Отидете към основна версия

4 455 45

„Шест Чернобила”: ядрените реактори не са проектирани да издържат на артилерийски снаряди

  • аец-
  • атомна централа-
  • атака-
  • русия-
  • украйна-
  • запорожка аец-
  • снаряди-
  • артилерия-
  • чернобил

Руската армия атакува една от най-големите атомни централи в света

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руската атака срещу Запорожката атомна електроцентрала може да причини разрушения, равняващи се на „шест Чернобила“, предаде Би Би Си.

Проф. Робин Граймс от Imperial College London казва, че ядреният реактор може да издържи на значителни щети от явления като земетресения - но той не е проектиран да издържа на експлозиви като артилерийски снаряди. Според него е малко вероятно атаката на руските сили да доведе до „ядрено събитие, подобно на Чернобил“. Проф. Том Скот от Университета в Бристол казва, че "обстрелването на атомни електроцентрали е против Женевската конвенция и това очевидно е много тревожно". Международната агенция за атомна енергия заяви, че не е имало "изпускане на радиоактивен материал" след атаката в централата.

Няма замърсяване с радиоактивни вещества на площадката на АЕЦ "Запорожие". Радиационната обстановка в България е нормална. Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски, позовавайки се на информацията, която е получена от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна. По думите му от началото на военните действия не се наблюдава промяна на радиационната обстановка в България.

Руските сили завзеха Запорожката АЕЦ, която обстреляха тази нощ, заяви по-рано днес украинската служба за инспекция на ядрените обекти. Няма изтичане на радиация. Службата увери, че персоналът на централата гарантира нейното правилно функциониране. "Територията на Запорожката атомна електроцентрала бе завзета от въоръжените сили на Руската федерация. Оперативният персонал контролира блоковете на централата и гарантира тяхната експлоатация в съответствие с техническите изисквания и правилата за сигурност", заяви украинската служба. Украинските власти съобщиха, че руските сили са атакували ядрената централа в ранните часове на днешния ден, като при обстрела ѝ са поразили учебно-тренировъчен корпус, намиращ се на територията на централата.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: