Отидете към основна версия

19 694 142

Силно разрушен e украински град (ВИДЕО)

  • мариупол-
  • украйна-
  • русия-
  • разрушения

Половината Мариупол го няма

Град Мариупол, от който украинските националисти не освобождават цивилното население, е много тежко разрушен. „Повече от сигурен съм, че половината Мариупол го няма. Когато си тръгнахме преди два дни, една четвърт от Мариупол вече го нямаше. Тоест всяка четвърта къща беше или с такава дупка в стената, или без покрив, или без прозорци. Тук половината от къщата ми гръмна, а половината прозорци излетяха. Стените и таванът са силно повредени“, каза местен жител, цитиран от РИА Новости.

По думите му, излизайки от града, той и останалите хора с него са видели значителни разрушения в продължение на километър и половина. "Счупени прозорци, горящи апартаменти. И два дни, когато наблюдавахме Мариупол отгоре, над него имаше постоянно сияние, градът беше в огън. От Мариупол не остана нищо", добави очевидецът.

На 4 март друг жител на Мариупол, който успя да избяга от обсадения град със съпругата си и непълнолетната си дъщеря, каза че украинските военни са обстреляли жилищните сгради с тежки въоръжения, за да обвиняват Русия.

В събота Русия отвори хуманитарен коридор за излизане на жителите от Мариупол, но украинските националисти не пускат хора, съобщи руското министерство на отбраната. Според ръководителя на ДНР Денис Пушилин, бойците от украинската националистическа единица "Азов" са задействали взривно устройство на бул. "Меотида".

Мариупол с население от над 450 000 души беше вторият по големина град в републиката след Донецк по времето, когато ДНР беше провъзгласена през 2014 г. Въпреки това през юни същата година украинските сили за сигурност си възвърнаха контрола над Мариупол, а източните му предградия на Азовския бряг се превърнаха в едно от най-горещите конфликтни места в Източна Украйна. На 5 март шефът на ДНР Денис Пушилин обяви, че кръгът около града се свива, а в някои квартали е в ход прочистване на украинските националистически батальони.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 87 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: