Отидете към основна версия

11 269 42

Австрия няма да се откаже от "Северен поток - 2" заради други държави

  • австрия-
  • украйна-
  • русия-
  • северен поток-2

Ситуацията около Украйна ще има болезнено влияние върху страната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Някои държави искат Виена да се откаже от участие в "Северен поток 2", но няма да последва ничие желание. Газопроводът трябва да бъде пуснат в експлоатация, ако не последва инвазията на Русия в Украйна. Това съобщи в неделя Маргарет Шрамбьок министър на цифровизацията и икономиката на Австрия, която е вторият основен инвеститор в този проект след Германия.

„Знам, че има държави, които искат Австрия напълно да се откаже от „Северен поток - 2". Това няма да се случи от моя страна и от страна на министъра на външните работи, защото ние като държава инвестирахме много в тръбопровода през австрийската петролна и газова компания OMV“, каза министърът в телевизионното шоу ORF2.

Според Шрамбьок, чуждите страни трябва да спазват международното право и "се нуждаят от сигурността на инвестициите на OMV". „Ето защо, ако няма инвазия, тогава според нас „Северен поток - 2“, разбира се, трябва да бъде пуснат в експлоатация“, каза министърът.

Евентуалните санкции на Европейския съюз срещу Русия заради предполагаемата ескалация на ситуацията около Украйна ще имат болезнено въздействие върху Австрия, каза Шрамбьок. "Да, абсолютно. Имаме добри икономически връзки и с Украйна, и с Русия", каза министърът в отговор на въпрос дали евентуалните санкции на ЕС биха били болезнени за Австрия.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 106 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: