Отидете към основна версия

14 585 169

Русия унищожава Мариупол

  • мариупол-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • цивилни-
  • инвазия

Съветът съобщи, че се опитва да създаде хуманитарен коридор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Общинският съвет на Мариупол заяви, че Русия умишлено и непрестанно подлага на артилерийски обстрел цивилна инфраструктура от критично значение за пристанищния град в южната част на Украйна, което е довело до прекъсване на водоснабдяването, топлоподаването и електроснабдяването и пречи на доставката на провизии и на евакуацията на хората, предаде Ройтерс.

"Те прекъсват доставките на храна и ни поставят под блокада, както в Ленинград", се казва в изявление на съвета. "Умишлено през последните седем дни те разрушават инфраструктура от критично значение за града. Пак сме без светлина, вода и топлина", се казва още в изявлението. Съветът съобщи, че се опитва да създаде хуманитарен коридор за града и да възстанови инфраструктурата. "Унищожават ни като нация. Това е геноцид на украинския народ", изтъква властовият орган.

Руското настъпление срещу украинската столица Киев върви бавно през последните три дни, предаде междувременно Ройтерс, като се позова на разузнавателни данни, оповестени от британското министерство на отбраната. Градовете Харков, Чернигов и Мариупол остават в украински ръце, става ясно от британските разузнавателни данни. "Основното тяло на огромния руски конвой, напредващ към Киев, все още е на над 30 км от центъра на града, тъй като е забавен от решителната украинска съпротива", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 99 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: