Отидете към основна версия

8 526 50

Скучаещ охранител в Русия нарисува очи на картина за 1 милион долара

  • картина-
  • охранител-
  • три фигури-
  • русия-
  • скука-
  • оч-
  • галерия-
  • екатеринбург

60-годишният охранител казал на полицаите, че го е направил, защото му е било скучно

Полицията в Екатеринбург е заловила заподозрян за вандализма в Културно-образователния център "Елцин" от миналия месец. Задържаният за повреждането на картината на Анна Лепорска "Три фигури" се оказа охранител в галерията на Центъра. Охранителят е "скучаел" в службата си и повредил картината, която се оценява на близо 1 милион щатски долара. 60-годишният охранител казал на полицаите, че го е направил, защото му е било скучно на първия му работен ден. Той е уволнен от художествената галерия, а картината се реставрира.

Случаят, който всъщност е от декември, стигна до руските медии и стана публичен чак на 13 януари, когато бе съобщено, че неизвестен е повредил платното "Три фигури" на Лепорска, ученичка на Казимир Малевич, като е нарисувал очи върху абстрактните лица на две от фигурите на платното. Картината от колекцията на Третяковската галерия бе изложена временно в центъра "Елцин". Повредите по "Три фигури" са били забелязани от двама наблюдателни посетители на изложбата, които веднага вдигнали тревога. "Произведението беше огледано от изкуствовед от Третяковската галерия още на следващия ден и изпратено обратно в Москва. Там реставрационният съвет заключи, че работата може да бъде възстановена, а щетите бяха оценени на 250 000 рубли, като тази сума вече е изплатена от застрахователната компания и възстановителните работи трябва да бъдат извършени в близко бъдеще", съобщи директорът на центъра "Елцин", предаде "СЕГА".

От Културния център са уведомили полицията за случая на 20 декември, но първоначално получили отказ да бъде образувано наказателно дело с аргументацията, че няма състав на престъпление по чл. "Умишлено унищожаване или увреждане на имущество". Според официални лица "картината не е загубила свойствата си". Но след жалба от Министерството на културата, на 4 февруари Главна прокуратура на Русия все пак образува наказателно дело. Платното е създадено в периода 1932-1934 г. и е било дадено назаем на "Елцин" за изложбата "Светът като безсмислица. Раждането на ново изкуство". За да нарисува очи върху две от лицата, вандалът - служител на частната фирма, наета да охранява центъра, е използвал химикалка. Мастилото е проникнало в слоя боя, тъй като титановото бяло не е било лакирано.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания