Отидете към основна версия

2 706 13

Финландската армия е в повишена бойна готовност

  • украйна-
  • русия-
  • финландия-
  • армия-
  • бойна готовност

Нивото на готовност на въоръжените сили е повишено

Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландската армия повиши бойната готовност на армията си във връзка със ситуацията в Украйна. Това съобщи Министерството на отбраната на страната, цитирано от БГНЕС, предаде БНР.

„Нивото на готовност на въоръжените сили е повишено на В. Системата от нива на готовност е предназначена да защитава дейността на личния състав. Целта е да гарантират способността на силите за отбрана да изпълняват мисията си при всякакви обстоятелства“, се казва в съобщението.

Скалата за ниво на готовност се състои от четири точки от A до D, където A е най-ниското, а D е най-високото, сега нивото на готовност е B. Скалата беше въведена през 2017 г. във Финландия и е сравнима с подобна скала на НАТО.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана на страната - Илка Канерва, посочи, че причината за повишаването на степента на готовност е напрегнатата ситуация в Украйна. Според финландския министър на отбраната Анти Кайконен ескалацията на ситуацията в Украйна може да има последствия за Балтийско море и Финландия, пише вестник Helsingin Sanomat.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: