Отидете към основна версия

11 110 117

Вижте загубите на Русия към шестия ден на войната

  • украйна-
  • загуби-
  • русия

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна подготви обобщение за случващото се на бойното поле

Снимка: БГНЕС/EPA

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна подготви обобщение за случващото се на бойното поле в шестия ден от руската инвазия в Украйна. Към 12.00 часа на 01.03.2022 г. прогнозните загуби от въоръжение и военна техника на противника на въоръжените сили на РФ са: самолети - 29 единици, хеликоптери - 29 единици, танкове - 198 единици, бойни бронирани машини - 846 единици, чл. системи - 77, системи за противовъздушна отбрана - 7 единици, MLRS - 24 единици, БЛА - 3 единици, ATT - 305 единици, резервоари за гориво - 60 кораба, лодки - 2.

Като цяло руските войски са забавили темпото на настъплението, но все пак продължават да напредват в някои посоки. Те обаче изпитват затруднения с горивото и боеприпасите, няма как да ги попълнят. Руснаците не са успели да превземат Чернигов и Харков, затова изстреляли ракети по жилищните райони в тези градове. Руските войски държат градовете Суми, Лебедин и Ахтирка в обкръжение, противникът се прегрупира, за да продължи настъплението в посока Киев. В района на Донецк руски войски, подкрепени от артилерия, безуспешно се опитват да превземат Мариупол.

Не са били постигнати целите за влизане в административните граници на Донецка и Луганска области. В Таврийско направление руснаците са достигнали населените места Скадовск, Голая Пристан, Херсон, Нова Каховка. Прегрупират се и настъпват в посока Николаев. В Буча, Гостомел, Нов Басанов войските на Москва извършвали грабежи.

"Въпреки факта, че Руската федерация е страна по Женевските конвенции за защита на жертвите на войната, нейните войски дръзко нарушават нормите на международното хуманитарно право в Украйна. Противникът е съсредоточен върху обкръжаването на столицата", се казва в съобщението на Генералния щаб.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: