Отидете към основна версия

10 458 115

Срещу Кремъл! Владимир Путин вече е в санкционен списък на ЕС

  • владимир путин-
  • украйна-
  • крим-
  • европейски съюз-
  • санкции

Тази вечер европейските лидери се събират на извънредно заседание в Брюксел, на което ще обсъдят всякаква възможна помощ за Украйна - от разузнавателна до финансова и материална

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че подготвеният нов пакет санкции срещу Русия ще бъде насочен към стратегически аспекти от руската икономика. В съвместно изявление с върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел тя заяви:

"Мишената на Русия не е само Донбас, нито само Украйна, а стабилността в Европа, както и на целия световен ред на мира. И ние ще държим президента Путин отговорен за това. По-късно днес ние ще представим пакет от масивни и целенасочени санкции на европейските лидери за одобрение. Той е насочен към стратегически сектори на руската икономика, като блокира достъпа до технологии и пазари, които са ключови за Русия. Ние ще отслабим базата на руската икономика и възможностите ѝ за модернизиране. Още нещо - ние ще замразим руските авоари в ЕС и ще спрем достъпа на руските банки до европейските финансови пазари".

Борел каза от своя страна, че санкциите, които Европейският съвет ще одобри тази вечер, са сред най-твърдите, които някога ЕС е утвърждавал.

Президентът на Русия Владимир Путин ще попадне в новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, съобщи за „Хоризонт“ дипломатически източник.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съюзниците ще се съберат, за да обсъдят отговор на руските агресивни действия.

Светът ще потърси отговорност на Русия за предприетото нападение срещу Украйна, заяви и американският президент Джо Байдън. Байдън ще участва във виртуалната среща на лидерите на Г-7

ЕС ще продължи да оказва сериозна политическа, финансова и хуманитарна помощ на украинския народ. По-рано председателите на Еврокомисията, Европейския съвет, Европейския парламент Роберта Мецола и върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел излязоха с общ туит, в който категорично осъдиха неоправданата атака на Русия.

„В тези тъмни часове, мислите ни са с невинните жени, мъже и деца на Украйна, докато те са изправени пред това непредизвикано нападение и страх за живота си. Ще държим Кремъл отговорен“, заявяват те.

„Стоим до народа на Украйна в тези ужасни времена. Пактът ще направи всичко възможно, за да защити съюзниците си“, подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той категорично осъди" безразсъдната и непредизвикана атака на Украйна, която поставя на риск живота на много цивилни хора“.

Тази вечер европейските лидери се събират на извънредно заседание в Брюксел, на което ще обсъдят всякаква възможна помощ за Украйна - от разузнавателна до финансова и материална.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: