Отидете към основна версия

11 745 189

Блицкригът се провали тотално! Путин се надявал да превземе Украйна за 3 дни

  • украйна-
  • русия-
  • блицкриг-
  • война-
  • владимир путин-
  • путин-
  • руска армия

Телефоните и документите на руските войници са били прибрани преди инвазията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Русия Владимир Путин се надявал да превземе Украйна за три дни, предадоха от Службата за безопасност на Украйна /СБУ/, цитирани от Gazeta.ua.

Именно такъв запас от провизии бил разпределен на руски войници, изпратени да се бият в Украйна, разказа руски пленник. „На 24 февруари по време на ученията ни казаха, че ще тръгнем по неизвестен маршрут. Взехме храна и вода за три дни. Трябваше да се върнем в лагера след три дни. Същата нощ преминахме през граница на Украйна“, казва руснакът. По заповед на висшето ръководство на Руската федерация телефоните и документите на войниците били прибрани, дадена им е храна и вода само за три дни. Руснакът призна, че бойните му другари убиват цивилни и бомбардират украински градове.

„И така, планът за блицкриг на Кремъл вече се провали. Ние сме на своя земя и ще я защитаваме до последно! Заедно ще победим!“, пишат от СБУ. От началото на руската инвазия в Украйна са загинали над 2000 цивилни украинци и са разрушени стотици сгради, включително транспортни обекти, болници, детски градини и жилища. Това заяви днес украинската Служба за извънредни ситуации, предаде агенция "Ройтерс". „Деца, жени и хора от силите за отбрана губят живота си всеки час“, се казва в съобщение на службата.

Междувременно бе съобщено, че Европейският съюз е изключил седем руски банки от международната финансова система SWIFT, но остави извън забраната две банкови учреждения, свързани с продажбите на течни изкопаеми горива, съобщава Официалният вестник на ЕС, цитиран от Франс прес. 27-те забраняват и руските медии РТ и "Спутник", като забраната влиза в сила незабавно. Изключването от SWIFT има за цел да бъде откъсната отчасти руската икономика от световните финанси като наказателна мярка за руската инвазия в Украйна. То е насочено срещу ВТБ, втората по големина банка в Русия, както и банка "Откритие", Новикомбанк (финансиране на промишлеността), Промсвязбанк, банка "Россия", Совкомбанк и ВЕБ (руската банка за развитие).

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 80 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: