Last news in Fakti

26 Май, 2022 13:10 1 537 11

Още един глобален проблем! Реколтата от захарна тръстика в Куба е наполовина по-малка от очакваното

  • куба-
  • захар-
  • захарна тръстика-
  • хавана

Причините са многобройни, заяви отговорното лице, поставяйки на преден план кризата, която бушува в страната и причини от организационен характер

Още един глобален проблем! Реколтата от захарна тръстика в Куба е наполовина по-малка от очакваното - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Производството на захар в Куба през 2021-2022 г. е намаляло с около половин тон, което е едно от най-ниските равнища в историята ѝ и е достатъчно само, за да задоволи местното потребление. Това съобщи днес обществената група "Азкуба" (Azcuba), цитирана от Франс прес.

Правителството залагаше през декември на производство от 911 000 тона за сезона 2021-2022 г., което е най-ниската цифра през последните години.

Само 52 на сто от предвидения производствен план обаче е бил реализиран, съобщи официалният всекидневник "Гранма", цитирайки високопоставено лице от "Азкуба", без да уточнява колко тона са произведени този сезон.

Причините са многобройни, заяви отговорното лице, поставяйки на преден план кризата, която бушува в страната и причини от организационен характер.

"Азкуба“ е осигурила производство на захар , което отговаря на стандартна фамилна кошница за годината. Всеки от 11,2 милиона кубинци ще получи 1,8 килограма захар месечно чрез книжка с купони, която им дава право да се сдобият на ниска цена с някои хранителни стоки, според "Гранма".

Реколтата от тръстикова захар е позволила да се произведат и около 50 000 тона храна за животни и 282 600 хектолитра алкохол, уточни отговорното лице.

Производството на захар е било до 1989 г. основна икономическа дейност в Куба, която тогава се е нареждал сред основните световни износители със средно производство от 8 милиона тона годишно.

През 90-те години на миналия век страната се е сблъскала със спад на пазарните цени, както и с липсата на инвестиции и на семена, торове и пестициди.

През 2002 г. тогавашният президент Фидел Кастро стартира "преструктуриране" на захарната промишленост, като 60 на сто от площите за отглеждане на захарна тръстика са предназначени с други култури.

Производството на захар се е понижило до 1,1 милиона през 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЪЖЕМ ЯКО, СТРАХ ДА ИМА!!!

    6 0 Отговор
    СПОРЕД НАЩЕ МИСИРКИ КУБА ЗАДОВОЛЯВА СВЕТА НА 100% СО ЗАХАР!!!! АЙДЕ ОЩЕ ЕДНА ЛЪЖА,ПОРЕДНА!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Сандо

    5 0 Отговор
    Купувайте си книги за лечебно гладуване,за да сте готови за новата война срещу човечеството.
  • 3 КИМЧО ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЛЪЖЕМ ЯКО, СТРАХ ДА ИМА!!!":

    ПОЧВАЙТЕ ДА РУЧАТЕ ТУЧЕНИЦА, МНОГО Е ПОЛЕЗНА!!!! ЕВРО ГЕЙЗЕРНИЯ СЪЮЗ И САЩ ДО ТАМ ЩЕ ВИ ДОКАРАТ!!!
  • 4 г-жа Миндер

    8 0 Отговор
    Като няма хляб, ще ядете пасти, ....ама друг път! Бурла ми звънна, прави ваксина против глад, поръчвам 100 милиарда по 100€ парчето! Сами може да ми сметнете комисиона!
    Гейропа мисли за вас!
  • 5 от село

    5 0 Отговор
    Най- лошото е , че домашната ракия ще ми излиза по скъпа !!!
  • 6 реалист

    4 0 Отговор
    Най-големият производител в света на захар е Бразилия !!!

    Коментиран от #9

  • 7 мдаааа

    0 7 Отговор
    Пийте само бира ! Стига с тоз боярышник
  • 8 Тост

    2 1 Отговор
    Какъв глобален проблем, бе Анатоли?!В световен мащаб има свръхпроизводство на захар и се чудят в какво да го превръщат.Навсякъде правят биоетанол, включително и в България!

    Коментиран от #10

  • 9 Саудитска Арабия-бензиностанция с харем

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "реалист":

    Най-големият производител НЕ е Бразилия, а Индия. Бразилия е на второ място и най-голем ИЗНОСИТЕЛ, следван от Индия, която пък там е на второ място.
  • 10 КристофърViaХининус

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тост":

    Проблема е повече от глобален защото преди 2 дни Индия спря износа на захар, а Бразилия сама не може да насмогне на всички.
  • 11 Ли ли

    1 0 Отговор
    Путин е виновен