Отидете към основна версия

5 530 57

Кметът на Гостомел е убит при обстрел

  • гостомел-
  • кмет-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • обстрел-
  • юрий илич прилипко

Той е загинал, докато раздава хляб и лекарства на болни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кметът на украинския град Гостомел, намиращ се северозападно от Киев, където има военна база, е убит от руската армия. Това съобщи днес кметството на града - на 12-я ден от нахлуването в Украйна, предаде Франс прес.

Юрий Илич Прилипко загина, докато раздаваше хляб и лекарства на болни и полагаше грижи за ранени, се казва в комюнике на общината във Фейсбук. "Никой не го бе задължил да се изправя срещу вражеските куршуми. Той би могъл да се скрие в някое мазе като стотици други. Но бе взел своето решение", добавя управата в документа, описвайки част от живота и дейността му след нападението на Русия.

"Той загина за общината, загина за Гостомел, загина като герой. Вечна му памет и благодарност от нас", заключава кметството. В Гостомел се намира военното летище "Антонов", което бе атакувано от руските сили на 25 февруари. С оглед ситуацията е невъзможно да се получат покани за погребението, добавя кметството.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили каза по-рано днес, че Русия се готви да щурмува Киев. В бюлетина, публикуван рано тази сутрин, пише, че целта на руските военни е да поемат пълен контрол върху градовете Ирпин и Буча, северозападно от украинската столица. Руските въоръжени сили също така "се опитват да си осигурят тактическо предимство, като достигнат източните покрайнини на Киев през Броварски и Бориспилски район", твърди украинският генерален щаб. "Доста голямо количество руска (военна) техника и войници са концентрирани на подстъпите към Киев", заяви по телевизията Вадим Денисенко, съветник в министерството на вътрешните работи на Украйна. "Разбираме, че битката за Киев е ключова битка, (която ще бъде водена) през следващите дни", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: