Отидете към основна версия

2 927 94

Близо 200 000 души се предвижда да излязат от Мариупол

  • мариупол-
  • украйна-
  • русия-
  • хуманитарен коридор

До момента никой не е ползвал хуманитарния коридор

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинските власти предполагат, че над 200 000 души ще бъдат изведени от Мариупол по хуманитарния коридори, а над 15 000 души от Волноваха. „Постигнахме споразумение за откриване на хуманитарен коридор от 9 ч. украинско време днес, 5 март, в две посоки Волноваха, Мариупол“, каза вицепремиерът, министър на реинтеграцията на неконтролирани територии Ирина Верещук, чието изявление беше публикувано от Украйна- 24".

„Засега маршрутите ще се провеждат в следните направления: Мариупол – Николское – Розовка – Белмак – Пологи – Орехов – Запорожие. Това е първият канал. Планираме да изведем над 200 000 души. Следващият маршрут: Волноваха - Валериановка - Новоандреевка - Кириловка "Угледар - Покровск - Запорожие. Тук планираме да евакуираме повече от 15 000 души", каза украинският вицепремиер.

До момента никой не се е възползвал от отворения хуманитарен коридор, съобщи Денис Пушилин, лидер на провъзгласената от сепаратистите в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР).

„Съгласихме се с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст маршрутите, по които ще се движи конвоят, как ще се доставят хуманитарни товари по този канал и получихме потвърждение от руска страна“, каза Верещук. Червеният кръст ще осигури гаранция за режима на прекратяване на огъня, добави вицепремиерът на Украйна. Червеният кръст ще присъства и ще бъде начело на колоната, която ще се движи по посочените маршрути.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Силно разрушен e украински град (ВИДЕО)

    Град Мариупол, от който украинските националисти не освобождават цивилното население, е много тежко разрушен. „Повече от сигурен съм, че половин ...
    05.03.2022
    19 750
    142
Новини по държави: