Отидете към основна версия

4 884 53

Северна Македония зове за уважение и позитивна комуникация

  • гоце делчев-
  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • уважение

Въпросите трябва да се решават в духа на европейските ценности, каза Ковачевски

Снимка: БГНЕС

Разговорите с България по отворените политически въпроси се водят на ниво експертни групи и министерството на външните работи /МВнР/ ще информира за всички резултати, след като срещите приключат. Щом се намери решение, приемливо и за двете страни, това ще бъде споделено с обществеността, заяви днес премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи специално за БТА агенция МИА.

"Разговорите с Република България се водят в няколко работни групи. Тези работни групи бяха формирани с цел институциите в държавата, които могат да дадат полза за гражданите, да не бъдат изоставени. Всички вие сте информирани, че имаме работна група за икономическите въпроси, в която са включени иновации и търговия, след това за инфраструктура, за образование и култура, за европейски интеграции и т.н. Нормално, политическите въпроси се развиват на ниво на МВнР, те вече имаха една среща в София, следващата среща ще бъде в Скопие, изтъкна Ковачевски.
Той добави, че разговорите се водят на ниво експерти и МВнР ще информира за всички резултати, след като завършат срещите, какъвто беше случаят и при последната среща в София.

Той изтъкна, че министърът на външните работи е имал свое изказване по отворените политически въпроси в Комисията по външните работи в Собранието, където всички депутати са могли да се информират от първоизточника.

"Което означава, че процесът се води на ниво експерти в МВнР, които работят в пълен капацитет с колегите си от България и щом се намери решение, приемливо и за двете страни, е нормално то да бъде споделено с обществеността и нормално, ще бъде споделено с институциите, които ще трябва да одобрят това решение съгласно законовите и конституционните норми на страната", каза Ковачевски, запитан за коментар за изявлението на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че няма да признае какъвто и да е договор със София, ако се договаря при закрити врата.

По отношение на етническото определение на Гоце Делчев Ковачевски каза, че "Гоце Далчев е основоположник на националната борба, който се е борил за независима македонска държава, в каквато живеем днес, която е членка на НАТО, която е на една крачка от начало на преговорите с ЕС, щом се решат отворените въпроси с Република България". Те, както каза, трябва да се решават в духа на европейските ценности, в духа на запазване на достойнството на гражданите на двете държави и в духа на уважение и позитивна комуникация както между политиците от двете страни, така и между гражданите и институциите на двете държави.

"С оглед са това, че има отворени въпроси, които са част от историята, формирана е Историческа комисия, тоест Комисия по историческите и образователните въпроси, каквито са формирани и между държави, които също са имали исторически спорове и в други части на Европа. Такива комисии съществуват между Германия и Полша и между други държави и работят през годините. Също така и тази комисия работи по своя методология, работи според историческите факти и в нея участват професори по история. Затова казвам, че политиците трябва да се занимават с политическите въпроси, тъй като са избрани за това, и трябва да го правят на базата на европейските ценности, докато историците трябва да изследват историческите въпроси и въз основа на общи познания да ги съобщават заедно", подчерта премиерът Димитър Ковачевски след посещението си в компанията "Текспорт".

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.

Свързани новини