Отидете към основна версия

4 618 48

Угасиха пожара в АЕЦ "Запорожие", няма покачване на радиацията в района

  • запорожие-
  • аец-
  • украйна-
  • война-
  • пожар

44-ма огнеборци с 11 пожарни коли се пребориха с пламъците

Снимка: БГНЕС

Към 06:20 ч. местно време пожарът в сградата на учебния корпус на Запорожката АЕЦ в Енергодар е бил потушен. Няма жертви и ранени, съобщава в официалния си канал във Facebook Службата за извънредни ситуации на Украйна, предават Ройтерс и УНИАН.

По-рано спасителните служби в Украйна съобщиха, че са успели да достигнат до ядрената централа, предаде NOVA.

44-ма огнеборци с 11 пожарни коли се бориха да потушат пламъците, се казва в изявление, публикувано във Facebook.

Говорителят на Запорожката АЕЦ Андрий Туз заяви, че нивата на радиация в района на съоръжението не са се покачили, пишат Ройтерс и CNN. Американската медия цитира и двама представители на Белия дом, които също заявяват, че няма данни за покачване на радиацията в атакувания ядрен комплекс в Украйна.

Американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм също информира, че реакторите на украинската АЕЦ са добре защитени и е започнало тяхното спиране по безопасен начин, предаде Ройтерс. САЩ нямат данни за повишаване на нивото на радиация, добави тя.

При пожара не е засегната важна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със Зеленски по повод пожара в централата. Американският държавен глава се присъедини към призива на Зеленски към Москва "да спре всякаква военна дейност в района и да позволи на пожарникарите и службите за спешна помощ достъп до обекта", съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: