Last news in Fakti

16 Май, 2022 21:00 3 568 30

Ще свали ли темата за Северна Македония правителството на Петков?

  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • кирил петков-
  • българия-
  • ес-
  • преговори

Темата за Северна Македония може да свали българското правителство

Ще свали ли темата за Северна Македония правителството на Петков? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази тема тръгна с летящ старт в първите два месеца на правителството на Кирил Петков, а сега е в задънена улица: вдигането на ветото на България за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония в ЕС. Тема, която вече е на път да се превърне в табу за управляващата коалиция.

На всички отсам и отвъд Вардар е ясно, че до края на френското председателство на Съвета на ЕС - 30 юни - няма да се случи нищо съществено. Тъй като не е отбелязан напредък по спорните теми, няма да има и съвместно заседание на българското и македонското правителства на 22 май в Скопие, както беше договорено. 20-ото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония е насрочено за септември - по настояване на Скопие. Постигнатото досега не е обнадеждаващо - нито като напредък по темите, замръзнали до Охридската епископия, нито като ритъм на работа.

"Северна Македония може да събори правителството"

Анализатори, а вече и политици признават гласно, че ветото за Северна Македония може да свали властта. Призна го по БНР и депутатът от БСП Петър Кънев, според когото тази тема може да събори правителството, "ако то не се вслуша в настроенията на народа". Несъмнено управляващите са наясно с настроенията, защото въпросът потъва все по-надолу в дневния им ред и първоначалният ентусиазъм изглежда се е изпарил. Премиерът вече не говори за "надграждане" и "нова енергия" в отношенията, а се опитва да примири червените линии и зелената светлина за Евросъюза. "Всички българи знаят, че Северна Македония трябва да е в ЕС и правата на българите там да бъдат защитени. Няма да направим нищо без Народното събрание, но кой иска беден съсед извън ЕС", заяви по Нова телевизия Кирил Петков.

По македонската тема в българското общество няма голямо разделение - за разлика от отношението спрямо войната в Украйна, където от една страна са симпатизиращите на Русия и режима на Путин, от друга - осъждащите ги. Мнозинството българи одобрява ветото за Скопие и смята, че подкрепа трябва да бъде дадена едва след като югозападната съседка изпълни условията в Договора за добросъседство. Тази непреклонност констатираха множество социологически проучвания в последната година. И макар ситуацията да не е като през 2020 година, когато България наложи ветото и над 80% от българите бяха за такава твърда позиция, сега данните показват нива от около 70%. А има и такива, които смятат, че Северна Македония трябва да остане извън Общността. Толкова силна обществена съпротива може да сломи всяка политическа воля - независимо от многократни изявления на лидери от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и евродепутати, че българският национален интерес е Северна Македония да се присъедини към ЕС.

В коалицията, която бездруго не се слави с отборен дух, политическа воля относно ветото за Северна Македония не е налична. БСП със зъби и нокти се държи за червената линия, както и "Има такъв народ". Председателят на Комисията по външна политика Димитър Гърдев (ИТН) дори коментира по БНТ, че "през последната година двустранните отношения между България и РСМ вместо да се подобряват, рязко са се влошили", а по настояване на службите при посещенията си в РСМ външната министърка Теодора Генчовска била с охрана.

В огласената наскоро в парламента декларация от "Демократична България", темата Северна Македония липсва - въпреки че техни симпатизанти и избиратели са сред подкрепящите отпадането на ветото. Призовава се за "депутинизация" и се извеждат приоритети в различни сфери, чиято реализация ще гарантира подкрепата на ДБ за управлението. Но ветото на Северна Македония не е сред тези приоритети.

В коалицията са наясно, че македонският въпрос може да взриви срещу тях недоволство, многократно по-голямо от това на превозвачи, работодатели, синдикати и "Възраждане", взети заедно. Словесната еквилибристика тук няма да помогне, нито ще има подкрепа от опозицията, както стана при "военнотехническата помощ" за Украйна. А това би означавало неизбежно и твърдо падане от власт.

Ще успее ли натискът от ЕС?

Спорно е доколко ще успее натискът на европейските институции за промяна на българската позиция. Към момента дългогодишната безизходица продължава. От 1 юли Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Прага вече декларира, че Западните Балкани в контекста на европейското разширяване ще са един от приоритетите ѝ. Нерешеният българо-македонски въпрос, който спира и европейския път на Албания, е само един от проблемите в региона, наред със спора между Сърбия и Косово и напрежението в Черна гора.

На 7 април, когато пристигна в България, за да връчи одобрения План за възстановяване и устойчивост, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен напомни, че през 2020 Европейският съвет е обещал да започне преговори със Северна Македония и Албания. "Трябва да спазим обещанието си, знам, че имате силите да го направите", обърна се тя към премиера. Засега обаче това не се оказва по силите му. Но и българският план за възстановяване и устойчивост още не е одобрен от Съвета на ЕС, за да тръгне финансирането за близо 12 млрд. лева. Очакваше се да стане в началото на май, но добрата новина още я няма.

Както е тръгнало, и през 2300 година София и Скопие все ще си спорят чии са цар Самуил и Гоце Делчев. Разликата е, че ще се мразят още повече.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 3 Отговор
    Натиска в Брюксел е огромен
  • 2 Верно ли

    26 1 Отговор
    Опааа, да питам, а нашите "сепататисти" какво да ги правим? :))))
  • 3 Да,бе

    37 5 Отговор
    Няма да ги свали,а ще ги погребе...Буквално.
  • 4 34567898765

    29 3 Отговор
    украински сценарий на балканите .....
    някой се осъзнаха ...други се опитват нещо да доказват
    онези които преживеят ще напишат историята
  • 5 🐒🐒🐒🐒🐒

    19 8 Отговор
    Ще свали ли темата за Северна Македония правителството на Петков?
    Едва ли🤔🤔🤔🤔🤔
    Искрено вярвам, че всички членове на българското правителство добре осъзнават трудната ситуация, в която нашата държава се намира в моменте. Да се ризкува стабилността в България за да се уреди един съсед, като Северна Македония, е направо несериозен сценарии 🤔🤔🤔
    Освен това, става все по-очевидно, че стратегията за бърза интегтация на Западните Балкани е дълбоко погрешна. Сърбия доказа това с отказа си да следва общата политика на ЕС и само факта, че все още не е пълноправен член, позволи на ЕС да прокара каквито и да е санкции срещу Путин. Представете си какво щеше да стане, ако Вучич имаше право на вето 💰💰💰💰💰💰
    Ситуацията със северните македонци е същата. Дълбоко корумпирана държава с изцяло подвластни на Сърбия и Унгария медии, икономика и политика. Както за нашите "патриоти" Русия е по-голяма от България, така за северномакедонските "патриоти" и политичари, Югославия е по-велика от Рим 🤣🤣🤣🤣
    Разликата е, че нашите копейкаджии са сравнително маргинализирани в политиката и живота ни, защото никой нормален човек не желае да живее в Сибир 🤣🤣🤣
    При северните македонци не е така. Това ги прави абсолютни марионетки на Вучич, а оттам и на Путин.
    Най-нормалното нещо е ветото да продължи докато северните македонци покажат, че могат да изпълняват договорите си. Това ще защити ЕС от бъдещи спорове, проблеми и чужди пробиви👍👍👍👍👍
  • 6 Колибка

    21 2 Отговор
    С улична дипломация толкоз.
    Кой го би Кире, през ръцете да се
    юрка ,като краставо прасе из двора.
    После,защо не каза,че Борисов му е
    оставил огласено съгласие в
    Брюксел.Планът върви, в пакет с
    вдигане на вето.В държава без
    производство и крадливо племе,
    няма алтернатива.Сметното от
    декември до днес,са 15 млд, влезли
    в изпарителя.Василев излъга при
    Великова,че за една седмица в
    буфера са влезли 5 млд.Т.е.
    хазната е празна.Кире е длъжен да
    подаде оставка,явно се търси повод.
    А,хиените отвън нямат спирка.
    Джунгла сър.
  • 7 Ако

    22 1 Отговор
    Искат да падат, да ядат сопи,нека опитат.
    Има теми,по които компромис не може да има.
  • 8 Тъпчо

    18 0 Отговор
    Тази тема лети от 20г благодарение на сръъбската антибългарска политика!

    Коментиран от #9

  • 9 Тъпчо

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпчо":

    Тази тема лети от 20г благодарение на сръъбската антибългарска политика!
    Коментара ми е по тъпата статия на Автор: Емилия Милчева и не е от 20г а от много повече
  • 10 Мхмммм

    17 2 Отговор
    Ми да. Ще го свали, ако трябва и следващото ще свали…
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Hoho Boho

    7 2 Отговор
    Никой не може да свали правителството освен,
    ако те, самите не се разтурят, свалят!
  • 13 Било

    12 3 Отговор
    С тази тема или без нея, това правителство просто вече трябва да си ходи !

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 DW и Емилия Милчева!

    4 8 Отговор
    Много ви се иска да падне правителството на К Пегков, и непрекъснато Риете! Чакайте на Коча да, паднат топките.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 1020

    9 0 Отговор
    Кирил Петков тръгна вдъхновено понеже не знаеше с кого и с какво си има работа. Пък и май му липсват сериозно знания по история. Не е наясно с някои взаимовръзки. Ама май започва да разбира.
  • 18 Тъмен субект

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Било":

    И като си отиде сега, какво се случва? Ако това решава проблемите, да си ходи! Ама помисли малко какво ако падне.
  • 19 БОЧКО

    11 1 Отговор
    Само, ако посмее Киро да направи това, просто не знае какво го чака. Всичката ярост, огън и жупел ще се изсипе върху него. Северномакедонците са тези, които имат да изпълняват условия по договора и никакви отстъпки докато не ги изпълнят. Няма после или след това. Докато не им се изясни, че така не става и номерата им просто този път няма да минат. България и българската история нямат цена и не се продават.
  • 20 Перо

    7 1 Отговор
    Соросистко-джендърското радио Дойче зеле,едно си знае,едно си бае! Вместо да натискат Скопие да си изпълнява условията по двустранния договор и справедливите български искания,отнасящи се твърдо към европейските ценности,те всякак си вредят на БГ,опитвайки се да наложи една многолетна лъжа,в името на догмата за световното ционистко господство,чрез контролираните държави,международни организации и разложителните неолиберастки програми!
  • 21 Комон Сенс

    7 1 Отговор
    Една очевидна грешна стъпка за Македония, означава край на този кабинет.
    А че не толкова очебийни грешни стъпки са направени вече си личи по отношението на съседите към нас.
    Уж премиери и президенти се прегръщаха и усмихваха, а резултатът е едно агресивно антибългарско говорене и действие.
    Как българската държава отговори на македонските призиви България да бъдела наказана и то , видите ли, от собствените ни клубове за които съседите са само кандидати?
    Че ние сгеа ако сме с наведени главички и интересите ни са в калта, представете си какво чудо би било при обратна ситуация - ние да кандидатстваме за нещо на което Македония е член!

    Коментиран от #22

  • 22 Перо

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Комон Сенс":

    За македонистите с промити мозъци,всичко,неотговарящо на наложената им от Сърбия догма за историята и националността е унижение и вражда и това обезсмисля всички усилия за разбирателство,независимо от какво естество са! Те едно си знаят и им е втълпено,че в македонизма е истината и с него трябва да влезнат в ЕС и всичко друго е враждебно отношение! Погрешно се смята в някои страни,че с течение на времето,”макетата” ще се вразумят и разберат историческата истина! Напротив, това поведение ще окаже стимул за още по-силна изява на десетилетната лъжа и кражба на история! Научните им звена и титли са политизирани и македонизирани до Н-та степен и развитието,финансирането и академичните титли се дават по политически заслуги и лоялност към режима! МАНУ е превърната в политически орган и изпълнява идеологическите и политически решения,а не е като в БГ да има консултативни функции,да е независим орган! Въобще не се предвижда и отварянето на досиетата на тоталитарните служби от времето на СФРЮ за да не се получи обществено брожение и се види,че основните им функции са били антибългаризма. Просто е нужно много време за вътрешни промени в РСМ за нормален диалог и е твърде рано за членство в ЕС!
  • 23 ИНЖ

    1 5 Отговор
    Айде стига с тия провинциални свади.....Нека да дадем на Балканите европерспектива!!!!
  • 24 КИРО ЗНАЕ ЧЕ СЕГА НЯМА СНЯГ

    3 0 Отговор
    И НЕ ГО Е СТРАХ ОТ ТОПКИТЕ !
  • 25 САМО ЕДНО ЗНАМ , ЧЕ

    4 1 Отговор
    СЛЕД НАСТОЯЩИЯ ИДВА ОЩЕ ПО ГОЛЯМ БОКЛУК И ТН И ТН И ТН ............... ТО Е ЯСНО ЧЕ ЕС ЩЕ НИ ОБЕЗЛИЧИ НА 100% А И В ЕС ЗНАЯТ ЧЕ МАКЕДОНИЯ САМО ЩЕ ПОДПОМАГА КРАДЕНЕТО !
  • 26 Хариуан

    3 0 Отговор
    Няма да го свали, просто РСМ ще се шмугне незабелязано в ЕС и ще си се плюем както досега, но вече никой друг няма да се интересува от това.
  • 27 Както винаги се качваме на потъващ кораб

    2 1 Отговор
    Както винаги се качваме на потъващ кораб
  • 28 Скорпи

    2 2 Отговор
    Нещата се базират на факти и исторически истини.Ние ги предоставяме...РСМ няма какво да предостави защото Историята е една.Да го запомнят и Брюкселските чиновници...
  • 29 ПУТИН ЩЕ СВАЛИ ТЕМАТА КИРО

    0 0 Отговор
    И ЩЕ ГО ОКОКОРИ ДО ОЗЪБВАНЕ !
  • 30 ЕВРОПЕРСПЕКТИВАТА НА МАКЕДОНИЯ

    1 1 Отговор
    Е ПОСЛЕДНО МЯСТО В СВЕТА ПО ВСИЧКИ КРИТЕРИИ И ЦЕННОСТИ !А БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ АЛБАНИЯ !