Отидете към основна версия

1 803 31

Канадската полиция арестува двама лидери на протестиращите

  • отава-
  • конвой на свободата-
  • канада-
  • полиция-
  • протест-
  • протестиращи-
  • сащ

Премиерът Трюдо заяви, че този протест вече не е мирен

Снимка: БГНЕС/ EPA

Канадската полиция арестува двама лидери на стотиците протестиращи в Отава шофьори на камиони, блокирали улиците на столицата, предаде AP.

Протестиращите срещу наложените заради COVID-19 ограничения не се разпръснаха и свиреха предизвикателно с клаксони, след като полицията заплаши да разпръсне продължаващата близо три седмици акция. Камиони с полицаи пристигнаха в близост до парламента и работници издигнаха допълнителни заграждения около правителствени сгради. Освен това силите на реда блокират голяма част от центъра, за да попречат на протестиращите да получат подкрепления.

По-рано временният началник на полицията на Отава предупреди, че скоро ще предприеме действия. "Абсолютно решени сме да прекратим този незаконен протест", подчерта Стив Бел. Засега преговорите с протестиращите продължават. На исторически дебат в парламента премиерът Джъстин Трюдо заяви, че този протест вече не е мирен. Дебатът беше посветен на прилагането на закона за извънредните мерки, извънредна разпоредба, на която той се позова в понеделник за втори път в мирновременната история на Канада.

Протестът в Отава започна с пристигането на колона от стотици камиони. Оттогава така нареченият "Конвой на свободата" и демонстранти са се разположили в близост до парламента. Протестите избухнаха заради изискванията за ваксинация на шофьорите на камиони, завръщащи се от Съединените щати, които бяха въведени през януари. Междувременно посланията на протестите са насочени като цяло срещу ограниченията, въведени заради пандемията. Според последните проучвания обаче мнозинството от канадците подкрепят въведените мерки. Над 77 процента от населението на страната е напълно ваксинирано срещу коронавирус.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: