Отидете към основна версия

1 499 21

Зеленски не видя изтегляне на руски части, Песков: Това е продължителен процес

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • сергей лавров-
  • крим

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщиха, че са регистрирали множество инциденти с обстрел по контактната линия между подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас и правителствените сили

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Русия ще се опита да създаде удобни за нея ситуации, за да обвини Киев за ескалацията на конфликта в Източна Украйна", заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба след среща с британския първи дипломат Лиз Тръс.

По-рано днес наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщиха, че са регистрирали множество инциденти с обстрел по контактната линия между подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас и правителствените сили.

Западът смята такива провокации за възможен претекст за нападение на Русия.

"Важно е дипломатите и представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да останат в Украйна, тяхното наблюдение е допълнително възпиращ фактор за сепаратистите. Нуждаем се от ефективен механизъм за регистриране на всички нарушения на примирието", написа украинският президент Володимир Зеленски в „Туитър“.

По време на инспекция на военни учения Зеленски се усъмни в изтеглянето на руските военни от украинската граница:

„Ситуацията се контролира от нашите военни. Сега не виждаме никакви промени. Виждаме голямо струпване на войски. Не се е променило през последните седмици. Виждаме малки ротации. Не бих нарекъл тези ротации изтегляне на силите от Русия“, заяви Зеленски.

Отговорът на Кремъл не закъсня:

„Изтеглянето вече започна. Всички видяхме кадрите и получихме информацията, разпространена от руското министерство на отбраната. Това е продължителен процес. Невъзможно е да се изтеглите за един ден. Отнема време“, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който изрази дълбока загриженост от прекомерната концентрация на украинските въоръжени сили в близост до линията на съприкосновение.

И допълни, че САЩ и НАТО трябва да използват влиянието си, за да предупредят Киев за по-нататъшна ескалация на напрежението.

В същото време продължават съвместните военни учения на Русия и Беларус. Пред журналисти във военна униформа беларуският президент Александър Лукашенко също коментира съдбата на руските военни в страната му:

„Какво е толкова изненадващо? Ако решим, ще изтеглим войските за един ден. Ако решим - за един месец. Колкото е необходимо – толкова“, заяви Лукашенко, който се очаква утре да разговаря с руския президент Владимир Путин в Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини