Отидете към основна версия

2 694 14

Куба: Намаляването на руските туристи ще доведе до криза

  • куба-
  • русия-
  • варадеро-
  • плаж-
  • море-
  • туристи-
  • полети

Куба: Намаляването на руските туристи ще доведе до криза

Снимка: Shutterstock

Инвазията на Русия в Украйна прекъсна ваканцията на руските туристи в Куба. Това отбеляза тъжен ден в курортния град Варадеро, видим знак, че конфликтът ще разтърси крехката икономика на островната държава, предаде Reuters.

Варадеро - безкрайни бели плажове, простиращи се в синьото карибско море. Курортният град отдавна е магнит за руснаците, бягащи от студената зима.

През 2021 г., когато голяма част от света бе обхваната от пандемията, руските туристи там, нараснаха с до 40% от общия брой пристигащи в Куба, според правителствени данни.

Плажовете на Варадеро, които обикновено гъмжат от туристи по това време на годината, изведнъж станаха тихи, каза Янет Костафреда, който продава сувенири на туристите.

„Руснаците бяха основният източник на доходи, който имахме през последните две години“, каза Костафреда в интервю. "Притеснен съм, защото виждаме, че бъдещето е несигурно."

Най-малко 8000 руски туристи се втурнаха да търсят полети за вкъщи от Куба, след като много западни държави затвориха въздушното пространство за руски самолети, в знак на солидарност с Украйна.

Повечето полети Русия-Куба са отменени до следващо нареждане.

Загубата на руски туристи, през 2022 г., ще има доста значителен негативен ефект за кубинската икономика, в частност за кубинската туристическа индустрия. Очакваше се руснаците да съставляват до 20% от чуждестранните туристи през 2022 г., но общият брой ще бъде далеч от тази цел, ако конфликтът в Украйна продължи.

Туристически оператори, с които Ройтерс разговаряха, казаха, че се надяват нарастването на посетителите от Канада и Европа да помогне за преодоляване на кризата.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини