Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 13:10 1 343 32

ЕС очаква над 1 млн. бежанци, ако Русия нахлуе в Украйна

  • украйна-
  • бежанци-
  • крим-
  • русия

Струпването на руски войски в близост до границите на Украйна породи подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу съседната страна

ЕС очаква над 1 млн. бежанци, ако Русия нахлуе в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Русия нахлуе в Украйна, в Европейския съюз може да потърсят убежище над 1 милион души, заявил вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас, цитиран от Die Welt. По думите му, бежанците може да бъдат използвани като средство за натиск срещу общността, както мигрантите, навлизащи от Беларус.

"Според различни оценки, могат да пристигнат от 20 000 до над милион души", заяви Схинас, като подчерта, че ЕС "е готов да мобилизира значителна хуманитарна помощ и да им предостави гражданска защита".

Той посочи, че в Украйна живеят около 20 000 граждани на страни от Европейския съюз, освен това има и голяма група хора, които имат корени в общността.

Същевременно според него бежанците може да бъдат "инструментализирани и използвани като средство за натиск срещу ЕС", както при транзита на мигранти от Беларус към общността.

Предполага се, че при руско нахлуване в Украйна бежанците може да се насочат предимно към съседна Полша - общата граница между двете страни е с дължина 535 километра.

Полското правителство вече заяви, че се подготвя за вероятността през границата да преминат до милион украински бежанци. Междувременно Варшава обяви, че ще строи стена по границата си с Русия.

В Полша към момента живеят около 1.5 млн. украинци, но официално са регистрирани 300 хиляди. В самата Украйна след анексирането на Крим от Русия бяха регистрирани около 1.5 млн. вътрешни бежанци. При руско нахлуване към тях може да се присъединят милиони украинци, пише AFP.

Припомняме, Русия обяви, че изтегля част от войските си, които са струпани край границата с Украйна, след приключване на военните учения. Западът обаче все още не вижда признаци на мащабно руско изтегляне от региона, изразявайки предпазлив оптимизъм.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че още не вижда изтегляне, а само движение на руски войски. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че на украинската граница все още има над 150 000 руски военни.

Струпването на руски войски в близост до границите на Украйна породи подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу съседната страна.

Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя използва от ситуацията, за да постави искания за "гаранции да сигурността си", включващи прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток със страни като Украйна и Грузия, както и изтегляне западните военни контингенти и въоръжения от страните, приети в Алианса след разпадането на съветския блок.

В отговор съюзниците от НАТО нееднократно заявяват, че суверенно право на всяка страна е да реши в какви организации да членува. "Цялата идея, че голяма сила като Русия може да реши какво могат или не могат да направят по-малките съседи, е да въведе отново тази идея за сфери на влияние, която е абсолютно против всичко, което гарантира мир и стабилност в Европа след края на Студената война." - коментира генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    28 0 Отговор
    Ще станем свидетели на феномена "афганистански бежанци от Украйна".
  • 2 ХиХоХи

    24 0 Отговор
    Да ги пращат в Полша, видяхме какво правят с тях
  • 3 Русофил

    13 0 Отговор
    Те всичките ще дойдат в България. Ние с радост всичките ще ги приемем. Те знаят това.

    Коментиран от #5

  • 4 Овчар

    16 1 Отговор
    То германия това и иска затова раздухвят невярно инфо за атака за да подплашат украинският добитък да напълнят немските публични домове и заводи със свежа плът а след тях и потоп.Разрухата на Света е очевадна огромни полета пустееща замърсена и разрушена земя и зявиране на маса народ като добитък на малки пространства в няколко района.
  • 5 Капитализъм

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    ... в действие!!! Още евтина работна ръка ще залее Европа!!! Всъщност те вече са тук!!! В "Идеал Стандарт" е пълно с украинци, които си мислят, че са попаднали в "европейския рай"!!!
  • 6 Бежанците

    14 1 Отговор
    от бившите източно европейски соц. страни станаха възможни след насадената форма на демокрация като болна гледащи, чистач, с две думи роби на западните.
  • 7 другарят

    14 1 Отговор
    Докато фашистка Америка не се махне от Европа и Близкият изток, не чакайте мир!
  • 8 Gucci x Balenciaga

    12 0 Отговор
    Ще освинят и Украйна не им стига лошият живот в бедност ами ще ги направят и мигранти още в началото си помислих че версията с Либия, Сирия се повтаря горките хора .Браво каква лицемерна помощ виновни са и управлението Русия и САЩ цената на човешкия живот и страдание заради интереси на алчни Гъ,,,,ве
  • 9 Някой

    16 1 Отговор
    Да не се окаже, че посоката на бежанският поток, ще бъде в обрата посока? Т.е, към Русия.

    Коментиран от #15

  • 10 Рошко

    7 0 Отговор
    Тамън само на Германия толкова им трябват, ааа само да питам при мобилизация ще искат ли зелен сертификат

    Коментиран от #11

  • 11 СЛОНА

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    НЕ САМО ЗЕЛЕВ!!!
  • 12 Още роби

    9 0 Отговор
    за западните боклуци
  • 13 Бай Манчо

    11 1 Отговор
    Да не се окаже , че ще чакат Руските войски с хляб и сол - видяхме колко са добри на прогнозите и доказателствата ЦРУ и най-вече естонското разузнаване , видяхме и английският външен министър в цялата му простота :))) вярно запада се управлява от психопати и откровени ид.... оти - с това постоянно нагнетяване и то от американското правителство говори за пълна безпомощност и желание за откриване на "гореща" точка в Европа . Наистина там където стъпят американци започва да мирише на война и насилие . ЯНКИ ГО ХОУМ

    Коментиран от #25

  • 14 СЛОНА

    0 0 Отговор
    Е ША МИ ЗИМАТ ХОБОТА С ДРЪПНАТИТЕ ОЧИЧКИ МАЙ!!!,/,
  • 15 Фърчило

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    99%.........
  • 16 1 милион души

    3 11 Отговор
    Ако Русия нахлуе в Украйна, американците веднага да откриват бързи приемателни бюра с улеснени и съкратени процедури за емиграция за хилядите обикновени руски войници желаещи да заминат за САЩ за да се избавят от затворническия им живот в руските казарми и очакващото ги безперспективно и мизерно бъдеще в Русия, така както през 1991-92 г. хиляди съветските военни офицери и войници от съветските бази в Източна Германия вместо да се завърнат в "любимата" си Русия, предпочетоха да се предадат и да станат германски граждани...!!!
  • 17 гостгост

    5 10 Отговор
    На бас ,че от тези 1 милион бежанци ,900 хиляди ще са руснаци ,защото след нахлуването ,Русия ще бъде ударена икономически толкова тежко ,че руснаците ще се прескчат през глава да се махат от руския обор.Те в момента всички руснаци мечтаят да напускат северния катун и да живеят на запад ,а какво остава тогава...

    Коментиран от #24

  • 18 Без виза

    2 0 Отговор
    Такава явна алчност за бели образовани роби да им работят не бях виждал. Вече откровено си го признават и само чакат.
  • 19 1 млн нацита

    1 1 Отговор
    Срещу 40 млн руснаци в Украйна. Сега разбрахте ли каква е истината
  • 20 perpetum mob.

    2 1 Отговор
    Нали това е целта-разпад на Европа.като Ирак,Афганистан,Сирия,Либия,Югославия.Ако няма повод ще измислим такива сценки-газ в детска градина в ЮТУБ,Новичок по няколко европейски столици.Преследвани джендъри.
  • 21 Урюрвкос

    0 1 Отговор
    Донбас е почнал подготовка за евакуация на население в РФ след 500 взрива само днес от сутринта

    Коментиран от #23

  • 22 барчо

    3 1 Отговор
    Доколкото слушам приказките на Зеления, оня боксьорчето и подобни държавници, то всички украински мъже, барабар с жените, бабичките и децата ще са на фронта и ще изтребват руската армия, дръзнала да нападне Велика Украйна /слава Украина/, годспод да ме прости. Кои ще са бежанците не е много ясно, защото над 3.5 милиона украинци в трудова възраст отдавна са бежанци и работят в Русия, а още 7 милиона са по чуждите държави, Полша най-вече. И не са като екскурзианти, а аргати.
  • 23 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Урюрвкос":

    Ако са искали да се евакуират, то след получаването на 900 000 руски паспорта, да са се евакуирали отдавна. Няма да избягат в Русия, а Русия ще и помогне да живеят мирно и тихо по родните си места. Тия паспорти не са дадени за евакуиране, а за защита по места, но това ще стане когато е най-подходящия момент.
  • 24 барчо

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "гостгост":

    А на бас, че като спрат руската газ и спре руския нефтопреработвателен завод край Бургас и атомната ни централа, ще си купуваш хляба за 25 лв половинката един път в седмицата при сегашната средна работна заплата. Ще седиш на тъмно и студено, щото няма да имаш пари да си платиш тока и ще си изкопаеш землянка в двора или пък ще се преместиш в мазето, че ще се сгрява от свещ, както показаха украинците.

    Коментиран от #31

  • 25 барчо

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Манчо":

    Ма те се подготвят за посрещане и го показаха оная вечер на националния и празник, като осветиха Майдана с червени светлини и пуснаха руския химн. Казват, че било грешка, но аз смятам, че е суха тренировка.

    Коментиран от #26

  • 26 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "барчо":

    Майдана приличаше на червения площад, а химна го пуснаха по колоните на стълбевете, които са предназначени за празнична музика и важни съобщения.
  • 27 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Укрите щъкат отдавна,Има 10млн ,навън, без война ..Стига глупости .Българи ,има 3млн....България 6млн,Украина 40млн
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гай Турий

    2 1 Отговор
    Цинизмът на НАТОвските страни няма мярка. А бежанците от Донбас в Русия няма ли да ги смятат? Те вече са тръгнали да се изнасят изцяло след нападението на укрите от тази нощ?!! Гьобелс се е преродил в Полша и плещи всеки ден и нощ от Варшава до Фашистгтон.
  • 30 Анонимен

    0 0 Отговор
    С радост ще приютя няколко украинки.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ha-ho-ha

    0 0 Отговор
    Ей, смешк овци, за 40 000 000 държава, 1 млн. бежанци, означава, че другите 39 млн. приемат нещата и продължават живота си напред.
Новини по държави: