Отидете към основна версия

12 055 22

Зеленски след преговорите: Не получихме желания резултат

  • владимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • преговори-
  • война-
  • беларус

Когато делегацията се върне в Киев, ще анализираме чутото и след това ще определим как да продължим към втория кръг от преговори“, каза президентът на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че Киев все още не е получил желания резултат в преговорите с Москва, украинските власти ще вземат решение за прехода към втория кръг от преговори, след като делегацията се върне и анализира преговорния процес, предаде ТАСС.

„Засега нямаме резултата, който искахме да получим“, каза Зеленски във видеообръщение след преговорите с Русия, проведени в Беларус.

"Русия обяви позициите си, от нас прозвучаха възражения, за да се сложи край на войната. Получихме някои сигнали", продължи президентът на Украйна.

„Когато делегацията се върне в Киев, ще анализираме чутото и след това ще определим как да продължим към втория кръг от преговори“, каза той.

Зеленски отново призова западните страни и международната общност като цяло да наложат строги санкции на Русия.

Той каза още, че в понеделник е подал молба за присъединяване на Украйна към ЕС.

"Чакахме това от 30 години и аз подписах заявлението за ЕС. Заявлението вече е доставено в Брюксел и чакаме подписването. Дойде моментът!" - каза президентът на Украйна.

Руско-украинските преговори продължиха пет часа. Руската делегация беше водена от помощника на президента Владимир Медински. В състава ѝ влязаха и заместник-ръководителите на Министерството на отбраната и Министерството на външните работи Александър Фомин и Андрей Руденко, ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки.

Украинската страна беше представена от министъра на отбраната Алексей Резников, съветника на ръководителя на президентския офис Михаил Подоляк, ръководителя на фракцията на управляващата партия „Слуга на народа“ Дейвид Арахамия, първия заместник-ръководител на украинската делегация в Контактната група за селище в Донбас Андрей Костин, заместник Рустем Умеров и заместник-министър на външните работи Николай Точицки.

По-рано Медински каза, че руската делегация е готова да преговаря с украинската страна толкова дълго, колкото е необходимо за постигане на споразумения. Външният министър на Беларус Владимир Макей изрази надежда, че руската и украинската делегации ще проведат следващите преговори на беларуско-полската граница след няколко дни.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: