не е тръгнала да разцепва никой. Просто са против на границата им да се слагат ракети и НАТО да си прави учения, което е съвсем нормално. В днешните времена на социални мрежи и Интернет като цяло, тана съвсем нормално един да убеждава друг, че не вижда бяло, а черно... Интересно защо Дойче Веле, след като си имат собствен сайт и телевизия плащат на медии като Факти, за да публикуват допълнително статиите им? Естествено въпросът е риторичен.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 101010

    59 5 Отговор
    Румъния 60% одобрява ли НАТО
    Колко процента са в България да пише.
    Ами как ще пише като няма толкова малка цифра освен шепата продажници всички останали не го одобряват
  • 21 Q2z

    9 4 Отговор
    Неринг добре вижда, но въпроса му трябва по скоро да е , ще има ли нов бизнес конфликт!?
  • 22 Отговор

    44 5 Отговор
    Когато нормално мислещ човек прочете , че материала е написан от Deutsche Welle това ознаава че това е пойина яма и трябва да се избягва даже да се отвори този материал за четене.
    Ако го направи,рискува да бъде залян с Ла$на!
  • 23 Тези

    32 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не на Нато":

    Които пуснаха НАТО ток ще имат съдбата на Богдан филов

    Коментиран от #27

  • 24 ares

    29 6 Отговор
    събраха се едни хора и в в съседна нам държава си направиха държавица Косово , там няма проблем ни за колониални евроджендарите ни за американците - големи защитници на демокрацията и мира . С един куршум два заека за унищожителите на индианците слаба Европа и Русия за нас да не говорим
  • 25 Павел пенев

    46 5 Отговор
    Както винаги анализът на Дойче веле по тази тема е едностранчив,необоснован и в крайна сметка неправилен. Всички знаем как бившите соц. страни бяха натикани в НАТО чрез обещание след това да станат членове на ЕС и в крайна сметка поробени икономически. Но чашата преля с опита Украйна,Грузия и Армения да бъдат излъгани по същия начин. НАТО трябва са бъде разпуснат като доказано агресивен военен блок или да се върне на позициите от преди 1997 год. както и да спре инспирирането на цветни революции и политиката на отворени врати за да има мир в Европа. Дойче веле много добре знаят това,но пишат пропагандни дезинформиращи клишета,но няма кой са им вярва.
  • 26 ДаЗдраПерМа

    39 5 Отговор
    от цялата статия разбрах че ако няма НАТО всички ще са доволни и ще потекат реки от газ, нефт, пармезан и хамон. На първо време трябва да се направят изменения в Конституцията забраняващи чужди военни бази на наша територия и да има ограничения за разрешен временен престой на съюзнически сили до 90 дена но ако логистиката и манджата са наши а не сами да се возят и да си носят плюскането отвън със стриктно спазване на нашите закони. Орбан не е пинчер и политиката му трябва да се преподава в уроците по родолюбие от 1-клас.
  • 27 Тези ...

    32 5 Отговор

    До коментар #23 от "Тези":

    Които пуснаха НАТО тук ще имат съдбата на Богдан филов
  • 28 Всички искаме това

    36 7 Отговор
    Да, надяваме се на Свобода, да, надяваме се Путин да разцепи НАТО...
  • 29 Перо

    25 3 Отговор

    До коментар #17 от "Пич":

    В херсонска област и в правителството има много ционисти, контролиращи транзита на нефтопреносната мрежа с чуждо участие и някои производства от хранителната промишленост, иначе и Путин се чуди,че му вменяват нападение,над страна,която няма нищо и никаква причина за нападение! Промишлените зони са завзети от новосъздадени републики,извън украинската юрисдикция!
  • 30 Лети ли рапторчето?

    33 5 Отговор
    НАТО е паза за скрап на краварите, нищо друго никакви общи идеи не ги свързват членките.
  • 31 ЧОКИ

    35 4 Отговор
    ДА. НАТО Е НАПАДАТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ,А НЕ ОТБРАНИТЕЛНА. БЕЗ СЪГЛАСИЕ НА ООН УНИЩОЖАВА ДЪРЖАВИ,В ИНТЕРЕС САМО НА САЩ . КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЕВРОПА ДА СЕ ЗАЩИТАВА САМА,ДА ЗАБРАВИ, ЧЕ Е КОЛОНИЯ НА САЩ
  • 32 Не знам

    29 5 Отговор
    Дали ще го разцепи но със сигурност ще им го нацепи
  • 33 УСА боклук

    40 4 Отговор
    Нито искам да разделям НАТО, нито да го събирам. Искам НАТО да си обира крушите от България. Не искам чужди войски тук - никой не ни заплашва , а и ние никого.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Молим, молим

    23 6 Отговор
    В България няма военни бази на САЩ, казах , туй са градинари в камуфлаж, грижат се за популацията на пчеличките, за да има медец за децата на България, да подсилят колективния имунитет на българската нация. А НАТО е хуманитарна организация, грижеща се да нахрани като Христос всички гладни, от нищото, от един атомче и.., сноп лъчи и Светлина, да бъде светлина. да огрее бедни и онеправдани. Където стъпи НАТО няма вече гладни и жадни. Отиват в по-добър свят. Подозирам, че САЩ са преки наследници на първите Апостоли Петър, Яков. А НАТО са първите езичници - Галилейци, приели християнството.. И НАТО, и САЩ като истински християнски чада на УкраинскоРимската арена, са свели покорно глави, приемат нерадната си участ, да бъдат изпапкани от руските и китайски, и бенгалски лъвове и тигри, и езичници, хищници ниедни.
  • 36 Въпрос?

    6 29 Отговор

    До коментар #19 от "ТИ ФАШИСТЕ":

    Споко не си вдигай кръвното че чак плюнки хфърчат докато пишеш. Какво оръжие има Путин знаем той постоянно показва по всички телевизии да впечатли някого, но в интервюто си след срещата с Макрон ясно каза че армията му е несъпоставима с НАТО , но тъй като по негови думи няма да има победител се мъчи да изнудва. Но да плашиш англосаксите с оръжие е като да си играеш с огън в басейн с бензин
  • 37 Rampage

    26 4 Отговор
    НАТО не е фактор за Русия. Руснаците никога не са се съобразявали с желанията на НАТО. Ако се маложи да си ги мерят НАТО и Русия ще се случи без да се поколебаят от Русия.

    Коментиран от #44

  • 38 mi6osp

    26 6 Отговор
    Възможността за ядрена война с Русия ще разпарчетоса НатО. Нито една държава в НатО няма желание да бъде унищожена в такава война, но има няколко държави, които са готови да се репчат още на Русия и да опитват да набутат Украйна във война в Донбас.. Но и на тях ще им мине желанието, когато схванат, че отстъпките на Русия са приключили.

    Коментиран от #62

  • 39 Сатъра на Хана

    8 23 Отговор
    НАТО 🇺🇲🇹🇷🇮🇸🇮🇹🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿🇫🇷🇨🇿🇧🇴🇧🇬🇦🇽🇦🇩🇵🇪🇨🇦🇨🇵🇪🇦🇩🇪 а какво има от другата страна гладни мужици които САЩ хранеха през втората световна война за да не умрат от глад
  • 40 Руски циркаджий

    9 20 Отговор
    Ще разцепи по скоро морето като мойсей..всичкото е пропаганда..я питайте бг пенсионерите дали искат руски пенсий
  • 41 Лост

    16 3 Отговор
    Да бяха написали и втората част на изказванети на Хърватския Министър:Ние сме за Нато, но нямаме войници в Украйна.
  • 42 Ха ха ха

    9 23 Отговор
    За да има мир русофилите в Сибир
  • 43 киро

    8 23 Отговор
    Ще разцепи г?зо си от големия напън.А НАТО ще се сплоти още повече срещу врага.
  • 44 Гоце

    6 22 Отговор

    До коментар #37 от "Rampage":

    От Русия само жените им ,но до 25 години защото после за нищо не стават
  • 45 Европеец

    28 4 Отговор
    "САЩ и Великобритания залагат на твърдия подход и политиката на сплашване."

    САЩ и Великобритания да не би да са част от ЕС че да определят политиката му - даже играят против ЕС. Крайно време е страните от ЕС да излязат от НАТО и да създадат собствена армия само от европейски държави. Предполагам и Турция ще ги последва - да се сложи край на американското подтисничество.

    В крайна сметка ЕС е много по-голям и по-богат от американците а е на тяхно подчинение. Трябва бюрократите в Брюксел да почнат да мислят за интересите на Европа а не за тези на господарите си отвъд атлантика.

    Европа няма проблеми с Русия и за Европа е добре да се в добри отношения с Русия и да търгуват с нея защото технологична Европа с ресурсите на Русия е рецепта за успех но това е и смъртна присъда за краварите защото еврото ще стане световна валута и никой няма да се интересува от зелената тоалетна хартия. За това краварите всячески се мъчат да предотвратят това, за това направиха преврата в Украйна, за това са сакциите но те засягат само търговията между Европа и Русия - няма една санкция която да засяга търговията между САЩ и Русия и сега даже купуват дизел от Русия а пък за Европа скъп газ.

    Коментиран от #87

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ФБР

    6 2 Отговор
    На кой му дреме?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ha ha haaa

    15 3 Отговор

    До коментар #15 от "Въпрос?":

    кви истински мъже си имал ти ве пик..лъо....дет маршируват с лява ръка и ляв крак ли ве???
    ха ха ха хаааа...
    Ако сичките натовчета са като тебе–грижи нема,кът ва уцефери шамандурата веднъж...са кротнете като млада булка в чужда къща....ха ха ха хаааа

    Коментиран от #52, #55

  • 51 Рашавия

    8 7 Отговор
    "...националистите от партия "Възраждане" 😊
    Националистите от една нация винаги работят в полза на друга .
    Патриотите също.
    В бегето конкретно даже и правителството, и службите.
    Това е толкова просто и логично.
    Или май не беше точно така?
  • 52 НАТО

    3 11 Отговор

    До коментар #50 от "ha ha haaa":

    ония с лакираните нокти са по-злобни от пиян скопен алкаш, когато управляват дроновете ..

    Коментиран от #57

  • 53 Стопанин

    8 20 Отговор

    До коментар #46 от "ядец":

    Фактите говорят друго , българите са в НАТО където ни е местото. На вас може би Гешев трябва да ви потърси жтговорност?
  • 54 България

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    през 1997год представляваше по-голяма военна и икономическа карикатура и от сега,дали го искаме пак?
  • 55 Въпрос?

    3 12 Отговор

    До коментар #50 от "ha ha haaa":

    В,,льо както казваше гн Борисов ако беше на една ръка растояние щеше да говориш други неща

    Коментиран от #60

  • 56 Мчи то

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Не на Нато":

    по-добре руски военни от там-нататък,щото от къдя на къдя ще трябваме на някой друг като сме гуменки...
  • 57 дроновете

    12 4 Отговор

    До коментар #52 от "НАТО":

    им ги знаем...падат като кирпич след активиране на РЕБ...те и ония с лакираните нокти дет не знаеш мъж ли е що е,и те едни коконииии....яи им са нацепат чорапогащите от влагата ха ха ха хаааа
  • 58 А България преди НАТО

    4 12 Отговор

    До коментар #14 от "Иванушка":

    какво беше за Иванушка до границата на две натовски държави??
  • 59 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ

    17 7 Отговор
    КЪДЕ БЕШЕ НАТО И САЩ 13 ВЕКА ?
    .....
    ?

    Коментиран от #71, #82

  • 60 Скоро

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "Въпрос?":

    била ли си на една ръка разстояние красавице???
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Элфа

    9 18 Отговор

    До коментар #38 от "mi6osp":

    Какви войници са пияниците с ушанки бе, дори когато да побеждавали са давали в пъти повече жертви от противниците си . Само през втората световна война са дали 20 000 000 а победена Германия 9 000 000 и то голяма част убити от САЩ и Великобритания

    Коментиран от #67, #112

  • 63 БОРУНА ЛОМ

    6 2 Отговор
    ВЕЧЕ,,,,, Рядко НАТО е,,,,
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Вагнер възкръснаха ли

    8 8 Отговор
    НАТО ще го разцепи
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Антитрол

    14 2 Отговор

    До коментар #62 от "Элфа":

    Няма значение жертвите - руснаците влязоха в Берлин а не германците в Москва нали ама този път ще стигнат до атлантика а може и до Скалистите планини. Пък защо смяташ само германците като жертви - прибави и всички които са се били на страната на германците срещу Русия - само румънците колко губят а е имало даже и французи.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 редник

    14 3 Отговор
    "В действителност ставаше въпрос най-вече за руските газови доставки, за които Унгария плаща значително по-малко от актуалните пазарни цени, както и за руското участие в разширяването на атомната електроцентрала "Пакш". Будапеща отказва да участва в дебат за засилване на унгарския ангажимент към НАТО."

    Кога нашите политици ще вземат пример?...
  • 70 Направо си трол

    6 12 Отговор

    До коментар #68 от "Антитрол":

    Искам да карам Запоржец а не Кадилак. Можи би съм изперкал?
  • 71 1300 години

    6 7 Отговор

    До коментар #59 от "1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ":

    (((1300 България- 200г.Гръцко робство)-500год.Турско робство)- 45год Варшавски договор) - х год НАТО =??

    Коментиран от #91

  • 72 ВМИРИСАНИ ЛЪЖЛИВИ ЗЕЛКИ

    14 6 Отговор
    НЕМСКИ ЗЕЛКИ ,РУСИЯ Е ТОЛКОВА ЗЛЕ,ЧЕ ЗАПОЧНА ДА РАЗПОЛАГА КИНЖАЛИ ДО ГРАНИЦАТА НА ПОЛША. КИНЖАЛА Е ХИПЕР ЗВУКОВ С ДАЛЕЧИНА НА ПОЛЕТА 2000 КМ И НОСИ ЯДРЕН ЗАРЯД 500 КИЛОТОНА. ЗА КОГО ЛИ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ. СТИГАТ ЧАК ДО ГИБРАЛТА,ЛОНДОН,ПАРИЖ,БОН И Т.Н.

    Коментиран от #74, #76, #94

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ГРОЗЕН ТРОЛ

    2 13 Отговор

    До коментар #72 от "ВМИРИСАНИ ЛЪЖЛИВИ ЗЕЛКИ":

    ПУТИН ХУЙЛО.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 А Германия

    7 13 Отговор

    До коментар #72 от "ВМИРИСАНИ ЛЪЖЛИВИ ЗЕЛКИ":

    е толкова зле,че руснаците и до сега търсят немски автомобили,бяла и черна техника,щото със руски ракети някак е неудобно да живееш по-цивилизовано
  • 77 Ще разцепи ли Путин НАТО?

    16 3 Отговор
    Даже ще им спука трътките
  • 78 1984

    19 2 Отговор
    Дайте да разсъждаваме прагматично. Руснаците знаят две и двеста, войни са водили, каквито запада не е помирисвал. Поне два пъти са влизали в Берлин и един път в Париж. Западняците разчитат на модерна техника, технологии, джаджи, но ако започне истинската патаклама на земята, тези джаджи ще стават само за скрап, а изнежените джендъри при първия мирис на кръв и човешки вътрешности ще поискат незабавно да се върнат в своята виртуална реалност на компютърните игри. За измисленото НАТО няма какво да коментирам, при първия сблъсък ще се цепне на съставните си части.Това не е наказателна операция срещу туземците в Гренада, Панама, цялото НАТО срещу една Югославия, цялата западна глутница барабар със салафитските монархии и Турция срещу една Сирия, където също не им мина номера. Дано има нова Ялта, Малта, каквото и да е и след като СССР си замина мирно и янките на свой ред осъзнаят, че "така залязва световната слава".
  • 79 Кръс

    5 11 Отговор

    До коментар #61 от "Антитрол":

    Просто е идио+тино, събираш 400 000 подписа и ей ти го референдума.да видим как говооиш от името на народа!!Про-ст русофил!!
  • 80 Абсурдистан

    16 0 Отговор
    Едно време западните джендъри били разединени и по отношенше на Хитлер и народите са платили страшна цена. Даво са си взели поука от това!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Дядо Гъдю

    17 4 Отговор

    До коментар #59 от "1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ":

    Двеста четиридесет и шест години (от 1619 до 1865 година) са ползвали робовладелството като форма на икономическо развитие.
    Само до преди 150 години са плащали по 4 дол. за скалп на убит индианец,три за жена и един за дете.
    Това е историята на нашите нови благодетели.

    Коментиран от #89

  • 83 Subaru STI

    16 2 Отговор
    След разпускането на Варшавския договор НАТО прилича на динозавър, крепен на крака от краварите, за да плаши несъгласните с тях! Дрънкането на оръжие на границите на Русия показва точно това. Подобна гьобелсова пропаганда (за страховити оръжия на Саддам) имаше и преди завземането=открадването на иракските петролни кладенци. Не бяха намерени страховити оръжия, но военнопрестъпникът Буш потопи Ирак в 20-годишна гражданска война...
  • 84 Иванушка

    20 2 Отговор
    Бе що не седнат Европа и Русия да се разберат като хората без САЩ и без НАТО. Толкова хубаво си живеем, на кой му трябват войни, бомби, територии. Истинската война се измества към Оцеляването на Белия човек като вид. Целия свят все е почернял и пожълтял.

    Коментиран от #93

  • 85 Таваришчи

    6 16 Отговор
    Днес се навършват 30 години от началото на американската хуманитарна акция по изхранване на Русия. Това е помощ. Безплатна и добронамерена. Тома неверниците да четат сериозните източници. Може и руски.

    Коментиран от #88

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Верно ли

    13 0 Отговор

    До коментар #45 от "Европеец":

    Абсолютно си прав, но за съжаление бюрократите в ЕС са на къс синджир на т.нар. Дълбока държава и правят каквото им се нареди. След като свършат мръсната работа ги възнаграждават с висок пост в някоя банка. Цитирам Борел от 13.01. - "Европейският съюз няма никакви оплаквания във връзка с това, че Съединените щати преговарят с Русия за европейската сигурност без участието на евроинституциите, заяви върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел", ама явно след това изказване някои политици сериозно са усетили накъде духа вятъра. В статията на Зелето обаче не виждам и думичка за Макарон, който също се опитва да го играе "играч", след като Щатите загърбиха Франция в сделката за пдводниците.
  • 88 Българин

    23 3 Отговор

    До коментар #85 от "Таваришчи":

    Те станаха и 30 години от както "изхранваха" и нас със мухлясала царевица но срещу нея ни взеха златото, задължиха ни да плащаме 3 пъти по-скъп ток, харизахме им 3 милиарда за самолети на хартия, дадохме им 4 бази без пари, спряха ни Южен поток от който щяхме да печелим по половин милиард на година, спряха ни АЕЦ Белене и тока стигна 500лв. за мегават. Накараха ни да си унищожим армията, да нарежем фабриките и да затрием земеделието.

    Така ни "изхраниха" че пенсионери мрат от глад а България намаля с една трета обаче според соросоидите трябва да сме им много благодарни.
  • 89 Гост

    4 10 Отговор

    До коментар #82 от "Дядо Гъдю":

    Поне робите им не са били бели! Явно са чакали първо в Русия да бъдат премахнати крепостните роби!
  • 90 най хубаво не да го цепи

    13 3 Отговор
    ами да го закрие а най добре заедно с евроге@ския съюз
  • 91 Верно ли

    12 0 Отговор

    До коментар #71 от "1300 години":

    А, точно оттам произтича проблемът ни с робската психика - все да навеждаме главица пред някой! Обаче светът се върти и променя, идват сериозни размествания в геополитическите пластове и лошото е, че Европа изобщо не е в добра позиция, а какво остава за нас! Един добър политик ще успее да извлече дивиденти от ситуацията, но уви - на нашата територия май няма такъв!
  • 92 НАТО

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "КРАЙ С НАТОТО ВИ":

    Пий си хапчетата.
  • 93 Ха,добър ден

    4 0 Отговор

    До коментар #84 от "Иванушка":

    открихме колелото,ама въпроса е кой ще се вози на него и кой-ще върти педалите.Всички искат само да се возят,ама това става само по "нанадолнище",нагоре е мъка
  • 94 Хапчетатаааа

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "ВМИРИСАНИ ЛЪЖЛИВИ ЗЕЛКИ":

    забравяш си хапчетата...
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Гошо

    1 0 Отговор
    Айде, пак се размечтаха някои слепоци.
  • 97 Матей преображенски

    8 1 Отговор
    Голям келепир от вашето нато,империалисти,разбойници,все мир разнасят и демокрация,а пък от където минат ,трева не никне.Съмнявам се и румънците да са толкова възхитени,кой ли ги пита,върхушката взема решенията.Путин се пробва както лично ,така и чрез негови дипломати да внесе разкол сред натовските съюзници.Направо си ги пита,искате ли война с Русия,ще почнат и да им намекват как хубаво ще си живеем,ако в един хубав ден американците се изнесат от континента.Каква работа имат тук наистина,кой ги е калесал да си водят тук имперската политика?Да си ходят,защото по всичко си личи дето искат да започнат трета световна война,като основния удар ще отнесат европейските им съюзници.Последните е по-добре отсега да се дистанцират,отколкото после да си ближат раните и няма на кого да се сърдят ,освен на себе си.
  • 98 НКВД

    7 1 Отговор
    Путин е политик и прави всичко възможно да реши въпросите с преговори. Но явно никой не иска да се вслуша в неговите предложения и тога ще дойде ред на Шойгу и Герасимов да решат нещата веднъж завинаги и НАТО да миряса като бит чакал.
  • 99 нато

    0 6 Отговор
    ще разцепи путин

    Коментиран от #103

  • 100 vasik atanasova

    1 5 Отговор
    той ги обедени а не разцепи
  • 101 Да бе

    1 7 Отговор
    Най много да си разцепи задника
  • 102 любител

    7 0 Отговор
    путин няма да разцепи нато а ще им го нацепи. хахаха.
  • 103 умната

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "нато":

    ,че отана с задни прашки....И са винаги готови с мерака....
  • 104 В.В.П.

    5 0 Отговор
    НАТО е разцепено.Рф,поема сащ ,Китай Австралия Франция ще държи на мушка Мама Англия..Никой друг ,няма и да пръдне даже.Честно.
  • 105 Аааа

    0 0 Отговор
    Шкода по балкана закъсваше. Ниска е, а москвича си е баш за черните пътища по балкана. Не всичко минали е било лошо от сега. Анти сме, но не можете всеки днес да отрипа всичко. Времената са били такива и кой не спазва ги изпращаха при бай Мирчо в Белене на прасетата, тома томов да продължи. Сега е война. Всеки бъкгарин си измисля, пибъркаха се. Стой на студ, полезно и здравословно е бе българино, като не ти се ходи на ягоди, тук парите са за тяхните.
  • 106 В.В.П.

    3 0 Отговор
    След като загуби Украйна ,Джо ,ще хариже България на Турция.Да си отмъсти на Русия и Путин..Идват тежки изпитания ,българи.!Пригответе си раницата за оцеляване ,нож,консерви,чорапи потник ,бельо .Оръжие огнестрелно..

    Коментиран от #110

  • 107 НЕ......

    1 4 Отговор
    Не .... той да си оправи държавата първо после да разваля нато
  • 108 НАТОТО

    3 0 Отговор
    Не аз ще му го нацепим
  • 109 Истината

    3 0 Отговор
    Ако искат да си правят война тия кравари да си я правят в Аляска, не тука в на Балканите!!!
  • 110 Европата

    0 1 Отговор

    До коментар #106 от "В.В.П.":

    Глупав си като водоноска
  • 111 Олег

    1 0 Отговор
    Тази мелезница дойче веле я изгониха от Русия, сега хленчи, където може
  • 112 Олег

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Элфа":

    повечето от които бяха убити от САЩ и Обединеното кралство"
    Жертва ли сте на съвременното образование?