Отидете към основна версия

6 168 92

Русия изпрати самолети с хиперзвукови ракети в Сирия

  • русия-
  • сирия-
  • сергей шойгу-
  • башар асад-
  • хмеймим

Министърът на отбраната Сергей Шойгу информира президента Башар Асад за ученията на ВМС и ВКС на Русия в Средиземно море

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското министерство на отбраната съобщи във вторник, че са изпратени бойни самолети с хиперзвукови ракети в Сирия, съобщава "Анадолу".

Самолетите Ту-22М3 и МиГ-31К успешно кацнаха в авиобаза Хмеймим. Самолетите ще участват във военни учения на ВМС на Русия в източната част на Средиземно море, се казва в съобщението.

"Екипажите на руските въздушно-космически сили извършиха полет от точките на дислокация, като изминаха над 1500 километра. По време на учението пилотите ще изпълняват възложени задачи", съобщават от министерството.

Учението ще се проведе във водите на моретата, съседни на руска територия, както и в "оперативно важни райони на Световния океан", се казва в съобщението.

"Отделни учения ще се проведат във водите на Средиземно, Северно, Охотско море, в североизточната част на Атлантическия океан и в Тихия океан", се казва в съобщението.

В ученията ще бъдат ангажирани над 140 военни кораба и кораби за подпомагане, над 60 самолета, 1000 единици военна техника и около 10 000 военнослужещи, допълва се.

През януари министерството обяви серия от мащабни военни учения "във всички зони на отговорност" за флота.

По време на работно пътуване до Дамаск руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъди въпроси за военно-техническото сътрудничество и борбата с тероризма със сирийския президент Башар Асад, съобщава Министерството на отбраната на Русия.

"По време на срещата между Сергей Шойгу и Башар Асад бяха обсъдени различни въпроси на военно-техническото сътрудничество между страните като част от съвместната борба срещу останките от международни терористи, както и някои аспекти на хуманитарната помощ на Русия за населението на Сирия, страдаща от забранителни санкции от страна на Съединените щати и западните страни", се казва в изявлението в съобщението.

От руското министерство на отбраната уточниха, че Шойгу е осъществил работно пътуване до Дамаск от името на руския президент Владимир Путин.

Министърът на отбраната информира президента Асад за ученията на ВМС и ВКС на Русия в Средиземно море. "Началникът на руското военно ведомство информира сирийския президент за ученията на ВМС на Русия в Източното Средиземноморие", съобщиха от министерството.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания