Отидете към основна версия

21 108 29

Ердоган: Това ще се превърне в повратна точка за нашите страни

  • турция-
  • израел-
  • реджеп ердоган-
  • ицхак херцог

В последно време Турция и Израел пристъпват към отваряне на нова страница в отношенията си, белязани от напрежение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посещението на израелския президент в Анкара ще се превърне в повратна точка за отношенията между Турция и Израел, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с израелския си колега Ицхак Херцог, предадоха световните агенции и турските медии.

Ицхак Херцог, който пристигна днес на двудневно посещение в Турция, е първият израелски отговорен представител, посещаващ страната от 14 години насам.

Ердоган посочи, че Турция е готова да си сътрудничи с Израел в сферата на енергетиката и добави, че страната му има потенциал за сътрудничество и в областта на отбраната.

Президентът на Турция каза, че е споделил с Херцог възгледа на Анкара по палестинския въпрос.
Израелският президент на свой ред заяви, че се надява отношенията с Турция отсега нататък да бъдат базирани на "взаимно уважение". Той съобщи, че турският външен министър ще посети Израел през април.

В последно време Турция и Израел пристъпват към отваряне на нова страница в отношенията си, белязани от напрежение.

Стъпките за сближаване с Израел бяха предприети, след като Турция, която е засегната от икономически трудности, се опитва да преодолее международната си изолация като нормализира връзките си с няколко страни в Близкия изток, включително Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия, отбелязва АП.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: